Magazine

5 nuttige fotoapps die je wellicht nog niet kende

Er zijn letterlijk honderden fotoapps verkrijgbaar. Welke zijn de moeite waard? De toplijsten in de appwinkels geven je al aardig wat suggesties, maar er bestaan ook heel wat nuttige apps die minder prominent in beeld zijn en die je daardoor wellicht over het hoofd hebt gezien. Neem bijvoorbeeld onderstaande vijf fotoapps. Tools die wij graag gebruiken vanwege hun originaliteit, functionaliteit en gebruiksgemak, maar waarvan we vermoeden dat nog lang niet iedereen ze kent. Daar gaan we nu hopelijk wat verandering in brengen!

 

ProCamera 8 (betaald)

 

ProCamera 8 vervangt de originele camerafunctie van je iPhone en biedt je alle vrijheid die je je als fotograaf maar kunt wensen. De app beschikt over alle basiseigenschappen van je gewone camera en voegt daar een scala van functies aan toe. Zo kun je de belichting volledig handmatig instellen en beschikken over een aanpasbaar raster, HDR-modus en beeldstabilisatie. Allemaal zaken die je net wat meer controle geven over het eindresultaat. Nog niet helemaal tevreden? ProCamera 8 biedt ook diverse mogelijkheden om foto’s achteraf te bewerken. De wellicht beste feature is de mogelijkheid om zelf het bestandsformaat en de kwaliteit van je foto in te stellen. Zo kun je je foto’s voortaan ook in TIFF-formaat opslaan en is de kwaliteit van je JPEG’s hoger dan je gewend bent van je standaardcamera. ProCamera 8 zal de ‘iPhotographer’ zeker aanspreken, met functies die je normaal alleen op een DSLR-camera aantreft.

 

Download: iOS

 

TouchRetouch (gratis/betaald)

 

TouchRetouch is een van de meest gebruiksvriendelijke en doeltreffende apps voor het retoucheren van je foto’s. Je kunt er eenvoudig ongewenste zaken of personen mee van je foto verwijderen. Het enige wat je moet doen, is met je vinger het ongewilde item selecteren. Met één druk op de knop verwijdert de app het geselecteerde deel en vervangt het met omliggende pixels. Het verwijderen van gedetailleerde zaken vergt wat oefening, maar ook dat heb je vrij snel in de vingers. TouchRetouch is naast iOS beschikbaar voor Android, in een gratis (gesponsorde) en een betaalde variant, die natuurlijk net wat meer functionaliteit biedt en bovendien reclamevrij is.

 

Download: iOS, Android

 

Faded (betaald + in-appaankopen)

 

Een andere kleurrijke fotoapp in de grijze massa is Faded. Deze (betaalde) app biedt je de mogelijkheid foto’s te bewerken met een aantal standaardfilters, -effecten en -overlays. Op zoek naar nog meer functionaliteit? Door in-appaankopen kun je premiumfuncties bijkopen.

 

In het startscherm kun je ervoor kiezen een nieuwe foto te maken of een afbeelding selecteren uit de bibliotheek. In de camerastand kun je de focus en belichtingspunten instellen door eenvoudig op het scherm te tikken. Diverse knoppen geven je controle over zaken als de flitser, sluitertijd en timer, die je op 3 of 10 seconden kunt instellen. Daarbovenop kun je op afstand een 3-secondentimer activeren door met je vingers te knippen of in je handen te klappen. Handig, toch?

 

Klaar? Dan kun je een of meerdere filters toepassen en het effect van een filter afzwakken of juist intensiveren. Daarna kun je het resultaat finetunen door zaken als het contrast en de helderheid aan te passen. Betrap je jezelf op dat je telkens dezelfde reeks bewerkingen uitvoert? Dan kun je die reeks instellen als één actie. Dat scheelt je een boel tijd.

 

Tevreden? Geef je kunstwerkje dan de lijst die het verdient en sla het op in je bibliotheek of upload het gelijk naar Facebook en co.

 

Download: iOS

 

VSCO Cam (gratis)

 

Met VSCO Cam kan je foto’s nemen, bewerken en delen. De app lijkt enigszins op ProCamera 8 en voegt een aantal functies toe aan de standaardcamera op je iPhone. Zo kun je zaken als focus, sluitertijd, witbalans en belichting stuk voor stuk handmatig instellen, waardoor je meer controle krijgt over het eindresultaat van je foto. Daarna kun je nog zaken als het contrast en de helderheid bijstellen voor een perfect eindresultaat, dat je met trots kunt delen op social media.

 

Download: iOS

 

Skitch (gratis)

 

Met Skitch voeg je in een handomdraai aantekeningen, figuren en tekeningen aan je afbeeldingen toe, zoals je ook met pen en papier kunt doen. Even snel een screenshot maken van een plattegrondje en een bepaalde plek of route markeren. Of een persoon omcirkelen op een klassenfoto, met de vraag wie dat nog eens was. Dat conceptontwerp van je nieuwe website van levendig commentaar voorzien … De grenzen van Skitch houden op waar je eigen fantasie eindigt. Geen traditionele fotobewerkingstool, met als doel je foto’s te verfraaien, maar wel verdraaid handig!

 

Download: iOS en Android.

Laatste reacties