Magazine

Stadsmonitor 2014: de levenskwaliteit van Vlaamse steden in kaart gebracht

Hoe veilig voelen inwoners zich van Vlaanderens dertien grootste steden? Hoeveel vertrouwen hebben ze in hun stadsbestuur? Hoe kindvriendelijk ervaren ze hun stad? En hoe trots zijn ze erop? Slechts een greep uit de vele onderwerpen die aan bod komen in de vijfde editie van de Stadsmonitor, een grootschalige bevraging van 20.000 inwoners van de Vlaamse centrumsteden. Dat zijn Aalst, Antwerpen, Brugge, Brussel, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. Laatstgenoemde scoort op zowat alle vlakken slecht. Inwoners van Brugge zijn het meest tevreden over hun stad.

 

Behalve tevreden, zijn de Bruggenaren ook nog eens bijzonder fier op hun woonplaats. Gentenaren al bijna net zozeer. Het algemeen onveiligheidsgevoel is het grootst in Turnhout. Bijna een kwart van de inwoners geeft er aan zich onveilig te voelen in hun stad. In Brugge en Hasselt voelt slechts 6 procent van de bevolking zich onveilig. Haast geen verrassing dat Turnhoutenaren blijkens de Stadsmonitor maar weinig vertrouwen hebben in hun stadsbestuur. Toch is het niet enkel kommer en kwel in de zelfbenoemde hoofdstad van de Kempen: de tevredenheid onder de inwoners steeg met tien procent ten opzichte van de vorige meting, in 2011. In Hasselt is het vertrouwen in het stadsbestuur de afgelopen jaren opvallend gedaald – van 45,8 procent in 2011 naar 27,1 procent in 2014 -, terwijl de score op tevreden nagenoeg gelijk bleef.

 

Tussen 2011 en 2014 is de houding tegenover diversiteit in de centrumsteden, globaal gezien, positiever geworden. Bijna de helft van de inwoners van de dertien steden heeft een positieve houding. De inwoners van Leuven zijn het meest positief.

 

In onderstaande figuur de highlights uit de Stadsmonitor.

 

 

Snel de cijfers op een rijtje van jouw stad? Check onderstaand e-boekje.

 

 

 

De rest vind je op Stadsmonitor.be, waar je heel wat grafieken en cijfermateriaal kan raadplegen.

Laatste reacties