Magazine

Wat Facebook ziet als je verliefd wordt

Wat doen verliefdheid en relatie met je? Facebook doorziet het wellicht beter dan jezelf. In een blogpost stelt het bedrijf dat iemands tijdlijn kan verraden wanneer er liefde in de lucht hangt. En als de liefde eenmaal beklonken is en beider status op 'relatie' staat, is er bij de tortelduifjes wederom een opvallende tijdlijn-tred te zien.

 

Op zijn Data Science-blog vertaalt Facebook het 'proces' van een ontluikende relatie naar gortdroge cijfers over de hoeveelheid en de aard van tijdlijn-updates. Oftewel van de berichtjes, foto's en video's die iemand op zijn of haar Facebook-profiel plaatst.

 

In de periode vóór een relatie, waarin er twee elkaar het hof proberen te maken, is er op hun timelines een langzame, maar gestage stijging van het aantal posts te zien. Dat komt vooral door de (romantische) berichtjes die de toekomstige lovers met elkaar delen. Nadat de verliefdheid is bezegeld met een relatie en dat natuurlijk via Facebook wereldkundig is gemaakt, begint het aantal posts aanmerkelijk te dalen.

 

"We zien een piek van 1,67 berichten per dag 12 dagen voor de relatie begint, en een laagste punt van 1,53 berichten per dag 85 dagen in de relatie. Dat komt vermoedelijk doordat paren besluiten om meer tijd samen door te brengen, waardoor online interacties minder nodig zijn," stelt Facebook op zijn blog, waarop het een en ander als volgt visualiseert:

 

 

Het aantal berichten wordt dus opvallend minder, maar de toon van de berichten wordt opvallend positiever c.q. gelukkiger. Niet verwonderlijk, bij zoveel romantische voorspoed, maar wel grappig om het datatechnische bewijs te zien. Daarbij aangetekend dat sentiment-analyse verre van exacte wetenschap is.

 

 

In de week naar Valentijn gaf Facebook nog veel meer data prijs over de liefde. Bijvoorbeeld over hoe liefde verbandt houdt met religie en leeftijd.

Laatste reacties