Magazine

Onderzoek: Facebook niet slecht voor de geestelijke gezondheid

Je leest weleens dat het gebruik van Facebook en andere sociale media schadelijk kan zijn voor de geestelijke gezondheid, vooral onder jongeren. In een onderzoek dat in 72 landen werd uitgevoerd, vonden wetenschappers uit Oxford echter geen bewijs dat Facebook-gebruik en negatief welzijn met elkaar in verband staan. Voor het onderzoek gebruikte men gegevens van bijna een miljoen mensen van 2008 tot 2019, in twee leeftijdsgroepen, tussen 13 en 34 en ouder dan 35 jaar. Het is daarmee het grootste wetenschappelijke onderzoek in zijn soort dat ooit is uitgevoerd en de resultaten zullen voor velen wellicht verrassend zijn.

 

“Algemeen wordt aangenomen dat sociale media slecht zijn voor de geestelijke gezondheid. De gegevens die we hebben verzameld en geanalyseerd laten dat echter niet zien”, aldus hoogleraar Andrew Przybylski van de Universiteit van Oxford, tegenover de BBC. Sterker nog, mogelijk kleven er zelfs voordelen voor de geestelijke gezondheid aan het gebruik van Facebook. Die werden vooral genoteerd bij mannen en jongeren. Tussen de verschillende landen waren er geen grote verschillen.

 

In het onderzoek bestrijken we voor het eerst de breedst mogelijke geografie, waarbij we Facebook-gebruiksgegevens analyseren, gecombineerd met robuuste welzijnsgegevens, wat een echt mondiaal perspectief oplevert, aldus de auteurs. Hoewel Facebook het onderzoek niet heeft laten uitvoeren of financieren, waren zij wel betrokken bij het verstrekken van de gegevens.

 

Przybylski erkent dat negatieve effecten van Facebook op specifieke groepen gebruikers niet naar boven komen drijven, doordat ze gecompenseerd worden door de positieve effecten bij anderen.
 

Laatste reacties