Magazine

WhatsApp Status: alles over ‘stories’ op WhatsApp

Instagram Stories en Snapchat Verhalen kennen we allemaal, maar wist je dat je ook op WhatsApp ‘verhalen’ kan delen? Deze functie, WhatsApp Status genaamd, geeft je de mogelijkheid om je status door te geven met foto’s, video’s en gifs. Na 24 uur verdwijnen die vanzelf. Vroeger, voor 2017, bestond WhatsApp Status ook al, maar toen was het enkel een regeltje tekst dat je kwijt kon. Het hedendaagse WhatsApp Status wordt relatief weinig gebruikt, maar biedt meer mogelijkheden dan je misschien denkt. In dit artikel doorlopen we die.



 

1. Status activeren

 

WhatsApp Status wordt standaard alleen geactiveerd tussen twee gebruikers die elkaars contactgegevens in hun adresboeken hebben opgeslagen. Als je het nummer van iemand niet in je contacten hebt staan, kunnen ze je statusbericht niet zien.

 

2. Status bekijken

 

Om iemands WhatsApp-status te bekijken handel je als volgt.

  • Ga op je iPhone naar het Status-tabblad linksonder in WhatsApp. Android-gebruikers vinden dit tabblad bovenaan.
  • Nu verschijnen alle statusberichten die je ontvangen hebt, maar nog niet gelezen. Aan het rondje rondom de foto zie je hoeveel statusberichten er van die persoon zijn. Tik op een naam om het bericht te zien.
  • De foto of video wordt automatisch afgebeeld of afgespeeld. Als het een foto is, blijft deze een paar seconden op het scherm staan ​​voordat de app de volgende status van dezelfde contactpersoon laat zien (indien ze meer dan één update hebben gepost). Nadat je alle updates van de contactpersoon hebt gezien, word je naar de volgende statusupdate geleid van de volgende contactpersoon die een bericht heeft geplaatst.

 

Als je het gevoel hebt dat een foto te snel verdwijnt, kan je teruggaan naar het statusscherm en de update opnieuw bekijken, of je kan op het scherm blijven tikken om de status te pauzeren.

Een nieuwe status is te herkennen aan een blauw stipje in de menubalk bij het kopje Status. Je kan geen pushmeldingen ontvangen voor nieuwe statusberichten.

 

3. Status publiceren

 

Om zelf een WhatsApp Status online te zetten ga je als volgt te werk.

  • Ga op je iPhone naar het Status-tabblad linksonder in WhatsApp. Android-gebruikers vinden dit tabblad bovenaan.
  • Wil je alleen een tekst plaatsen, tik dan op het potlood. Voor een foto of video gif tik je op de camera.
  • Je kan nu direct een foto of video maken, of deze kiezen uit je camerarol.
  • Bewerk je foto’s en video’s met een filter (veeg omhoog), met tekst, emoji’s en stickers, of laat je tekenkunsten erop los.
  • Tik op de blauwe verzendknop om je update te publiceren.

 

Je kan desgewenst meerdere foto’s of video’s aan je status toevoegen door op het plus-knopje te tikken.

 

Op WhatsApp Status kan je alleen video’s van maximaal 30 seconden plaatsen. Als je een langere video selecteert, wordt jou gevraagd deze in te korten voordat je deze plaatst.

 

4. Gifs versturen

 

Behalve tekst, foto’s en video’s kan je ook gifjes in je status plaatsen. Dat doe je als volgt.

  • Open het status-tabblad.
  • Tik op de camera.
  • Tik linksonder op het icoontje om je camerarol te openen.
  • Tik linksonder op de GIF-knop en zoek naar een gifje in de databank van GIPHY.
  • Tik op de blauwe verzendknop om je update te publiceren.

 

5. Status verwijderen

 

Je status verdwijnt na 24 uur automatisch. Maar je kan ook handmatig een status verwijderen. Tik op het kopje Mijn status en tik op de drie stipjes bij de betreffende status. Kies in het volgende menu voor Verwijder.

 

6. Privacy-instellingen

 

Je kan ervoor kiezen om je statusupdates te delen met al je contacten of alleen de contacten die je hebt geselecteerd. Je statusupdates staan standaard ingesteld op het delen met al je contacten.

 

De privacy van je status wijzigen regel je als volgt. Tik linksonder op Status (Contacten). Vervolgens heb je drie opties:

  • Mijn contacten: alle contacten zien je statusupdates.
  • Mijn contacten, behalve…: alleen de contacten in het adresboek van je telefoon zien je statusupdates, behalve de personen die je uitsluit.
  • Deel alleen met…: alleen de contacten die je selecteert, zien je statusupdates.

 

Let op: wijzigingen in je privacyinstellingen zijn niet van toepassing op statusupdates die je al hebt verzonden.

 

7. Zien je wie jouw status bekeken heeft

 

Door op het kopje Mijn status te tikken kan je zien wie jouw statusupdate(s) bekeken heeft. Kies daartoe bij de status onderin voor het oog-symbool.

 

Als je leesbewijzen op WhatsApp hebt uitgeschakeld, kan je niet zien wie je statusupdates heeft bekeken. Als een contact leesbewijzen heeft uitgeschakeld, kan je niet zien of hij/zij je statusupdate heeft bekeken.

 

8. Iemands status dempen

 

Door updates te dempen, zorg je ervoor dat nieuwe statusberichten van deze persoon niet bovenin de lijst komen te staan.

 

Veeg op iOS naar rechts op de naam van het contact en tik op Dempen. Tik op Android op de statusupdate van een contact en houd deze vast. Selecteer vervolgens Dempen.

 

Een gedempte statusupdate van een contact opheffen doe je door omlaag te scrollen naar het gedeelte Gedempte updates. Houd de statusupdate van je contact ingedrukt en tik op Dempen opheffen.
 

Reacties

Laatste reacties