Magazine

10 verrassende realtime animaties op basis van geo-informatie

Waar zwemt welke haai, waar rijdt welke trein en welke emoji wordt er op dit moment getweet? Het internet weet meer over plaatsen op de wereld dan je denkt. Er bestaan geodata over nieuwe tweets en wereldwijde cyberaanvallen, over (on)weersvoorspellingen en over de laatste snapshots op Instagram. Als deze data live op het internet worden gecommuniceerd en aan kaarten gekoppeld, ontstaan er fascinerende grafieken. Ze laten zien wat er momenteel op de wereld gebeurt – vaak tot in verbluffend kleine details. We verzamelden tien interessante en soms simpelweg amusante websites voor je waarop je, meestal in realtime, kunt volgen wat er in de wereld gebeurt.

 

TRAVIC: bussen, treinen en metro’s

 

TRAVIC animeert treinen, bussen en metro’s in de gehele wereld. De gegevens hiervoor zijn afkomstig van gewone dienstregelingen, dus vertragingen zijn niet te zien. Een soort semi-realtime dus.

 


 

Emojitracker: emoji’s

 

Uit een rapport van marketingplatform Emogi is gebleken dat maar liefst 92 procent van de online consumenten gebruikmaakt van emoji, de gezichtjes om een emotie mee uit te drukken. Emojitracker houdt in realtime bij welke emoji het meest gebruikt worden op Twitter.

 


 

Flightradar24: vliegtuigen

 

Al sinds 2007 wordt op Flightradar24 vluchtinformatie in realtime op de wereldkaart geprojecteerd. Volg de vliegtuigen en bekijk gedetailleerde informatie per vlucht (bestemming, route, toestel, snelheid enzovoort).

 


 

MarineTraffic: schepen

 

Wat Flightradar24 doet met vliegtuigen, doet MarineTaffic met de zeevaart. Bootjes kijken dus!

 

 

Trendsmap: Twitter-hashtags

 

Enkele ontwikkelaars willen geld verdienen aan hun grafieken. Zo biedt de website Trendsmap betaalde statistieken aan. Met behulp van deze dienst kan je per regio populaire Twitter-hashtags nagaan.

 

 

Cyberthreat Realtime Map: cyberaanvallen

 

Intrigerende applicatie die de cyberaanvallen in de wereld toont. Dit op basis van de actuele virusdetecties door Kaspersky Software. Ook softwareontwikkelaars Fire Eye en Norse hebben zo’n ’threat map’ waarop de wereld een slagveld van niet-aflatende netwerkaanvallen lijkt. Daarmee hopen de bedrijven je natuurlijk tot de aanschaf van beveiligingssoftware te bewegen.

 

 

Global Shark Tracker: haaien

 

In onze omgeving hebben we er weinig last van, maar mocht je je op of in de oceanen gaan begeven, dan kan je hier nagaan waar zich momenteel haaien bevinden. De applicatie maakt gebruik van GPS-zenders waarmee haaien zijn uitgerust ter bescherming van hun soort.

 

 

Earth: het weer

 

Op deze site kan je met alle winden meewaaien. De bewegende lijntjes geven de windstromen weer. Klik op ‘Earth’ om er andere weercondities overheen te projecteren, zoals de temperatuur, óf om de focus te verleggen naar de oceaan en diens stromen en golven te volgen. Fascinerend en rustgevend tegelijk!

 

 

The Internet in Real-Time

 

The Internet in Real-Time Animatie die weergeeft wat er op het wereldwijde web gaande is vanaf het moment dat je de haar opent: het aantal nieuwe Twitter-accounts, tweets, zoekopdrachten in Google, Facebook-likes, WhatsApp-berichten enzovoort. Getallen die je zullen doen duizelen!

 

 

Bron: Spiegel.de

Laatste reacties