Magazine

Ontdek het beste van de wereld dankzij de Travel + Leisure Awards 2015

Elk jaar publiceert Travel + Leisure Magazine zijn The World's Best Awards. Een lijst van 's werelds beste hotels, steden, eilanden, luchtvaartmaatschappijen et cetera. Vier maanden lang konden lezers van het magazine stemmen op hún favorieten. Het resultaat van de enquête is één grote brok reisinspiratie. Want wat valt er (nog) veel fraais te doen en te beleven in Europa en de rest van de wereld! Hieronder een bloemlezing van de meest interessante lijstjes inclusief de toppers daaruit. Kun je je alvast onderdompelen in vakantiedromen voor de volgende zomer.

's Werelds beste hotel: The Oberoi Udaivilas – Udaipur, India

 

Met een bijna perfecte score van 99,29 (op 100) kroonden de lezers van Travel + Leisure The Oberoi Udaivilas in Udaipur (India) tot het beste hotel ter wereld. Je vindt het optrekje op de oevers van Lake Pichola, op een landgoed van circa 20 hectare, waarvan 8 hectare wildreservaat.

 

 

De plattegrond van het hotel, met zijn koepels en gangen, is in grote lijnen identiek aan de plattegrond van de stad, met zijn zeven meren en netwerk van kanalen. Daaraan ontleent Udaivilas ook zijn bijnaam: Venetië van het Oosten.

 

Het hotel, al tien jaar vaste klant in de top tien, is onderdeel van de hotelketen Oberoi Hotels & Resorts, dat verkozen werd tot beste hotelmerk. Dubbel feest dus in Udaipur, dat zélf al in 2009 werd verkozen tot Best City.

 

(2. Hotel Castello di Casole—a Timbers Resort – Casole Delsa, Italië; 3. Ashford Castle – County Mayo, Ierland – volledige top-100)

Europa's beste hotel: Le Meurice – Parijs, Frankrijk

 

Het beste hotel in Europa ligt in hartje Parijs, in het 1e arrondissement: Le Meurice. Dat het hotel een restaurant van Alain Ducasse met drie Michelinsterren herbergt, zal daarbij zeker helpen.

 

 

Toen het hotel in 1815 zijn deuren opende, richtte het zich nadrukkelijk op vermogende Engelse toeristen. Vanaf 1898 moest het hotel concurreren met het misschien wel bekendere Ritz Hotel, waar Coco Chanel 35 jaar lang een appartement had en ook overleed. Maar ook Le Meurice had 'zijn' bekende gast. Salvador Dalí verbleef dertig jaar lang gemiddeld één maand per jaar in het hotel.

 

(2. Four Seasons Hotel, Gresham Place, Boedapest, Hongarije; 3. Le Bristol, Parijs, Frankrijk – volledige lijst)

's Werelds beste stad: Kyoto, Japan

 

Als je denkt dat Londen, New York of Parijs tot 's werelds beste stad werd verkozen, heb je het mis. Die eer valt Kyoto (score 91,22 op 100) ten deel, de voormalige keizerlijke hoofdstad van Japan.

 

Op de hellingen van de bergen rondom de stad wordt ieder jaar als afsluiting van het traditionele Obon-festival een handvol kampvuren ontstoken, in de vorm van levensgrote Chinese (geen Japanse) karakters en andere patronen, bedoeld om de bezoekende geesten van overleden familieleden naar het dodenrijk terug te leiden.

 

 

Kyoto is wellicht nog bekender vanwege de tuinen van het voormalige keizerlijk paleis. De stad en omgeving tellen maar liefst zeventien historische locaties die op de UNESO Werelderfgoedlijst staan. Dertien daarvan zijn boeddhistische tempels.

 

(2. Charleston, South Carolina, Verenigde Staten; 3. Siem Reap, Cambodja – volledige lijst)

Europa's beste stad: Florence

 

Florence is de beste Europese stad en steekt zo de Italiaanse hoofdstad en nummer twee op de lijst Rome de loef af. De Italianen zelf noemen 'hun' stad trouwens Firenze.

 

De Toscaanse hoofdstad stond aan de wieg van de renaissance en bracht figuren als Donatello, Machiavelli en Dante Alighieri voort. Het historische stadscentrum, met het wereldberoemde Palazzo Vecchio, staat in z'n geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

 

 

De stad is onlosmakelijk verbonden met het geslacht de' Medici, de grondleggers van het internationale bankwezen en eeuwenlang bestuurders van Florence.

 

(2. Rome, Italië; 3. Krakau, Polen – volledige lijst)

's Werelds beste eilanden: Galapagoseilanden

 

De Galapagoseilanden, of kortweg Galapagos, is het beste eiland, of eigenlijk de beste eilandengroep, ter wereld (score 90,82 op 100). Deze eilandengroep ligt in de Stille Oceaan, voor de kust van Ecuador, waar ze staatkundig ook toe behoort.

 

 

Galapagos is vooral bekend om zijn unieke diersoorten, zoals de galapagospinguïn. De manier waarop de diersoorten op het eiland onafhankelijk van hun soortgenoten op het vasteland zijn geëvolueerd, bracht Charles Darwin, die het eiland in 1835 met zijn Beagle aandeed, tot zijn evolutieleer.

 

Op het eiland komen ook reusachtige landschildpadden voor. Drie daarvan werden in 1835 door Darwin gevangen en meegenomen. In 2006 stierf de laatste van dit drietal, genaamd Harriet, op circa 176-jarige leeftijd in een Australische zoo.

 

(2. Bali, Indonesië; 3. Maladiven – volledige lijst. Santorini (Griekenland), Malta en Kreta (Griekenland) zijn de drie beste eilanden in Europa.)

's Werelds beste hotelketen: Oberoi Hotels & Resorts

 

Oberoi Hotels & Resorts (score 97,50/100) is 's werelds beste hotelketen. Niet verrassend, met twee hotels in de mondiale top tien – waaronder de nummer één. De hotelketen heeft een dozijn hotels in thuisland India en verder nog een zevental hotels in Indonesië, Dubai, Mauritius, Egypte en Saudi-Arabië.

 

 

(2. Aman; 3. The Peninsula Hotels – volledige lijst)

's Werelds beste cruiseline – Crystal Cruises

 

De beste cruisemaatschappij ter wereld is Crystal Cruises (score 89,98/100), dat al twintig jaar op rij in de lijst voorkomt. Sterker nog, Crystal Cruises is al die jaren al lijstaanvoerder!

 

De schepen varen naar bestemmingen over de hele wereld. Van Alaska tot de Cariben, van Noord-Europa tot Zuid-Amerika.

 

Absolute hoogtepunt in het cruiseaanbod is een wereldreis van liefst 102 dagen, die je zowat een modaal jaarsalaris kost. Maar dan kun je wel zeggen dat je wat van de wereld hebt gezien.

 

 

(2. Regent Seven Seas Cruise; 3. Azamara Club Cruises – volledige lijst)

's Werelds beste vliegtuigmaatschappij: Singapore Airlines

 

Met Singapore Airlines kun je het beste (internationaal) vliegen. De Aziatische vliegtuigmaatschappij voelt dan wel de hete adem van maatschappijen uit de Golfstaten in de nek – met suites groter dan een hotelkamer, compleet met douche – maar blijft vooralsnog de koploper met zijn onovertroffen business class, die tegemoetkomt aan de wensen van de veeleisende zakelijke reiziger.

 

 

(2. Emirates; 3. Qatar Airways – volledige lijst)

's Werelds beste vliegveld: Singapore Changi Airport

 

Als je dan toch met Singapore Airlines vliegt, kun je ook het beste opstijgen of landen in Singapore, want Singapore Changi Aiport is verkozen tot 's werelds beste luchthaven.

 

Met bijna 55 miljoen passagiers per jaar is Singapore Changi Aiport een van de drukste luchthavens ter wereld (net iets drukker dan het Nederlandse Schiphol, overigens nummer drie in de lijst). Gemiddeld landt of vertrekt er elke anderhalve minuut een vliegtuig, met als bestemming zo'n driehonderd steden in meer dan tachtig verschillende landen.

 

 

(2. Hong Kong; 3. Amsterdam Schiphol – volledige lijst)

Laatste reacties