Magazine

500px: foto’s delen voor connaisseurs

Er zijn er legio van: websites waar je foto's kan opladen en/of delen. Met Flickr nog steeds als bekendste voorbeeld. Handig voor alledaags gebruik, maar voor de professional of fanatieke amateurfotograaf schieten deze sites kwalitatief meestal tekort. Zij kunnen dan weer hun toevlucht zoeken tot 500px.com, een online fotografiegemeenschap voor hen die van fotografie hun beroep hebben gemaakt of voornemens zijn dat te doen. Op 500px kunnen ze hun beste werk promoten (en verkopen), met elkaar in contact komen of simpelweg inspiratie opdoen. Maar ook voor niet-professionals is 500px interessant. Je kan je er immers vergapen aan 's werelds mooiste foto's.

 

Kwaliteit

 

Sinds de oprichting van 500px in 2009 hebben circa 300 duizend gebruikers elk gemiddeld 20 foto's geüpload, voor een totaal van maar liefst 6 miljoen foto's. Nou ja, 'maar liefst' … In vergelijking met de 6 miljard(!) foto's op Flickr bijvoorbeeld is 500 px een ukkepuk, maar de site onderscheidt zich nadrukkelijk op het vlak van kwaliteit. Enerzijds de kwaliteit in foto's: op 500px etaleren fotografen hun mooiste kiekjes en gaan ze met andere de strijd aan om de beste foto. Anderzijds de kwaliteit van de site: sober maar stijl ontwerp en met heel wat knappe functionaliteiten onder de motorkap. De naam 500px refereert overigens aan de 500 pixels die ten tijde van de oprichting van de website als een acceptabele resolutie voor het web werd gezien en ook als uploadlimiet gold. Op een CRT-monitortje kwam zo'n foto goed voor de dag en het duurde geen uren om 'm te uploaden. Anno 2012 is de naam van de website niet meer actueel, omdat het plafond inmiddels is verhoogd tot 900 pixels.

 

 

Gratis en betaald

 

500px hanteert een limiet aan het aantal foto's dat je kan uploaden, namelijk 20 per week. Voor $ 49,95 per jaar heb je een betaald lidmaatschap en wordt er geen grens gesteld aan je aantal uploads. Daarvoor krijg je verder een premium portfolio (in plaats van de standaardversie) en een eigen fotoblog. 500px is ook beschikbaar als app voor je iPad of iPhone en Android-tablet of smartphone, zodat je de beschikking hebt over een handzaam portfolio.

 

Polsslag

 

500 px is een echte social network-site. Zo kan je (gratis) inloggen met je Facebook– of Twitter-acocunt, personen volgen en foto's 'liken'. Een combinatie van het aantal stemmen op een foto en het aantal keren dat iemand een foto heeft 'geliket' en aan z'n favorieten heeft toegevoegd bepaalt de 'pulse', (polsslag) van een foto – een soort populariteitsrating. En de populairste foto's belanden op de voorpagina. Elke gebruiker heeft z'n eigen profielpagina, met een selectie van diens werk en een graadmeter hoe 'hot' hij is. Foto's kan je met de 10 tegelijk uploaden, simpelweg door ze te slepen. Als fotograaf kan je echter ook direct vanuit fotobeheerprogramma's als Adobe Photoshop Lightroom werken. Tijdens het uploadproces kan je een titel, tags en andere info aan je foto toevoegen. Foto's die je net hebt geüpload verschijnen in je fotobibliotheek, van waaruit je ze naar het relevante album kan slepen.

 

Speelgoed voor profs

 

Fotofielen kunnen hun hart ophalen op de site; in de omschrijving van de foto kan je zien met welke camera een foto is genomen en welke instellingen (diafragma, sluitertijd et cetera) zijn gebruikt. Canon EOS 5D Mark II, Nikon D90 … Nee, deze fotografen gebruiken bepaald geen speelgoedcamera's. Omdat die investering in zo'n peperdure camera te laten renderen, bieden de fotografen hun foto's te koop aan op 500px. Je kunt voor omgerekend € 160 een grootformaat afdruk op canvas van de foto bestellen. Ideaal als je eens wat anders wilt dan dat IKEA-schilderij aan je muur. Ook kan je voor nog geen twee en een halve euro een foto in HD downloaden. Let wel, je verkrijgt hiermee niet het auteursrecht op de foto; de foto is enkel voor persoonlijk gebruik.

 

500px is een site om te zien en gezien te worden, voor liefhebbers van mooie plaatjes en de fotografen die ze schieten. Omdat wij tot die eerste categorie behoren, zul je ons nog vaak aantreffen op de site. Vooral om te kijken, maar ook om occasioneel een foto te downloaden, die dan een maand of twee dienst kan doen als bureaubladachtergrond. Daar tellen wij gaarne $ 3 voor neer.

Laatste reacties