Magazine

Instagram nu groter dan Twitter, plus: wat is er nieuw?

Het gaat goed met Instagram. De foto-app, toebehorend aan Facebook, heeft intussen de kaap van 300 miljoen actieve gebruikers bereikt, zo lezen we op het Instagram-blog. Daarmee is het sociale netwerk zelfs groter dan Twitter, dat 'slechts' 284 miljoen actieve gebruikers telt. Met 'actief' worden overigens gebruikers bedoeld die zeker één keer per maand actief zijn. De mondiale Instagram-populatie bedroeg in september vorig jaar nog 150 miljoen en is in ruim een jaar tijd dus verdubbeld. In totaal worden dagelijks meer dan 70 miljoen foto's en video's via het platform gedeeld. Leuk om te weten, maar minstens zo belangrijk voor die miljoenen Instagrammers is dat de dienst druk bezig is met het aanbrengen van verbeteringen en op nieuwe functionaliteiten broedt.

 

Stormachtige groei

 

Instagram is een mobiele app waarmee je foto's en video's kan delen met bekenden en onbekenden. Anderen kunnen jou 'volgen' en zien jouw posts voorbij komen in hun stream en kunnen die liken en becommentariëren. En andersom. Door gebruik te maken van tags kunnen jouw posts eenvoudig en in real-time gevonden worden en daardoor kan 'followers' vergaren. De jongere garde, die toch de hoofdmoot vormt op Instagram, gebruikt het platform veelal voor het plaatsen van kekke selfies. Maar ook lekker eten, gezondheid, fitness, mode en vakantie zijn populaire thema's. In beginsel dankte de app zijn populariteit vooral aan de rits filters waarmee je je foto's van speciale (vintage) effecten kan voorzien. In april 2012 kocht Facebook Instagram met zijn 12 personeelsleden op voor rond de 1 miljard dollar. In het kielzog van 's werelds grootste sociale netwerk maakte Instagram een stormachtige groei door, zoals de jongste cijfers maar weer bewijzen. Facebook zelf spant nog steeds de kroon met 1,35 miljard gebruikers. Qzone, het grootste sociale medium in China, staat tweede met 650 miljoen gebruikers.

 

Verbeteringen en nieuwigheden

 

300 miljoen gebruikers, die moet je tevreden houden. Daarom heeft Instagram een aantal verbeteringen en vernieuwingen doorgevoerd of aangekondigd:

  • Sinds de laatste update voor zowel iOS als Android (d.d. medio november) is het eindelijk mogelijk om het onderschrift van je foto of video na plaatsing te bewerken. Geen overbodige luxe, want heb je bijvoorbeeld een typfoutje gemaakt, dan moest je voorheen de hele post verwijderen en opnieuw plaatsen. Voortaan volstaat de optie 'Bewerken'.
  • Sinds diezelfde update kan je eenvoudiger interessante accounts vinden om te volgen. Klik op het vergrootglas in de navigatie (voorheen was dit een kompas) en kies 'Personen'. Je krijgt dan suggesties van personen die op basis van jouw 'follow- & like'-gedrag interessant voor je zouden kunnen zijn.
  • Net als Facebook en Twitter krijgt ook Instagram straks geverifieerde accounts. Zulke accounts zijn voorzien van een vinkje, waardoor je weet dat het een écht account betreft van een celebrity, topsporter of een merk.
  • Tot slot is er een functie in de maak waarmee gebruikers sneller een beeld krijgen van wat er in de wereld gebeurt. Een platform met actuele foto's uit de hele wereld biedt immers ook op dat vlak veel mogelijkheden, die op dit moment nog niet echt worden benut. Wat de nieuwe functie precies inhoudt, is nog vaag, maar volgend jaar zou die moeten worden geïntroduceerd.

Laatste reacties