Magazine

Music Timeline: de muziekgeschiedenis volgens Google

Op basis van de enorme hoeveelheid data die Google via zijn zoekmachine vergaart, kan het bedrijf onder meer wereldwijde grieptrends in kaart brengen. Bepaalde zoektermen zijn immers goede indicatoren voor griepactiviteit. Op eenzelfde manier 'voorspelde' de zoekgigant ook al eens de uitslag van Eurosong. Iets dergelijks doet Google nu met de gebruikersdata van zijn muziekdienst Google Music. Die zijn namelijk op knappe wijze vertaald naar een visualisatie van 's werelds (pop)muziekgeschiedenis. Google Music Timeline toont de populariteit van verschillende muziekgenres en artiesten sinds de jaren vijftig.

 

Google Music Timeline is een kleurengrafiek die de evolutie van verschillende muziekgenres toont sinds het begin van de jaren vijftig (het begin van de popuziek). In één oogopslag ontdek je hoe de genres doorheen de jaren zijn geëvolueerd, zoals de explosieve opkomst van pop en rock, die later weer terrein moesten vrijgeven aan hiphop/rap en dance/electronic.

 


 

Een simpele muisklik volstaat om op een genre in te zoomen en op dezelfde wijze de evoluties in de subgenres te ontdekken.

 

 

Klik nogmaals om ook de populairste artiesten te zien die het betreffende (sub)genre vertegenwoordigen, inclusief het tijdsverloop van hun populariteit. Desgewenst kan je zoeken op een specifieke artiest. Dan krijg je een visual die min of meer diens carrièreverloop weergeeft. Zie hieronder die van Michael Jackson bijvoorbeeld. De pieken vallen samen met de verkoop van zijn populairste albums.

 

 

Om dit nieuwe speeltje in elkaar te boksen verzamelde Google de data van zijn Google Music-gebruikers. Google Music is geen streamingdienst à la Spotify, maar een opslagdienst waarin je je eigen muziekcollectie kan aanleggen en streamen naar pc of mobiel apparaat. Voor het compileren van de Timeline keek Google niet naar hoe vaak liedjes worden afgespeeld, maar naar welke tracks mensen in hun collectie hebben zitten. Dat de Timeline enkel gebaseerd is op de muzieksmaak van Google Music-gebruikers, betekent dus wél dat je haar met enig voorbehoud moet bekijken. Neemt niet weg dat het een leuke tool is waarmee je als muziekliefhebber best een tijdje zoet kan zijn!

 

music-timeline.appspot.com

Laatste reacties