Magazine

Britse Pathé zet compleet nieuwsarchief op YouTube

Alsof YouTube nog niet onuitputtelijk en verslavend genoeg is, kan je via de videosite nu ook 85.000 archiefbeelden van British Pathé bekijken. De Britse tak van de bioscoopketen wil zo zijn archief van nieuwsfilms voor de hele wereld toegankelijk maken. Een deel van het materiaal was al beschikbaar op haar site. Omgerekend gaat het om zo'n 3500 uur aan beeld, stammend uit de periode tussen 1896 en 1976. Mocht het weer met Pasen wat tegenvallen, dan hoef je je dus zeker niet te vervelen.

 

De bioscoopjournaals van de Britse Pathé, die steevast voorafgaand aan de speelfilm op het witte doek werden gebracht, stonden bekend om hun entertainende stijl. Qua sensatie en gevoel voor spanning doen de nieuwsreportages nauwelijks onder aan die van vandaag.

 

In het archief, dat integraal online is gezet, zitten beelden van belangrijke momenten van de afgelopen eeuw, zoals het zinken van de Titanic, de overwinning van het Engelse voetbalelftal op het Duitse tijdens de WK van 1966 en unieke filmpjes van beide wereldoorlogen. Volgens British Pathé laten de filmpjes alle aspecten van het leven zien: van technische innovaties tot het leven van alledag. Om eindeloos in te struinen en met ook heel wat beelden uit België.

 

Een heel kleine bloemlezing van hoogtepunten hieronder. Je onderdompelen in het overige kan hier.

 

Miss Belgium 1964

 

 

Arnold Schwarzenegger wint Mr. Universe (1969)

 

 

Constitutionele crisis in België (1950)

 

 

Man brengt dochter naar werk op gemotoriseerde rolschaatsen (1962)

 

 

Koning Boudewijn en verloofde Fabiola toegejuicht in de Straten van Luik (1960)

 

 

Babygorilla gaat in bad (1967)

 

 

Bevrijdingstaferelen in België (1944)

 

 

10 tragedies vastgelegd op film

 

 

Bron: Novum

Laatste reacties