info[]surfplaza.be
Seks en relatie
jouw gids naar de hartstocht
Je bevindt je hier: startpagina > seks en relatie > 11 dingen die je moet weten over het vrouwelijk orgasme
11 dingen die je moet weten over het vrouwelijk orgasme
Gepubliceerd op 1 mei 2016, 15:53 uur
De filmindustrie - en dan met name de pornocinema - verschaft ons doorgaans een nogal vertekend beeld van de manier waarop vrouwen een orgasme beleven. Het komt steeds gemakkelijk en het gebeurt altijd explosief. De werkelijkheid is vaak anders. Voor veel vrouwen is een orgasme tijdens het geslachtsverkeer vaak onbereikbaar of in ieder geval niet dan zonder veel inspanning te krijgen.

Vrouwen, maar ook mannen, kunnen een gevoel van ontmoediging krijgen als er tijdens de seks maar niks wil gebeuren. Tijd om eens te kijken hoe het nu eigenlijk zit.

In het februarinummer van het Amerikaanse lifestyle vrouwenblad Self is over dit onderwerp een zeer behartigenswaardig artikel gepubliceerd. Aan de hand van de bevindingen van dr. Alyssa Dweck, universitair docent verloskunde aan de Mount Sinai School of Medicine en co-auteur van Vis For Vagina, wordt een aantal mythes over het vrouwelijk orgasme de wereld uit geholpen en manieren belicht waarop je tot een beter seksueel hoogtepunt kunt komen (vooropgesteld dat je dat natuurlijk wilt).

1. Het krijgen van een orgasme zit ook tussen de oren

Met andere woorden: een orgasme is niet alleen een lichamelijke aangelegenheid. Als je niet goed in je vel zit, lijkt het krijgen van een seksueel hoogtepunt wel vergelijkbaar met het beklimmen van een berg op een snikhete dag. "Een orgasme heeft heel veel met hersenactiviteit te maken" zegt Dweck. "Na een drukke dag - baan, boodschappen, klusjes - heeft een vrouw andere dingen aan haar hoofd. En de latente fase van het seksuele plezier tot het orgasme, dat wil zeggen de tijd die het kost om seksueel opgewonden te raken, duurt dan langer. Geslachtsdrift kent een grote spelbreker en dat is stress." Zoek dus manieren om te ontspannen voor je het bed induikt. Neem een glaasje wijn of vraag je partner om een fijne massage vooraf.

2. Vaginale seks is niet voor iedere vrouw 'de snelweg' naar een orgasme

De meeste vrouwen kunnen helemaal geen orgasme krijgen door vaginale penetratie alleen, zo leert ons de Mayo Clinic. De meerderheid van de vrouwen - volgens Dweck 70 procent - heeft in plaats daarvan directe of indirecte stimulering van de clitoris nodig om tot een climax te kunnen komen. Je kunt dat op verschillende manieren doen, bijvoorbeeld door het gebruik van een vibrator - er is helemaal niks met je mis als je dat soort attributen gebruikt - , door masturbatie (in het zicht van of met je partner), of door het uitproberen van verschillende posities of standjes. Zoals de Coital Alignment Technique (CAT), een variant op de aloude missionarispositie, waarbij de man bovenop ligt, maar dan wat hogerop geschoven, zodanig dat de penis zich meer loodrecht in de vagina bevindt en daardoor in combinatie met het schaambeen beter over de clitoris kan wrijven.

3. Er zijn nog veel meer manieren waarop vrouwen klaar kunnen komen

Hoewel de meeste vrouwen hier helemaal niet op zitten te wachten, is er zeker ook een categorie die een orgasme krijgt via anale seks. Uit onderzoek blijkt dat dit zou gelden voor 94 procent van de vrouwen die aan anale seks doen. Anderen echter - volgens een onderzoek in de Journal of Sexual Medicine zelfs zo'n 82 procent - raken eerder opgewonden als bijvoorbeeld hun tepels en borsten worden gemasseerd. Kortom, je moet gewoon ontdekken wat het best bij jou past.

4. Varieer en je komt eerder tot een hoogtepunt

Vrouwen hebben een grotere kans om klaar te komen door afwisselende toepassing van verschillende seksuele handelingen, zoals orale en vaginale seks, zo blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Indiana.

5. Het blijft een mysterie waarom vrouwen überhaupt een orgasme krijgen

Er zijn wel theorieën over waarom vrouwen een orgasme krijgen, variërend van het idee dat plezier in seks leidt tot meer seks, wat uiteindelijk nageslacht oplevert, tot de veronderstelling dat een orgasme de gang van spermacellen naar het ei bespoedigt, met een grotere kans op bevruchting als gevolg. Maar Elisabeth A. Lloyd, hoogleraar biologie aan de universiteit van Indiana en schrijfster van The Case of the Female Orgasm: Bias in the Science of Evolution, stelt, op basis van analyse van 32 studies met betrekking tot orgasmes bij de geslachtsgemeenschap, dat orgasmes er gewoon "voor de lol" zijn.

6. Een orgasme krijgen zonder dat je het weet (ja, echt, het kan)

Niet elk orgasme voelt als een aardschok. Het komt vaak als een veel subtielere sensatie, geen knallend vuurwerk, maar eerder een prikkelende tinteling. Volgens de Society of Obstetricians and Gynecologists of Canada is het bepaald niet zo dat iedere vrouw direct na het orgasme haar bodem bekkenspieren voelt samentrekken. Wel is er vaak een gevoel van 'bevrijding' en ontspanning na afloop.

7. Moeilijker klaarkomen door medicijngebruik

Door de werking van de pil of bepaalde kalmeringsmiddelen kunnen orgasmes minder intens zijn of in ieder geval belemmerd worden, merkt Dweck op.

8. In een vaste relatie kom je vaker tot orgasme

Dikke punt voor de monogame relatie! Uit onderzoek blijkt dat een uit liefde geboren vaste verhouding vaker orgasmes geeft dan in het geval van losse contacten. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen. Dat kan er mee te maken hebben dat je met iemand die je goed kent, beter kunt delen wat je fijn vindt in bed. "Het is belangrijk goed te communiceren met je partner en hem of haar te leren wat jij het meest opwindend vindt of wat juist niet," aldus Dweck. "En dat gebeurt gaandeweg in een relatie, daar moet je gewoon de tijd voor nemen."

9. Sommige vrouwen komen helemaal nooit tot een orgasme

Ongeveer 10 procent van de vrouwen heeft nog nooit een orgasme gehad, noch met de partner, noch door masturbatie. Anorgasmie kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het gaan om gezondheidsproblemen, medicijnen, of een bepaald beeld dat je hebt over je eigen lichaam, schuldgevoelens over seksueel gedrag, of gewoon omdat je niet weet wat bij jou het beste werkt. Het kan ook gaan om een combinatie van factoren. In dit soort situaties kan het raadzaam zijn de hulp van een sekstherapeut in te roepen.

10. Sommige vrouwen squirten tijdens de seks

Door seksuele stimulering komt bij sommige vrouwen vocht vrij uit de plasbuis, een fenomeen dat bekend staat als squirting, oftewel vrouwelijke ejaculatie. Er bestaat discussie over waar dat vocht nu precies uit bestaat. In een studie uit 2015 in het Journal of Sexual Medicine hebben onderzoekers de vloeistof van een aantal vrouwen, die regelmatig en flink squirten, geanalyseerd. Zij concludeerden dat het een "onvrijwillige urinale afscheiding" is. Niet iedereen is daarvan overtuigd, maar feit is dat het vocht stoffen bevat die ook voorkomen in het dagelijks plasje.

11. En bedenk: je hoeft geen orgasme te krijgen om toch van seks te kunnen genieten

Een orgasme is het toefje op de taart, maar ook zonder dat toefje smaakt de taart heerlijk. "Je kunt het ontzettend fijn hebben, ook zonder een orgasme," aldus nog Dweck. "Gewoon een beetje intimiteit is voor veel vrouwen al genoeg."

Bron: Self