Magazine

Sightsmap: ontdek de meest gefotografeerde plekken op aarde

Google Maps leent zich voor heel wat tools en mashups, zoals het weblog Google Maps Mania bewijst. Over het nut van al die toepassingen valt vaak te twisten, maar soms zitten er wel degelijk interessante speeltjes tussen. Neem nou Sightsmap, een zogenaamde heatmap die de meest gefotografeerde plekken op aarde in kaart brengt. Een prima manier om 's werelds mooiste c.q. meest fotogenieke plekken vanuit je luie zetel te ontdekken en wellicht inspiratie op te doen voor een vakantie of korte trip.

 

Sightmaps is een kaart met kleurtjes die aangeven op welke locaties mensen de meeste foto's maken. Daartoe baseert de tool zich op de data van Panoramio, een fotosite die eveneens aan Google toebehoort. Panoramio maakt gebruik van geotagging, oftewel de geografische informatie die aan de geüploade beelden is toegevoegd. Zo komen de foto's netjes op de juiste plaats op de wereldkaart te staan. Voor Sightmaps betekent dit dat je op heel wat plaatsen inzoomen tot straatniveau en Panoramio-kiekjes kan bekijken. Momenteel werkt dit al voor zo'n 15.000 locaties. Bij elke locatie krijg je tevens de ranking van die plaats op wereldschaal of in de bewuste regio te zien. Deze rangschikking wordt behalve op de foto-data van Panoramio ook gebaseerd op het aantal check-ins via Foursquare én de populariteit van de Wikipedia-pagina van de betreffende plek.

 

 

Europa is overduidelijk het meest fotogenieke continent. De top-10 van de meest gefotografeerde steden ter wereld openbaart zich als volgt:

 

1. New York
2. Rome
3. Barcelona
4. Parijs
5. Istanbul
6. Venetië
7. Monte Carlo
8. Florence
9. Buenos Aires
10. Boedapest

 

Het aardige van Sightmaps is dat je per stad of streek dan weer kan ontdekken wat daar de meest gefotografeerde plekken, gebouwen en monumenten zijn. Toeristische trekpleisters om te bezoeken of juist te vermijden komen zo vanzelf bovendrijven.

 

Je kan direct naar plaatsen linken of surfen door url's te compileren als http://www.sightsmap.com/Brugge en http://www.sightsmap.com/Kalmthoutse_Heide.

Laatste reacties