info[]surfplaza.be
Seks en relatie
jouw gids naar de hartstocht
Je bevindt je hier: startpagina > seks en relatie > 10 verrassende weetjes over het mannelijk orgasme
10 verrassende weetjes over het mannelijk orgasme
Gepubliceerd op 4 mei 2015, 12:16 uur
Het orgasme vormt zowel letterlijk als figuurlijk het hoogtepunt van een lekkere vrijpartij. Klaarkomen is mentaal, maar ook lichamelijk een complex en interessant verschijnsel. Het mannelijk orgasme met bijbehorende ejaculatie denken we intussen allemaal goed te kennen. Toch is er nog heel wat wonderbaarlijks over te leren. Kende je de volgende tien feiten bijvoorbeeld al?

1. Duur van het orgasme

Het vrouwelijk orgasme kan sterk variëren in duur. Bij sommige geluksvogels kan het orgasme minutenlang aanhouden! Bij mannen duurt het orgasme gemiddeld veel korter. Het orgasme van een man houdt gemiddeld ongeveer 5 tot maximaal 22 seconden aan. Vrouwen kunnen gemiddeld gezien drie keer zo lang genieten. Hun orgasme duurt namelijk meestal zo'n 15 seconden.

2. Klaarkomen betekent niet altijd een zaadlozing

Het mannelijk orgasme is natuurlijk bedoeld om spermacellen in de baarmoeder te krijgen om een vrouw te kunnen bevruchten. Klaarkomen staat voor vrijwel alle mannen dan ook gelijk aan het hebben van een zaadlozing. Toch komen het orgasme en de ejaculatie lang niet altijd tegelijkertijd voor. Veel mannen ejaculeren pas enkele seconden na hun daadwerkelijke orgasme. Ook kan het zijn dat er helemaal geen ejaculatie optreedt, terwijl de man wel klaarkomt. Bij bijvoorbeeld tantra-seks wordt mannen geleerd een intens orgasme te beleven zonder zaadlozing.

3. Ook mannen faken weleens

Dat een groot gedeelte van de vrouwen weleens een orgasme heeft gefaket, is alom bekend. Maar ook veel mannen doen weleens alsof ze klaarkomen! Een studie van de universiteit van Kansas liet zien dat bijna 30% van de mannen eens in zijn leven eens een nep-orgasme had. De meest genoemde oorzaken waren vermoeidheid of dronkenschap. De mannen waren te moe of te dronken om klaar te komen en wilden liever gaan slapen. Omdat het mannelijk orgasme meestal gepaard gaat met een zaadlozing, moesten deze mannen wel snel het condoom verbergen of weggooien.

4. De mannelijke G-spot

De vrouwelijk G-spot is jarenlang een onderwerp van discussie geweest. Bestaat dit mysterieuze genotscentrum nou wel of niet? Nu blijkt dat ook mannen een speciaal plekje hebben dat ze tot ongekende hoogten kan brengen. De mannelijke G-spot bevindt zich ongeveer 5 cm in de anus en voelt aan als een bobbeltje ter grootte van een kastanje. Door deze zone te stimuleren zullen de orgasmes van de man nog intenser en lekkerder worden.

5. Sperma gaat supersnel!

Als een man klaarkomt, wordt het zaad met grote snelheid door de zaadleider naar buiten geschoten. De zaadcellen gaan met maar liefst 45 kilometer per uur op weg naar de baarmoeder van de vrouw. Deze snelheid komt in de buurt van de topsnelheid van Olympisch sprinter Usain Bolt! Als de zaadcellen het lichaam hebben verlaten, remmen ze af en zwemmen ze vervolgens in 5 minuten rustig naar de baarmoeder toe.

6. Klaarkomen helpt tegen hoofdpijn

Een veel gehoord smoesje wanneer mannen of vrouwen geen zin hebben in seks is het last hebben van hoofdpijn. Uit onderzoek blijkt echter dat seks juist kan helpen om hoofdpijn tegen te gaan! De volgende keer dat je partner last heeft van hoofdpijn kun je dus juist een hete vrijpartij voorstellen. Duitse onderzoekers lieten zien dat bij tweederde van de mensen met ernstige hoofdpijn de klachten na de seks waren afgenomen. De onderzoekers denken dat dit door de endorfines komt die vrijkomen bij een lekker potje seks.

7. Ook mannen kunnen multiple orgasmes beleven

Het is een bekend probleem. De vrouw die klaar is voor ronde twee, terwijl de man liever wil slapen. Dit komt waarschijnlijk doordat mannen na het klaarkomen het hormoon prolactine aanmaken dat ervoor zorgt dat ze even geen zin meer hebben in seks. Een man heeft minimaal een minuut tot maximaal een uur nodig om weer verder te kunnen. De gemiddelde tijd die een man nodig heeft om weer een erectie te krijgen, ligt rond de 30 minuten. Zo’n 15 tot 20 procent van de mannen kan echter meerdere orgasmes achter elkaar krijgen! Hier is wel vaak enige oefening voor nodig. Ook vindt er meestal geen zaadlozing meer plaats wanneer een man vaker achter elkaar klaarkomt.

8. Sperma is hartstikke gezond!

Sperma bestaat eigenlijk maar voor een heel klein gedeelte uit zaadcellen. Zaad bestaat voor het grootste gedeelte uit water en maar voor 1 tot 5 procent uit spermacellen. Naast zaadcellen vind je in sperma ook nog grote hoeveelheden eiwit, mineralen en vitaminen. Sperma is eigenlijk dus ontzettend gezond! Ook bevat zaad het stofje spermine. Deze anti-oxidant zorgt voor een gladde en stralende huid. Daarnaast kun je de samenstelling van je sperma zelf beïnvloeden. Door bepaalde voedingsmiddelen te eten of juist te laten staan, kun je de samenstelling en de smaak van je zaad veranderen. Door veel fruit te eten, krijgt je sperma een zoetere smaak. Wel zo lekker voor je partner!

9. Mannen komen sneller

Dat mannen over het algemeen sneller klaarkomen dan vrouwen is algemeen bekend. Maar hoe lang duurt het eigenlijk voordat een man tot zijn orgasme komt? Een onderzoek van de heren Masters en Johnson liet zien dat mannen bij het masturberen gemiddeld binnen twee minuten een orgasme bereiken. Tijdens seks met een partner duurt het zo’n vijf tot tien minuten voordat een man klaarkomt. Mannen kunnen het uitstellen van hun orgasme makkelijk trainen tijdens het masturberen door de zogenaamde start-stop-methode.

10. Van klaarkomen worden mannen high

Dat klaarkomen lekker kan zijn, weten we allemaal. Uit onderzoek blijkt dat bij mannen een orgasme dezelfde hersengebieden activeert als een dosis heroïne. Zowel klaarkomen als het gebruik van drugs zorgt voor sterke gevoelens van beloning. De onderzoekers vermoeden dat de lekkere gevoelens bij klaarkomen voortkomen uit het evolutionaire voordeel van seks.