Magazine

De 5 beste mobiele apps om te (leren) schaken

Het aloude schaken blijft een onverminderd populaire vorm van denksport en beleeft vanaf de zero’s zelfs een opleving dankzij het internet en de mobiele telefoon. Dit overzicht vertelt je waar je gratis online, via je webbrowser, kan schaken tegen de computer of tegen echte personen. Gebruik je liever een mobiele app, raadpleeg dan onderstaand lijstje.

 Chess.com

 

’s Werelds grootste schaaksite en -community, Chess.com, heeft ook een gratis app voor zowel iOS als Android. Met die app kan je het spel leren van de meesters, schaakpuzzels oplossen en aan echte schaaktoernooien deelnemen. Je kan zelfs livestreams van schaakpartijen bekijken, wat een even rustgevende als leerzame ervaring kan zijn. Voor sommige opties moet je wel betalen.

 

Download: iOS en Android.

 

 

Lichess

 

Lichess is de grootste tegenhanger van Chess.com, met eveneens een grote community, veel speltypen, tutorials, puzzels en livestreams.

 

Met zowel Chess.com als Lichess kan je je partijen achteraf analyseren met behulp van de bekende open-source schaakmachine Stockfish. Beschouwd als de beste schaak-AI ter wereld totdat het werd onttroond door Google’s AlphaZero, kan Stockfish snel posities analyseren en beoordelen welke kant van het schaakbord sterker is en met hoeveel.

 

Het mooie (en opmerkelijke) aan de website en apps van Lichess is dat alles zonder advertenties wordt aangeboden en dat nergens om geld wordt gevraagd. Het platform wordt dan ook gerund door een non-profitorganisatie en wordt gefinancierd door donaties.

 

Download: iOS en Android.

 

 

SocialChess

 

SocialChess is een goede optie voor als Chess.com en Lichess wat te grootschalig voor je zijn en je je meesterlijke zetten liever in een wat meer informele community aflevert.

 

Vooral het spelselectiemechanisme is handig: je kan een uitdaging creëren met eender welke spelsnelheid, of een grafiek bekijken waarmee je openstaande uitdagingen kunt selecteren op basis van de snelheid van het spel en de rating van de tegenstander. Je kan ook schakelen tussen verschillende weergaveopties die het visueel duidelijker maken waar je kan bewegen en waar je tegenstander zojuist naartoe is bewogen.

 

Een ander groot pluspunt: SocialChess is advertentievrij. Wel kan je voor 10 dollar per jaar extra mogelijkheden kopen die je waarschijnlijk niet nodig hebt, zoals game-analyses en de mogelijkheid om meer dan vijf games tegelijk te spelen.

 

Download: iOS en Android.

 

 

Really Bad Chess

 

Voor de schaakfanaten die het ‘gewone’ schaken wel gezien hebben, is er de app Really Bad Chess, die bizarre openingsopstellingen genereert: je kan het spel starten met zes koninginnen, of al je pionnen laten vervangen door ridders.

 

De doorgewinterde speler kan deze app helpen om een bekend spel met frisse ogen te zien.

 

Download: iOS en Android.

 

 

Shredder Chess

 

Shredder Chess is een eenvoudige, maar vernuftige trainings-app die puzzels en een AI biedt die het menselijk spelen nabootst en zijn kracht kan aanpassen aan die van jou.

 

Door de eenvoud van Shredder Chess kan je snel een spel starten of een paar puzzels proberen binnen een paar seconden na het starten van de app, zonder door menu’s te bladeren of uitleg te lezen. Je kan ook snelle games rechtstreeks in de browser spelen, dus zonder de app te hoeven downloaden.

 

Download: iPhone, iPad en Android.

 

Laatste reacties