Magazine

Tip: meest recente verslagen weergeven in je Facebook-nieuwsoverzicht

Als je je nieuwsoverzicht in Facebook opent, krijg je verslagen te zien waarvan Facebook dat ze voor jou interessant zijn. Een speciaal algoritme selecteert daartoe de populairste berichten van vrienden, pagina’s en groepen waar jij de meeste binding mee hebt, ook wel topverslagen genoemd. Maar wat als je álle verslagen wilt zien, in chronologische volgorde? Ook dat is mogelijk, maar de optie zit wel wat verstopt. In dit artikeltje lees je waar.

 

Op desktop

 

In de traditionele desktopversie van Facebook, die je vanuit een browser op een pc gebruikt, zie je in het menu links bovenaan ‘Nieuwsoverzicht’ staan. Daarnaast staan drie bolletjes. Klik daarop om de modus van ‘topverslagen’ naar ‘meest recent’ te veranderen, of andersom.

 

Eens je dat gedaan hebt, krijg je een hele rits verslagen voorgeschoteld die je wellicht nog niet gezien had, doordat het Facebook-algoritme ze voor jou niet interessant genoeg achtte.

 

Het is niet langer mogelijk om binnen de recente berichten te filteren op bijvoorbeeld familie of goede vrienden, zoals dat in het verleden wel kon.

 

Het is ook niet mogelijk om je nieuwsoverzicht standaard in ‘meest recent’-modus weer te geven. De volgende keer dat je Facebook opent, worden dus weer de topverslagen getoond. Die verslagen zullen immers meer interactie oproepen en dat is voor Facebook commercieel interessanter.

 

Op mobiel

 

Benader je Facebook via een app op een mobiel apparaat, dan zit de ‘meest recent’-functie nog wat dieper verstopt. Voor alle mobiele apps (iPhone, iPad, Android en Facebook Lite) geldt:

 

  1. Tik op de menuknop (de drie horizontale streepjes);
  2. Blader omlaag en tik op Meer weergeven;
  3. Tik op de optie Meest recent.

 

Andere voorkeuren voor je nieuwsoverzicht

 

Overigens ben je niet volledig overgeleverd aan de grillen van het Facebook-algoritme. Je kan de topverslagen namelijk op punten naar believen aanpassen, zoals prioriteren wie je als eerste wil zien en berichten van bepaalde personen (tijdelijk) verbergen. Meer daarover in dit artikel.



Laatste reacties