facebookinstagramsocial media reizenwebtools chat appsbelgiëfotografie e-commerceapps
Magazine
7 websites waar je oude kranten kan lezen
Op zoek naar historische kranten – voor je studie, je werk of zomaar uit nieuwsgierigheid of nostalgie? Je ingraven in stoffige archieven is niet nodig, want ook op dit gebied biedt het internet soelaas. We zetten een aantal sites voor je op een rij die je (veelal gratis) toegang verschaffen tot stokoude kranten, met uitgaven daterend tot de zestiende eeuw aan toe! Fascinerend, om via zo’n stuk gedigitaliseerd papier even in het dagelijks leven van decennia of eeuwen geleden te stappen.
Historischekranten.be
Helaas geen oude uitgaven van onze grote landelijke kranten hier. Wel die van kleine periodieken uit de regio Ieper, Poperinge en Diksmuide, daterend van halverwege negentiende tot eind twintigste eeuw. Het gaat om kranten met klinkende namen als Burgersbelang, De Grensgalm, De Boterkoper, De Toekomst en De Volksvriend. Ze verhalen over grote drama’s op het wereldtoneel tot de kleine gebeurtenissen op het dorpsplein. Kranten tot en met 1950 zijn voor iedereen gratis toegankelijk. Door auteursrecht zijn kranten jonger dan 70 jaar dat niet. Die kranten kan je wel inkijken in de bibliotheken, archieven en documentatiecentra in genoemde regio.
Chronicling America
Bekijk gratis meer dan 3000 gedigitaliseerde Amerikaanse kranten uit de periode 1789 tot 1963. Gebruik de optie ‘Advanced Search’ om kranten uit een specifieke periode op te vissen. Interessant bijvoorbeeld om te zien wat Amerikaanse kranten kopten ten tijde van de Eerste en Tweede Wereldoorlog.
Europeana
Op deze website kan je stokoude kranten doorspitten uit 20 Europese landen, waaronder Nederland, maar helaas niet uit België. Het betreft periodieken uit de periode 1618 tot 1996 die tot het publieke domein behoren en daardoor gratis in te kijken zijn.
Google News Archive Search
Google startte in 2008 met het digitaliseren en online zetten van historische dagbladen. In samenwerking met de uitgevers werd een collectie van 3,5 miljoen exemplaren van tweeduizend kranten gratis via het web toegankelijk gemaakt. Een paar jaar later stopte Google met het ambitieuze project, naar eigen zeggen om uitgevers geld te laten verdienen met het openstellen van hun archieven. Niettemin werd de verzameling in stand gehouden en recentelijk via een opgefriste pagina opnieuw onder de aandacht gebracht. De vrij toegankelijke collectie betreft voornamelijk Amerikaanse, Britse en Franse kranten. Van sommige kranten vind je complete jaargangen terug, van andere slechts enkele exemplaren. Het oudste exemplaar is de uitgave van de Halifax Gazette van 23 maart 1752. Via de zoekbox bovenaan kan je een deel van de collectie ook doorzoeken; helaas enkel die vanaf 1970.
Delpher Kranten
De Nederlandse Koninklijke Bibliotheek beheert een internetarchief van 9 miljoen krantenpagina’s uit Nederland en de voormalige Nederlandse Koloniën. Je vindt er dagbladen uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw – inclusief exemplaren uit de Tweede Wereldoorlog. De pdf’s zijn eenvoudig te doorzoeken en kunnen ook gratis worden gedownload. Het archief is gratis en onbeperkt toegankelijk. Wordt tijd voor een Vlaamse evenknie!
Newspaper Archives Online (betalend)
Newspaper Archives Online beweert de grootste online verzameling historische kranten te hebben en dat geloven we graag. De immens grote collectie begint chronologisch bij een krant van 31 maart 1607 (News And Affairs of Europe) en gaat door tot en met 2013. Je kan ook browsen per land, maar er zit helaas geen België bij. Nóg een helaas: de gratis versie is beperkt tot een aantal pageviews per dag (wel één extra pageview als je de site op Facebook liket). Wil je onbeperkt virtueel kunnen bladeren door al dat vergeelde papier, dan zal je een premium-abo moeten nemen. Dat kan vanaf 10 dollar per maand.
Wikipedia: List of online newspaper archives
Tot slot deze linkpagina van Wikipedia. Met koppelingen naar archieven op de websites van kranten zelf, gesorteerd op land. Dikwijls moet je betalen voor toegang. Op de pagina ontbreekt overigens een rechtstreekse link naar het ‘prehistorische’ archief van de New York Times. Dat begint bij nummer 1 (18 september 1851) en voert je onder meer langs de gezonken Titanic en het einde van de Eerste Wereldoorlog naar de laatste gedigitaliseerde editie, die van 31 december 1922. Volledige toegang enkel voor abonnees van de krant.
Wist je overigens dat de New York Times ruim een eeuw lang een foute nummertelling hanteerde? Dat merkwaardige verhaal lees je hier.
en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:List_of_online_newspaper_archives