Magazine

Tips voor de perfecte dating-profielfoto

Op online daten, via een site of een app als Tinder rust allang geen taboe meer. Velen doen het, en met succes. Toch blijft het nog wel eens ploeteren met die profieltekst en vooral profielfoto. Zonder een goede foto zijn je slagingskansen op de online datingmarkt gering. Profielen met een foto hebben namelijk maar liefst negen meer kans op een reactie, zo blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse datingsite eHarmony. Dus heb je net een profiel aangemaakt of verbaas je je eerlijk gezegd toch over het uitblijven van die honderden reacties? Met de volgende tips kies je precies de juiste foto’s om eindelijk die geweldige droomman of -vrouw voor eens en altijd aan de haak te slaan.

 

Schep een beeld van jezelf

 

‘Een foto zegt meer dan duizend woorden’, luidt het bekende spreekwoord. Het plaatsen van foto’s op je datingprofiel is dan ook een ideaal middel om een goed beeld van jezelf te scheppen. Foto’s vertellen iets over wie je bent, waar je van houdt, wat je hobby’s zijn en jouw persoonlijke lifestyle. Wees daarbij eerlijk: plaats je toch die leuke foto van een wandelvakantie waarbij je dacht ‘eens en nooit meer’, grote kans dat de wandelaars zich in groten getale melden!

 

Plaats meerdere foto’s

 

We kennen het allemaal, zowel van onszelf als van anderen, die ene foto waar je helemaal niet op lijkt. En omdat de meeste mensen weleens een foto hebben gezien in de trant van ‘hé ben jij dat?’, is het niet geheel onlogisch dat we argwanend worden wanneer we slechts één fotootje op een profiel zien. Om iemand ervan te overtuigen dat dat geen gelukstreffer was, kun je daarom het best meerdere foto’s plaatsen (mensen met vier of meer foto’s blijken de meeste reacties te krijgen!).

 

Kies voor recente foto’s

 

Wil je geen eeuwigdurende cyberspace-relatie? Dan zal je op een gegeven moment toch eens ‘in real life’ moeten afspreken. Wees daarom realistisch, schaam je niet voor wat rimpeltjes of een terugwijkende haarlijn, maar toon jezelf zoals je bent (en niet twintig jaar terug!). Ga je regelmatig van blond naar rood en van rood naar pikzwart qua haarkleur, vervang dan ook je foto’s met enige regelmaat!

 

Plakken, knippen, groepsportretten, in- en uitzoomen: niet doen!

 

Net als wazige of te kleine foto’s is het geen goed idee om foto’s te uploaden waaruit iemand is weggeknipt of waarbij te veel is in- of uitgezoomd. Zulke foto’s roepen vraagtekens op: was dat een ex en wat verberg je door zo in of uit te zoomen? Voeg altijd één foto bij waarop je helemaal te zien bent (de linkerkant schijnt toch meestal je chocoladekant te zijn!)! Want vergeet niet men heeft interesse in jou, skip als eerste foto daarom vooral die who-is-who-groepsfoto of die pic samen met al je huisdieren!

 

Speciaal voor mannen

 

Vrouwen blijken op datingsites een voorkeur te hebben voor foto’s waarop mannen zelfverzekerde trots uitstralen en minder voor foto’s waarop ze lachen. Ouderwets stoere mannen blijken het dus ook op de relatief nieuwe media goed te doen: buitenfoto’s midden in een godvergeten wildernis blijken de interesse van vrouwen veelvuldig te wekken, met maar liefst negentien procent meer kans! Vrouwen zijn echter minder geïnteresseerd in het mannelijke fotografietalent: selfies leiden namelijk tot acht procent minder reacties, zo blijkt nog uit hetzelfde onderzoek, van eHarmony. Verder hoeven we je waarschijnlijk niet te vertellen dat je auto’s, rommelige kamers, dronken toestanden en wat dies meer zij beter achterwege laat op je kiekjes. Vol trots je (buik)spieren showen hoeft evenmin.

 

Speciaal voor vrouwen

 

Vrouwen kunnen het best voor een foto kiezen waarop ze geluk en vrolijkheid uitstralen, want ook voor hen gelden op dit nieuwerwetse medium oeroude wetten, en zijn mannen minder geneigd om te reageren op foto’s waarop ze al te veel trots uitstralen. In tegenstelling tot mannen kunnen vrouwen daarom beter niet kiezen voor stoere kiekjes tijdens een pittige survivaltocht – dit soort buitenfoto’s leidt tot veertig procent minder reacties! Vrouwelijk fotografietalent wordt daarentegen op datingprofielen wél weer gewaardeerd: selfies van vrouwen leiden op datingwebsites en -apps tot vier procent meer reacties van mannen.

 

Nog meer tips voor een perfecte profielfoto vind je op deze pagina.

Laatste reacties