Magazine

Facebook en de nep-vriendschapsverzoeken van mooie vrouwen

Ben je een man en krijg je als Facebook-gebruiker de laatste tijd vaak vriendschapsverzoeken van wildvreemde, maar bloedmooie dames? Dan ben je niet de enige. Deze nep-vriendschapsverzoeken zijn geen nieuw fenomeen, maar ze vormen momenteel wel een erg hardnekkige plaag. Wie zitten achter deze nepprofielen en wat is hun bedoeling? En wat kan je er tegen doen?

 

Verleiden

 

Misschien dat je de eerste keer nog even de hoop had dat er daadwerkelijk een beeldschoon model met goed gevuld decollété contact met je zocht via Facebook. Maar waarschijnlijk (en hopelijk) kwam je er al snel achter dat de mooie Pauline, Tahlia en Chrissy nep zijn. De nepdames proberen je te verleiden en niet in de positieve zin van het woord. Er zitten fraudeurs achter die je geld afhandig proberen te maken.

 

 

Datingfraude

 

NOS.nl besprak het probleem, ook wel datingfraude genoemd, met enkele experts. Die leren ons dat de criminelen achter dit soort nepprofielen je vaak naar een site willen lokken. Daar staat dan malware op. Hackers kunnen een andere bedoeling hebben. Ze proberen via Facebook aan je gegevens te komen om vervolgens bij je binnen te komen, of via jou bij bijvoorbeeld het bedrijf waar je werkt. Spear fishing heet dat. In sommige gevallen probeert zo’n fictieve schone je zelfs naaktfoto’s te ontfutselen, waar je vervolgens mee kan worden gechanteerd.

 

Wat doet Facebook eraan?

 

Facebook is actief bezig met het neerhalen van de spamaccounts die jou lastigvallen. Maar daar zijn er nogal wat van. De schatting is dat van de 2,1 miljard profielen, er tussen de 30 en 270 miljoen nep zijn. Het bedrijf verwijdert nepaccounts van zodra een account zich abnormaal ‘gedraagt’. Bijvoorbeeld als een profiel duizend vriendschapsverzoeken verstuurt en er wordt er maar eentje geaccepteerd. Toch lijkt het voor Facebook vooralsnog vechten tegen de bierkaai.

 

Wat kan je zelf doen?

 

Wees daarom eerst en vooral zelf alert vooraleer je iemand toevoegt op Facebook. Controleer het profiel van de persoon die jou contacteert: kijk bijvoorbeeld naar het aantal vrienden. Dat zijn er meestal niet veel. Al bestaan er ook nepaccounts met al behoorlijk wat vrienden, maar die komen dan meestal uit landen als India, Thailand en Vietnam. Best voeg je überhaupt niemand toe die je niet kent.

 

Je kan ook drastischer te werk gaan en je privacyinstellingen aanscherpen. De instelling ‘Wie kan je vriendschapsverzoeken sturen?’ staat standaard op ‘Iedereen’. Verander deze naar ‘Vrienden van vrienden’ en je zal verlost zijn van de spamverzoeken. Nadeel is dan wel dat je alleen nog vriendenverzoeken krijgt van vrienden van vrienden.

 

 

Bron: NOS.nl

Laatste reacties