Magazine

Tip: berichten verwijderen in Facebook Messenger

Spijt van een bericht dat je via Facebook Messenger hebt verstuurd? Geen paniek, want sinds enige tijd is het mogelijk om het verzenden van zo’n bericht ongedaan te maken. Niet alleen voor jezelf, zoals dat al langer kon, maar ook voor de ontvanger. Je moet wel snel zijn: na tien minuten kan je een Messenger-bericht alleen nog maar voor jezelf verwijderen. De unsend-optie maakt wellicht een einde aan pijnlijke situaties als gevolg van ondoordachte digitale uitlatingen, maar helemaal waterdicht is het systeem niet.

  

Hoe het werkt

 

Een bericht verwijderen in Messenger gaat heel eenvoudig. Druk gewoon gedurende enkele seconden op de tekst die je zonet geschreven hebt. Vervolgens verschijnt er een menuutje en daarin kan je ervoor kiezen om het bericht voor alle partijen in de chat te verwijderen. In de browserversie van Messenger schuilt dit menu onder de drie puntjes die verschijnen als je met de muis over de tekst beweegt. Zoals gezegd moet je dit alles binnen tien minuten na verzending doen, anders kan je het gewraakte berichtje alleen nog maar in jouw eigen chatbox verwijderen.

 

Eens het bericht verwijderd is, zijn de sporen niet helemaal uitgewist. Alle deelnemers van de chat krijgen namelijk op de plaats van het verwijderde bericht een verwittiging daarvan te zien (“Bericht verwijderd door [naam]”). Deze melding blijft daar staan. Voor eeuwig.

 

 

WhatsApp, de andere chatdienst van Facebook, kent al langer een soortgelijke functionaliteit. Alleen heb je daar langer de tijd om een bericht te verwijderen, namelijk ongeveer zestig minuten.

 

Niet waterdicht

 

De unsend-optie is handig, maar niet waterdicht. Als de ontvanger het bericht al geopend heeft, heb je pech. En misschien heeft hij of zij het nog niet in Messenger geopend, maar wel al gelezen in de eventuele pushnotificatie, die actief blijft zolang het bericht niet verwijderd is. Ook dan nemen gedane zaken geen keer. Maar best twee keer nadenken vooraleer je iets stuurt, en goed uitkijken als je dikke vingers hebt.

Laatste reacties