Magazine

Nostalgie: gebruik software uit de jaren 90 in je webbrowser!

Winamp, Windows 3.0, Windows 95, Clippy, … Zeggen deze namen je nog wat? Heel veel zelfs? Dan ben je waarschijnlijk 30-plus, heb je in volle glorie de nineties meegemaakt, en raak je vervuld van nostalgie als je terugdenkt aan de internetloze computerjaren en de jaren waarin cyberspace haar intrede deed en stilaan groter werd. We vonden een leuke verzameling van emulatoren waarmee je de software van toen in je internetbrowser van nu kan laden. A geeky trip down memory lane.

 

Microsoft Paint

 

Misschien heb ook jij je eerste digitale pennenstreken in Microsoft Paint gedaan. Wist je dat het tekenprogramma van Microsoft nog steeds bestaat? Het zit ‘gewoon’ in Windows 10. Maar dat ontbeert natuurlijk de primitieve charme van de versie uit de jaren 1998, die op jspaint.ml echter nog volledig operationeel is! Met helpscherm en al! Kliederen maar!

 

 

Winamp

 

Vóór iTunes en lang voor Spotify en co was muziek luisteren zo simpel: je sleepte gewoon je illegaal gedownloade mp3’s naar je playlist van Winamp, en genieten maar! Winamp was de digitale muziekspeler die iedereen had en zo was het goed. En wilde je toch een beetje anders zijn, dan voorzag je je digitale muziekmaatje van een vette skin. Winamp 2, de beste en verreweg populairste versie van het programma, is volledig in je browser te gebruiken dankzij deze emulator. Als je nog mp3’tjes op je computer hebt staan, kan je die dus weer ouderwets en in volle glorie in Winamp laten weerklinken. Yep, Winamp Is Still Whipping The Llama’s Ass!

 

 

Microsoft Windows

 

Windows, wie is er niet groot mee geworden? Ondanks de ergernis wanneer Bill Gates’ geesteskind weer eens bleef ‘hangen’, gidste het besturingssysteem je toch maar mooi door alle rommel die op je computer stond. Deze volledig werkende emulatieversie van Windows 95 zal voor velen een feest van herkenning zijn. En veertigers onder beleven ongetwijfeld jeugdsentimenten met de gereïncarneerde versie van voorganger Windows 3.0, die nog heel wat minder gecompliceerd in elkaar stak dan de nieuwe generatie Windows.

 

 

 

En ook nog…

 

Bij de collega’s van HTG kan je ook nog een stokoude versie van Mac OS tot leven roepen (jawel, op je pc!), Windows 3.1-spelletjes spelen én een groet brengen aan good-old Clippy, die irritante metgezel in de prille versies van Microsoft Word.

Laatste reacties