Magazine

Facebook (eventjes) beu? Je account deactiveren of verwijderen

Dit artikel werd geactualiseerd op 1 november 2021.

 

Zit je veel te veel op Facebook en lijdt je werk of studie eronder? Wil je even niet meer met je ex geconfronteerd worden? Of ben je het sociale netwerk gewoon even zat? Dan kan je ervoor kiezen om je account te deactiveren of zelfs te verwijderen. Deactiveren is van tijdelijke aard. Je profiel gaat op zwart, maar je kan het op elk gewenst moment terug tot leven roepen. Het wordt dan volledig in oude staat hersteld, van foto’s tot vind-ik-leuks. Verwijderen is definitief. Al zorgt Facebook ervoor dat je hen niet zómaar de rug kan toekeren…

 

Waarom deactiveren?

 

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je tijdelijk met Facebook wilt stoppen. In vele levens neemt het sociale netwerk een grote plaats in en soms kan dat onwenselijk zijn. Natuurlijk kan je dan proberen de site wat minder frequent te bezoeken, maar als dat niet goed lukt, is je account deactiveren een betere optie. Je bent dan van Facebook verlost voor zolang je dat nodig acht.

  

Velen zijn Facebook gewoon even beu. De game-verzoeken, de overvloed aan schijngeluk in de newsfeed, de net zo grote overvloed aan advertenties en stomme filmpjes, vriendschapsverzoeken van vreemde individuen, te pas en te onpas getagd worden in ongunstige foto’s, zorgen over privacy… Wat moet deactiveren een verademing zijn!

 

Wat gebeurt er precies bij deactiveren?

 

Als je je account deactiveert, wordt je profiel uitgeschakeld en worden je naam, je foto’s en de meeste dingen die je op Facebook hebt gedeeld, verwijderd. Reacties en vind-ik-leuks die je bij andermans statusupdates en foto’s hebt geplaatst, zijn niet langer zichtbaar. Ook ben je niet meer vindbaar via de zoekmachine van Facebook. Berichten in de chat blijven wél zichtbaar voor anderen, maar zij kunnen dan niet meer met jou chatten of op jouw naam klikken en naar je profiel gaan.

 

Dit alles is tijdelijk; je drukt als het ware de pauzeknop in. Je kan je account op eender welk moment weer volledig in oude staat herstellen.

 

Hoe deactiveren?

 

Om te deactiveren via de desktopversie van Facebook ga je naar Instellingen en privacy > Instellingen > Je Facebook-gegevens. Onderaan vind je de link Deactiveren en verwijderen.

 

 

Daarna krijg je een tussenscherm waarop je Account deactiveren moet kiezen. Vervolgens moet je wellicht je wachtwoord invullen.

 

Tot slot ben je nog verplicht om een reden van vertrek aan te geven en kan je ervoor kiezen om tevens geen e-mails meer van Facebook te ontvangen. In sommige gevallen zou je namelijk, ook na deactivatie, nog steeds e-mails kunnen krijgen, bijvoorbeeld wanneer iemand je uitnodigt voor een evenement. Na bevestiging nog even je wachtwoord invullen en klaar ben je. Met Facebook. Voorlopig toch.

 

 

Deactiveren is tegenwoordig ook mogelijk in de mobiele versie van Facebook. De functionaliteit is daar te vinden onder Instellingen en privacy > Instellingen > Persoonlijke gegevens en accountgegevens > Eigendom en beheer van account > Deactiveren en verwijderen.

 

Wat als je beheerder van een pagina bent?

 

Ben je de beheerder (‘Admin’) van een pagina op Facebook, bijvoorbeeld die van jouw sportclub? Pas dan goed op, want je account deactiveren kan betekenen dat die pagina niet langer gepubliceerd wordt en dus onbereikbaar zal zijn. Een pagina kan namelijk alleen online blijven als er minimaal één beheerder is. Deactiveer je je account dan ben je niet langer beheerder. Voeg dus, indien nodig, eerst een beheerder toe. Desnoods kan je een tweede Facebook-account maken met een nepprofiel en daar de beheerder aan koppelen, al is dat in Facebook-ogen natuurlijk geen charmante oplossing.

 

Als je je account weer hebt geactiveerd (zie verderop) zal je door een andere beheerder (of via dat nepprofiel) opnieuw als beheerder moeten worden toegevoegd, wanneer je de pagina weer wilt beheren tenminste.

 

Wat als je Messenger wilt blijven gebruiken?

 

Als je over de Messenger-app beschikt, dan kan je die, ook na het deactiveren van je Facebook-account, gewoon blijven gebruiken en blijven chatten met je Facebook-vrienden. Laat daartoe de optie ‘Aangemeld blijven Messenger’ aangevinkt staan.

 

Messenger deactiveren

 

Om ook Messenger het zwijgen op te leggen, dien je eerst Facebook zelf te deactiveren. Als je dat gedaan hebt, open je Messenger via de mobiele app. Tik in de linkerbovenhoek op je profielfoto en ga dan naar Privacy en voorwaarden > Messenger deactiveren. Voer je wachtwoord in en tik op Doorgaan en vervolgens op Deactiveren. Klaar. Het icoontje van Messenger is nog zichtbaar, maar de app is nu niet meer actief. Je kan dat icoontje desgewenst verwijderen natuurlijk.

 

 

Terug activeren

 

Deactiveren wil niet zeggen opheffen. Je kan je account op elk gewenst moment weer activeren door simpelweg met je e-mailadres en wachtwoord in te loggen. Je account en profiel zijn dan weer volledig hersteld, inclusief alle reacties en vind-ik-leuks van anderen. Reacties en vind-ik-leuks die jij bij anderen hebt geplaatst, worden eveneens opnieuw zichtbaar. Alles is dus weer in oude glorie hersteld.

 

Om Messenger opnieuw te activeren, open je de Messenger-app (nadat je die eventueel opnieuw gedownload hebt) en meld je je aan met je gebruikersnaam en wachtwoord.

 

Je account verwijderen

 

Oké, je ben écht helemaal klaar met Facebook. Je wil je account permanent verwijderen, om wat voor reden dan ook. Een radicale beslissing, waar Facebook je natuurlijk het liefst van weerhoudt. Daarom is er voor het verwijderen van accounts een speciale procedure bedacht.

 

Om je account te verwijderen, ga je naar Instellingen en privacy > Instellingen > Je Facebook-gegevens of je klikt op deze deze link. Als je zeker van je zaak bent, klik je op de blauwe knop. Dan krijg je nog een laatste waarschuwing, waarbij je je wachtwoord zekerheidshalve nog een keer moet invullen en een beveiligingscontrole.

 

 

Worden al je sporen gewist?

 

Verwijderen is permanent. Weg is weg. Je account zal verdwenen zijn en je kan er ook geen toegang meer toe krijgen. Desondanks worden wellicht niet ál je Facebook-sporen uitgewist. Je profiel kan je volledig verwijderen, inclusief alle activiteit (commentaren, vind-ik-leuks) die je elders op Facebook hebt achtergelaten. Sommige dingen die je doet op Facebook worden echter niet opgeslagen in je account. Nadat je je account hebt verwijderd, kan een vriend bijvoorbeeld nog steeds berichten hebben die je hebt verstuurd. Die informatie blijft bestaan nadat je je account hebt verwijderd.

 

Verwijderingstermijn

 

Voor het verwijderen van een Facebook-account geldt een verwijderingstermijn van 30 dagen. Als je van gedachten verandert over het verwijderen van je account binnen die 30 dagen, kan je je opnieuw aanmelden bij Facebook en bevestigen dat je het verwijderen wilt annuleren. Je Facebook-profiel wordt dan hersteld. Na 30 dagen worden het account en alle gegevens in het account permanent verwijderd.

 

Tot slot: wat als een dierbare is overleden?

 

Facebook heeft een speciale pagina waar je verwijdering van een account nadat een gebruiker is overleden kan aanvragen. Het is echter ook mogelijk om de pagina de herdenkingsstatus te geven. In beide gevallen zal je wel een overlijdensakte moeten e-mailen of opsturen naar Facebook voordat ze tot actie overgaan.

Laatste reacties