Magazine

Tip: zien wie je ontvolgd heeft op Instagram anno 2024

Ben jij op Instagram van het principe follow 4 follow? Oftewel, als je iemand volgt, moet die persoon jou ook volgen? Dan is een volgers-app haast onmisbaar. Daarmee zie je namelijk in één oogopslag welke volgers je bent kwijtgeraakt. Iets wat je normaal gesproken haast onmogelijk kan achterhalen als je honderden of zelfs duizenden volgers hebt. Er bestaan apps die je precies vertellen hoeveel volgelingen jou de rug hebben toegekeerd. Maar er kleven helaas ook risico’s aan het gebruik van zo’n app. 

Welke apps?

 

Er bestaan meerdere apps waarmee je kunt nagaan wie jou ontvolgd heeft. De beste app is op dit moment (in 2024) FollowMeter, beschikbaar voor iOS en Android.

 

Helaas heeft ook deze app moeite zich staande te houden tegen de beveiliging van Instagram. In de reviews lezen we:

 

Due to the new updates that Instagram has been implementing they have placed in protocols that have made it hard for apps like ours to function. We are doing as best we can to work around this.

 

Wat doet zo’n app?

 

De belangrijkste functionaliteit van een volgersapp is het overzicht van volgers die je verloren hebt. Deze lijst van ‘ontvolgers’ wordt bijgehouden vanaf het moment dat je de app installeert: mensen die jou daarvóór ontvolgden, staan er niet in. De lijst wordt geactualiseerd op het moment dat je de app opent. Desgewenst kan je deze daarna schoonmaken, zodat je de volgende keer enkel de nieuwe afhakers te zien krijgt. Ook kan je als iemand jou ontvolgt een melding krijgen via een pushnotificatie. En je kan de booswichten die jou ontvolgden direct vanuit de app zelf ontvolgen.

 

Wat je met de app niet kan is zien welke accounts jou geblokkeerd hebben.

 

Risico’s

 

Follow/unfollow-apps zijn alle zogenaamde third-party apps: applicaties van een externe ontwikkelaar en dus niet van Instagram of andere sociale netwerken zelf. De app bewaart geen of heeft geen toegang tot jouw accountlogins, maar communiceert rechtstreeks met de API’s van de sociale netwerken. Zo wordt althans beloofd.

 

Niettemin is het gebruik van third-party apps altijd op eigen risico. Een van de risico’s is dat Instagram je account tijdelijk blokkeert. Dat gebeurt als Instagram verdachte activiteiten signaleert als gevolg van het gebruik van zo’n app. Mogelijk ontvang je dan de melding Probeer het later opnieuw. In dit artikel lees je wat je daar eventueel tegen kunt doen. In de meeste situaties is het een kwestie van 24 tot 48 uur wachten, waarna je weer gewoon kunt Instagrammen. Verwijder best wel de third-party app welke vermoedelijk de oorzaak van de melding is.

 

Andere manieren (zonder app)

 

Loop je liever geen risico’s dan vervalt de optie van een third-party app. Er zijn gelukkig nog andere manieren om te achterhalen wie jou ontvolgde:

  • Manueel nazien: als je wil weten of een specifieke persoon jou nog volgt, ga je vanaf je profielpagina naar Volgers en typ je de betreffende naam in het zoekveld;
  • Minste interactie met: kijk ook eens bij Volgend > Categorieën > Minste interactie met. In deze lijst staan mogelijk accounts die jou niet (meer) volgen;
  • Instagram-informatie downloaden: een wat bewerkelijkere methode is het downloaden van je Instagram-informatie. In dit artikel wordt uitgelegd hoe dat werkt.

Laatste reacties