Magazine

Foto’s combineren met Adobe Photoshop Mix

Update 09-2021: Adobe Photshop Mix is stopgezet. Je kan wel nog steeds Photoshop Express downloaden, eveneens een gratis alternatief voor het reguliere Photoshop.

 

Het gratis Adobe Photoshop Mix is na Photoshop Express (gratis) en Photoshop Touch (betaald) de derde Photoshop-app van Adobe die verkrijgbaar is in de Apple iTunes Store. Photoshop Mix is in zekere zin het kleinere broertje van Touch en stelt je in staat ingewikkelde handelingen van deze touch-versie van het populaire beeldbewerkingprogramma eenvoudig op je iPad (minimaal iPad 4) uit te voeren. Een prima optie dus voor als je het optimale uit je foto’s wilt halen zonder ingewikkelde en tijdrovende edit-operaties. En zoals de naam doet vermoeden kent Photoshop Mix een specialiteit: het combineren (mixen) van beelden.

 

Voor leken en experts

 

Eenvoudig in gebruik, is Photoshop Mix geschikt voor leken, zonder ‘echte’ Photoshop-ervaring, maar ook voor ervaren Photoshop-gebruikers die even geen laptop of desktop voorhanden hebben. Mix laat je zowel foto’s als originele PSD-bestanden bewerken. Je kan zelfs één enkele laag van een PSD-bestand openen en bewerken. De app beschikt ook over een feature om nieuwe foto’s te maken en bewerken.

 

 

Razendsnel foto’s ‘mixen’

 

Mix is beperkter qua functionaliteit dan Touch, maar ook veel eenvoudiger in gebruik en bovendien helemaal gratis. Bovendien richt Mix zich vooral op één ding: het ‘mixen’ van twee foto’s, door een element uit één foto te snijden en in een andere te plakken, waardoor in feite een nieuwe, samengestelde afbeelding ontstaat. Deze normaal zeer tijdrovende klus is in Mix in een handomdraai een feit.

 

 

Vergevensgezind selecteren

 

Zo’n uitsnede maak je door op het schaaricoontje te klikken en met je vingers of styluspen langs de randen van het uit te snijden object/subject te bewegen, net als de quick select-functie in Photoshop CC. Je hoeft daarin niet heel precies te werk te gaan, want later kun je de selectie nog verfijnen door ‘per ongeluk’ geselecteerde gebieden te wissen en de randen te verzachten. Je kunt overigens ook meerdere elementen uit één foto combineren in een andere foto.

 

Voor- en achtergrond apart bewerken

 

Tevreden over je selectie? Dan kan je de uitsnede inpassen in een tweede foto en naar believen verkleinen of vergroten, verplaatsten, transformeren, roteren enzovoort. Ook kan je zaken als het contrast en de helderheid aanpassen. Het mooie aan Mix is dat de achtergrond en de voorgrond twee aparte lagen zijn die je onafhankelijk kunt bewerken en bijvoorbeeld een gekleurde voorgrond tegen een zwart-witte achtergrond kunt plakken. Tot slot kan je een project ook opslaan en verder bewerken in Photoshop (of Lightroom).

 

 

Geavanceerde functies

 

De grootste voordelen van Mix zijn dat het eenvoudig in gebruik en gratis is. Het grootste nadeel dat het praktisch gezien alleen op een snelle iPad 4 werkt. En zelfs de snelste iPad heeft even nodig om bepaalde bewerkingen te voltooien. Daar heeft Adobe een slimme oplossing voor bedacht.

 

Een drietal geavanceerde functies – upright, voor het wijzigen van het perspectief, shake-reduction, voor het scherper maken van foto’s, en content-aware fill, waarmee je voorwerpen kunt elimineren en de lege ruimte kunt opvullen – kan je namelijk in Adobe’s Creative Cloud (laten) uitvoeren, waarna je het eindresultaat terug op je iPad ontvangt. Een slimme oplossing, ware het niet dat nu niet de processor van je tablet, maar bandbreedte een belemmerende factor is – ook wanneer je gebruikmaakt van een wifi-signaal – waardoor je in de meeste gevallen minstens twee minuten moet wachten voor je je project terug hebt. En hoewel nu nog gratis, wordt deze extra service in de toekomst enkel via een betaald abonnement aangeboden. Mix zelf blijft gratis.

 

 

Het verdict

 

Photoshop Mix maakt complexe fotobewerkingen eenvoudig. De eerste versie beschikt niet over enorm veel functies, maar wat het doet, doet het goed. Bovendien verwachten we dat toekomstige versies worden uitgebreid met nieuwe mogelijkheden. Ben je specifiek op zoek naar een programma dat in een handomdraai objecten uit verschillende afbeeldingen met elkaar kan combineren, dan zit je met Photoshop Mix al helemaal goed. Het grootste nadeel is de ‘snelheid’ waarmee de zwaardere bewerkingen in de cloud worden uitgevoerd en de vraag hoelang Adobe deze premium service gratis beschikbaar stelt.

 

mix.adobe.com

Laatste reacties