Magazine

7 weersites die je wellicht nog niet kende

Dit artikel werd gereviseerd op dinsdag 13 september 2016.

 

Zo veel als er in het dagelijks leven over het weer gesproken wordt, zo veel informatie is er ook op internet over te vinden. Of je nou wilt weten of het de komende minuten kan gaan spetteren (Buienradar), of je over twee weken kan gaan barbecueën (Meteovista) of als je de gevoelstemperatuur op jouw vakantiebestemming wilt achterhalen (Wunderground), er zijn genoeg sites die je van een pasklaar antwoord kunnen voorzien. De vijf die we hieronder presenteren kende je wellicht nog niet. Maar voor de weerfreak zijn ze beslist een bezoek en misschien wel bookmarkje waard. En weerfreaks zijn we allemaal. Een beetje toch.

 

Ventusky

 

Steeds meer informatie verschijnt op internet live, visueel en in real-time. Het weer blijft daarin niet achter. Ventusky.com biedt een weerkaart die helemaal van deze tijd is: je krijgt live op beeld hoe in Europa de wind waait, waar het bewolkt is en waar het regent. Ook informatie over de windsnelheid, windvlagen, luchtdruk en sneeuwdikte tover je met één muisklik op de kaart. Via de tijdbalk kan je terugkijken: naar vandaag, maar ook naar de afgelopen tien dagen. Vooruitkijken kan helaas (nog) niet – zoals je dat bijvoorbeeld wel met de buienradar kan – maar Ventusky is alleszins een razend knappe site waar je de actuele Europese weerscondities in enkele oogopslagen kan zien.

 

ventusky

 

Earth

 

Ook op deze site kan je met alle winden meewaaien. Wederom een realtime animatie op basis van geo-informatie namelijk. Iets minder gebruiksvriendelijk dan Ventusky maar wel voor de gehele wereld in plaats van enkel Europa.  Klik op ‘Earth’ om er andere weerscondities overheen te projecteren, zoals de temperatuur, óf om de focus te verleggen naar de oceaan en diens stromen en golven te volgen. Fascinerend en rustgevend tegelijk!

 

Forecast.io

 

Forecast.io is een nieuwe ster aan het firmament. Een internationale weersite, die clever, minimalistisch design combineert met accurate weerinformatie. De site lokaliseert waar je bent en verstrekt op basis daarvan een weerrapport voor dit moment en voor de komende zeven dagen. Je kan uiteraard ook zelf een locatie ingeven (of móet dat doen indien je Forecast.io geen toestemming verleent om jouw computer te lokaliseren). Rechtsboven moet je even de Celsius-modus activeren. Forecast.io is overzichtelijk en beknopt, maar geeft wat ons betreft precies de info die we nodig hebben. Zo kan je bij de zevendaagse verwachting per dag van uur tot uur zien wanneer men regen verwacht, bewolking of juist zon. Daarnaast kan je de weersverwachting ook van uur tot uur op een landkaart zien – wereldwijd of regionaal – door middel van radarbeelden. Probeer ook eens Lines, waarmee je de meerdaagse verwachting in grafiekvorm krijgt voorgeschoteld. Via de optie ‘Time Machine’, tot slot, kan je zelfs het weer van een willekeurige dag uit het verleden terugvinden, bijvoorbeeld het weer op jouw geboortedag. De historische data reiken terug tot 1948. Al met al is Forecast.io een uitstekende, efficiënte weersite, die als enig noemenswaardig nadeel heeft dat je er niet meer dan zeven dagen mee vooruit kan kijken.

 


 

WeatherSpark

 

WeatherSpark ziet er wat minder compact en gelikt uit dan Forecast.io, maar de hoeveelheid info die je er terugvindt is er zeker niet minder om. Sterker nog, een gedetailleerder weerbericht dan op WeatherSpark zul je waarschijnlijk nergens tegenkomen. Per plaats kan je via een grafiek nauwgezet – van uur tot uur – volgen wat komende week de verwachtingen zijn qua temperatuur, zon, windsnelheid en -richting en regen. Je kan zelfs het percentage bewolking opvragen. Zie voor deze en andere extra opties het menu onder de knop Graphs op het WeatherSpark-dashboard. Net als bij Forecast.io kan je op WeatherSpark ook in de historie duiken, tot 1949 aan toe. Beweeg daartoe op de tijdsbalk onderaan. Wonderbaarlijk hoe gedetailleerd je de weersomstandigheden van een willekeurige datum terug kan zien, al zal dit toch vooral iets zijn voor weerfanaten. De historische gegevens worden echter ook verwerkt in de voorwachtingsgrafiek, zodat je de mate van precisie en de maximum en minimum temperaturen ook in de grafiek kan zien. Bron van deze overweldigende hoeveelheid weerdata is overigens het Noorse meteorologische instituut. Het WeatherSpark-dashboard vereist Flash en werkt niet op iPads.

 


 

Noodweer.be

 

Van Vlaamse bodem deze website met een verzameling (speciale) weerkaarten, waaronder een live bliksemdetectie. Daarnaast is de site vooral bedoeld voor achtergrondinformatie over het weer en noodweer in het bijzonder. Bijna dagelijks vind je er interessante nieuwtjes en weerfoto’s, en gaat men in op prangende vragen als ‘krijgen we een horrorwinter?’

 

 

Buienradar.be: 7-daagse verwachting

 

Buienradar kende je al. Maar heb je ook al de nieuwe functionaliteiten ontdekt, die de site herbergt sinds de recente restyling? Een heuse muggenradar bijvoorbeeld, satellietbeelden, en vooral: een Europese buienradar waarmee je maar liefst 7 dagen vooruit kunt kijken. Niet heel accuraat, natuurlijk, maar het toont wel maar weer aan hoe ver de hedendaagse technologie op het gebied van weersverwachtingen ontwikkeld is.

 

buienrader-7daagse

Intellicast.com

 

Intellicast is een algemene, internationale weersite, die qua interface-design niet bepaald een hoogvlieger is. De site biedt echter verrassend gedetailleerde en accurate weerinfo voor elk plaatsje in de wereld. Zo vind je er gevoelstemperatuur, luchtvochtigheid, luchtdruk, bewolkingspercentage, UV-index en meer van die zaken die je vooral als vakantieganger wel zullen interesseren. De lange-termijnverwachting is steeds tiendaags.

 
Laatste reacties