Magazine

8 tips voor meer volgers op Twitter

Hoe krijg je meer volgers op Twitter? Een veel gestelde vraag, en het antwoord luidt vaak: volg zoveel mogelijk andere Twitteraars, want in veel gevallen volgen ze terug. Volg jij duizend personen? Grote kans dat je ook circa duizend followers hebt. Maar hoeveel van hen zijn relevante volgers, volgers die jouw berichtjes met belangstelling lezen? Volgers die zakelijk of privé iets voor je kunnen betekenen? Wij hebben acht tips om zo veel mogelijk volgers te krijgen die ter zake doen.

 

1. Houd het interessant

 

Verpest de slechts 140 tekens die je tot je beschikking hebt niet aan onzinberichten. Niemand is geïnteresseerd in de tweet '#verveling heerst'. Door dit soort berichten te posten, decimeer je binnen de kortste keren je aantal volgers. Je bericht moet interessant, informatief, geestig, scherpzinnig of anderszins waardevol zijn voor je volgers. Vraag je af wat de reden is dat volgers je überhaupt volgen en speel daar slim op in. Ga ook de dialoog aan met je volgers; Twitter is geen continue monoloog. Reageer op andermans tweets, beantwoord vragen en stel zelf vragen. Vergeet je vraag niet te categoriseren met de hashtag #durftevragen. Voorzie je tweets van links, bijvoorbeeld naar een interessant artikel, en zwengel zo een discussie aan. Twitter is een forum, geen spreekbuis. En kom je een interessant bericht tegen van iemand die jij volgt? Retweet het dan. Maar onthoud: retweet met mate!

 

2. Houd het persoonlijk

 

Een plaatje zegt meer dan duizend woorden. Zorg dan ook dat je profielfoto een foto van jezelf is. Een karikatuur mag ook. Twitteraars met een persoonlijke profielfoto hebben tot wel tien keer meer volgers dan die zónder. Mensen volgen mensen. Zorg er verder voor dat er een persoonlijke tekst in je bio staat. Vertel bondig wie je bent en wat je doet. Je kan ook een link in je profieltekst opnemen. En als je accountnaam je @bedrijfsnaam bevat, zorg er dan op z'n minst voor dat je bij 'Naam' jouw échte naam invult. Vergeet ook niet je locatie in te vullen. Dit alles maakt een Twitter-account een stuk persoonlijker en aantrekkelijker.

 

3. Eerbiedig de Twitter-etiquette

 

Ook op Twitter worden goede manieren gewaardeerd. Maar wat zijn dan 'slechte manieren' op Twitter? Er is een simpele stelregel: wat niet in de echte wereld door de beugel kan, geldt ook op Twitter als onwenselijk gedrag. Tweet niet constant over jezelf, verklap niet de plot van een film die je pas in de bioscoop hebt gezien en tweet niet té vaak (dat wil zeggen, vaker dan tien keer per dag of vijf keer per uur). Beantwoord ook niet alle tweets en retweet niet elke tweet. Dan kom je al snel betweterig respectievelijk stroperig over. Openbaar tot slot niet alles. Het feit dat je twittert tijdens je toiletbezoek betekent niet dat je op dat moment ook de vraag 'wat ben je aan het doen?' moet beantwoorden. Geloof ons.

 

4. Maak je Twitter-aanwezigheid zichtbaar

 

Wie actief is op Twitter, heeft hoogstwaarschijnlijk ook een Facebook- of LinkedIn-account. Misschien heb je zelfs een eigen website of houd je een weblog bij: allemaal prima middelen om de aandacht op jouw Twitter-account te vestigen. Zorg er wel voor dat je actieve hyperlinks creëert die direct naar je account linken.

 

5. Gebruik #hashtags

 

Hashtags zijn er om berichten te labellen. Eén van de bekendere hashtags is #durftevragen, een label voor berichten met een prangende vraag. Hoewel veel hashtags ad hoc worden bedacht, zijn er ook een aantal algemene hashtags, bijvoorbeeld #barrea, als voetbalclub FC Barcelona speelt tegen Real Madrid. Via hashtags kan je jouw tweet vindbaar maken en andere tweets over datzelfde onderwerp vinden. Een hashtag bestaat simpel weg uit #-teken met daaraan vast de zoekterm (zonder spaties). Natuurlijk hoef je niet al jouw berichten te labellen.

 

6. Maak handig gebruik van 'trending' hashtags

 

Als veel mensen in een korte periode een bepaalde hashtag gebruiken, is er sprake van een trending hashtag, zoals #barrea tijdens een voetbalwedstrijd tussen FC Barcelona en Real Madrid. Als je op een hashtag klikt, krijg je de tweets van alle twitteraars te zien, niet alleen diegenen die jij volgt. Een prima moment om een gevatte tweet met deze hashtag de wereld in te helpen, en zo de aandacht op jezelf te vestigen en meer volgers genereren.

 

7. Volg strategisch

 

Hashtags zijn handige leidraden bij het vinden van potentiële volgers. Hoewel wij ons in de inleiding verzetten tegen het principe volg-jou-volg-mij, moeten we hier toch een kleine kanttekening bij plaatsen. Het kan best interessant zijn wildvreemden met dezelfde interesses te volgen, mits je niet overdrijft. Zoek overigens niet alleen via hashtags, maar gebruik ook het zoekveld boven aan je scherm om op meer algemene termen te zoeken. Wie weet wie je op het spoor komt. Behalve iemand zijn interesses, kun je ook zijn locatie als filter gebruiken om het kaf van het koren te scheiden. Tot slot kan het ook interessant zijn om nieuwe volgers te zoeken onder volgers-van-volgers.

 

8. Wees geduldig

 

Een wijze les die ook op Twitter van toepassing is: wees geduldig. Succes gaat nooit over één nacht ijs. Volg tips 1 tot en met 7 en je aantal volgers zal geheid toenemen. Overigens zegt de kwaliteit van je schare volgers méér dan louter het aantal volgers. In het echte leven vragen vriendschappen ook om een tijdsinvestering. In de virtuele wereld en ergo op Twitter is dat niet veel anders.

Laatste reacties