Magazine

Vergelijk smartphones: welke past bij jou?

smartphonesBij het kopen van een nieuwe mobiele telefoon kan je tegenwoordig niet meer om smartphones heen. De introductie van Apple's iPhone in 2007 betekende immers de definitieve doorbraak van deze 'zakcomputers met belfunctie'. Door het overweldigende aanbod is de keuze vandaag de dag lastig. Welk merk en besturingssysteem kies je? Wat is de ideale afmeting voor jou? Welke functies heb je per se nodig? Welke niet? En dan moet het geheel ook nog een beetje betaalbaar zijn… Maar geen nood, want we vonden een drietal websites die je bij de keuze van zo'n slimme telefoon een heel eind op weg kunnen helpen.

 

1. Het ideale formaat

 

Smartphones worden steeds 'smarter', maar ook steeds groter. En daar is lang niet iedereen blij mee. De essentie van zo'n ding blijft immers voor velen dat je het overal mee naar toe kan nemen om bereikbaar te zijn en te kunnen bellen. Voor een ander is een smartphone echter een kleine computer, die ook met een maatje groter nog altijd stukken kleiner is dan een tablet-pc of laptop. Wil je een idee te krijgen van de afmetingen die de verschillende toestellen hebben, bezoek dan eens Phone-Size.com. Op deze site kan je alle gangbare telefoonmodellen op ware grootte bekijken en naast elkaar zetten om te vergelijken. Voor het correcte levensgrote formaat moet je bovenaan de pagina wel enkele gegevens van je beeldscherm invullen. De dikte van de apparaten kan je op Phone-Size.com niet zien, maar de afmetingen staan er wel steeds keurig bij vermeld. 

 

phone-size.com

 

2. De gewenste functionaliteiten

 

Blackberry, iOS x of Android? Een los toetsenbord of een touchscreen? Een groot of een klein beeldscherm? Wel of geen een hoge-resolutiecamera? Met zo veel variabelen ga je bij de keuze van een smartphone beter niet over één nacht ijs. Gelukkig is er Geekaphone.com, een Canadese site die de eigenschappen van alle gangbare smartphones in een database heeft gestopt en daar een heel handige tool omheen heeft gebouwd. Eerst kies je een prijsmarge en desgewenst een merk, waarna je binnen die selectie de gewenste eigenschappen (besturingssysteem, toetsenbord, functies, extra's enzovoort) kan aan- en uitklikken. Geekaphone schotelt je vervolgens de modellen voor die geheel of grotendeels aan jouw criteria voldoen. Handig! Beschouw de vermelde prijzen echter als slechts een indicatie. Die kunnen namelijk best wel verschillen van wat je in ons land moet neertellen.

 

geekaphone

 

3. Kijk en vergelijk

 

Ben je al wat verder geraakt in je keuze? Wellicht twijfel je nog tussen een aantal toestellen. Daar hebben we Mobileguide.be voor. Behalve dat dit een prima website is met nieuws over en reviews van mobiele apparaten (met onder meer een rangschikking van de beste smartphones), vind je er ook een handige vergelijkingstool. Je kan tot vier toestellen – ook reguliere gsm's – naast elkaar zetten en zo alle specificaties overzien, inclusief de Belgische adviesprijs én het oordeel van de redactie.

 

mobileguide.be vergelijkingstool

 

Voor het oordeel van gebruikers en het vergelijken van prijzen tussen winkels kan je terecht op sites als Vergelijk.be en Kieskeurig.be. Daarna is de keuze toch echt aan jou…

Laatste reacties