Magazine

2400 MS-DOS-games gratis spelen in je browser

Wolfenstein, Prince of Persia, Dune, Budokan, Super Street Fighter, The Oregon Trail, … Zeggen deze titels je iets, of zelfs heel veel? Dan heb je waarschijnlijk nog het roemruchte MS-DOS-tijdperk meegemaakt! Oftewel de tijden waarin je pc nog werd opgestart vanuit een zwart scherm met opdrachtprompt, en waarin je vanaf diezelfde opdrachtprompt vette games kon laden in 8-bit-beeldkwaliteit (ja, we worden oud). Los van die beeldkwaliteit, die toch ook zijn charme had, waren het vaak ijzersterke games die je misschien best nog eens zou willen spelen. Welnu, dat kan! The Internet Archive heeft een collectie online gezet van bijna 2400 MS-DOS-games! Van wereldberoemde klassiekers tot obsucre onbekenden, stuk voor stuk gratis online te spelen in je webbrowser. Prima tijdverdrijf voor tijdens de komende natte dagen.

 

Spelen in je browser

 

Om de spellen te spelen, hoef je niks te downloaden, geen plugins te installeren of wat dan ook. De games werken gewoon in je browser door een aangepaste versie van de DOSBox-emulator. Besturing via muis en toetsenbord. Nog niet alles werkt even goed. Er zitten hier en daar nog wat bugs waardoor je games niet of niet goed kan spelen. In de comments bij de games kan je soms oplossingen vinden. De oerversie van Sim City, bijvoorbeeld, kan je enkel spelen in de full screen-modus van Firefox. Bij enkele games stuit je op een beveiliging die destijds vaak gebruik werd, namelijk codewoorden die je moet opzoeken in de handleiding. In de comments vind je dan wellicht een link naar een digitale versie van die handleiding (we gaan er immers vanuit dat je de papieren versie niet in je bezit hebt).

 

Dit is de interface zoals die in Google Chrome getoond wordt. Gebruikers van Firefox en IE krijgen nog de oude, omslachtige interface te zien. Via deze link geraak je bij een bètaversie van de nieuwe lay-out.

 

Welke games spelen?

 

De enorme omvang van de collectie vraagt om een scheiding van kaf en koren. The Daily Dot maakte daarom een selectie van 20 beste MS-DOS-games die je op Archive.org kan spelen (alleen Arkanoid is momenteel offline).

 

De top-10 is als volgt:

 

1. Rogue (1983)

2. Lode Runner (1983)

3. Gauntlet  (1988)

4. Leisure Suit Larry (1987)

5. Arkanoid  (1988)

6. Sim City (1989)  

7. Scorched Earth (1991)  

8. Golden Axe (1990)  

9. The Oregon Trail (1990)  

10. Prince of Persia (1990) 

 

Zoals de nummer 4 toont, zijn in de collectie ook games voor volwassenen (of destijds voor volwassenen toch) opgenomen. Wat te denken van Girlfriend Construction Set?

 

Arcadegames

 

Archive.org ken je misschien als de online bibliotheek van websites, waar je van bijna elke website oude versies kan bekijken. Maar evenzo archiveren ze video, audio, software, en dus ook games. Eerder trakteerden ze ons al op een collectie van 900 klassieke arcadegames. Daar komen nu dus maar liefst een paar duizend MS-DOS-spellen bij. Games in alle genres, die in de jaren '80 en '90 te koop waren voor pc's met het besturingssysteem MS-DOS, de voorloper van Windows en aanvankelijk ook nog de 'motor' daarachter.

 

Legaal?

 

Volgens gamesite Giantbomb is de collectie en het gebruik ervan legaal. The Internet Archive heeft namelijk een uitzondering gekregen van auteursrechteninstantie The Copyright Office, dat stelt dat de games historische waarde hebben en eenvoudig toegankelijk moeten blijven in de toekomst. De makers hebben bovendien geprobeerd om bij elke game zoveel mogelijk achtergrondinfo te verzamelen. Zo wordt het een interessante ontdekkingsreis door een legendarisch game-tijdperk.

 

https://archive.org/details/softwarelibrary_msdos_games (Chrome), https://archive.org/details/softwarelibrary_msdos_games/v2 (Firefox en IE).

Laatste reacties