Magazine

Maak je Facebook-nieuwsoverzicht weer overzichtelijk en interessant in 2023

fb-newsfeedFacebook is voor velen de startpagina van het internet. Het nieuwsoverzicht van het sociale netwerk fungeert daarbij als een soort gepersonaliseerde krant. Helaas een krant die al te vaak vol staat met persoonlijke beslommeringen van mensen die je amper kent en met nieuwtjes en foto’s die vooral anderen leuk vinden. Hoe meer Facebook-vrienden je hebt, hoe groter de potentiële wanorde in je nieuwsoverzicht. Gelukkig biedt de site tegenwoordig een aantal gereedschappen om de boel ordentelijk en vooral interessant te houden. Dit vierstappenplan helpt je daarbij. N.B.: ‘nieuwsoverzicht’ is niet hetzelfde als ’tijdlijn’. De tijdlijn betreft iemands profielpagina, waarop je via een tijdsbalk terug kunt bladeren in diens grote en kleine levensgebeurtenissen.

 



 

News Feed Values

 

Eerst nog een woordje over hoe de inhoud van je nieuwsoverzicht eigenlijk tot stand komt. Het algoritme dat hieraan ten grondslag ligt, staat beschreven in de zogeheten News Feed Values. Daarin lees je dus welke factoren van invloed zijn op de content en de personen die je te zien krijgt in je nieuwsoverzicht. Facebook geeft aan dat de inhoud van het nieuwsoverzicht een combinatie is van vrienden en familie, informatieve posts en entertainment. In wezen niks nieuws dus, maar een recente aanpassing in het algoritme zorgt ervoor dat er meer updates van vrienden en familie boven in je tijdlijn staan. De rest volgt daaronder.

 

Het algoritme waarmee Facebook je nieuwsoverzicht naar jouw smaak poogt samen te stellen, is geavanceerder dan je misschien denkt. Eerst en vooral kijkt de site naar interesses en pagina’s die je hebt geliket en naar het type berichten waarbij je veel interactie pleegt. Maar het gaat verder. Zo wordt ook bijgehouden hoelang iemand naar een video kijkt en hoelang het duurt voordat een persoon weer terugkeert naar Facebook nadat diegene heeft doorgeklikt naar een artikel of website. Hoe langer je weg bent, hoe relevanter het wordt beschouwd.

 

Volgens Facebook beslissen gebruikers zelf wat zij zien in hun tijdlijn: Facebook rangschikt dit alleen. Door de enorme hoeveelheid content die dagelijks op het sociale netwerk gepost wordt, zul je zelf wat stappen moeten ondernemen om precies die inhoud te laten bovendrijven die voor jou interessant is.

 

1. Je voorkeuren aanpassen

 

Facebook kent sinds enige tijd een speciaal menu waarmee je stapsgewijs de voorkeuren van je nieuwsoverzicht kan aanpassen. In de desktopversie van Facebook open je dit menu door op je startpagina rechtsboven op het pijltje te klikken en vervolgens op Instellingen en privacy > Voorkeuren voor overzicht. Je ziet dan onderstaand menu.

 

Via dat menu kan je favorieten creëren, mensen voor een bepaalde tijd ‘snoozen’, zodat ze voorlopig niet meer in je nieuwsoverzicht verschijnen, mensen ontvolgen zonder te ontvrienden, opnieuw in contact komen met mensen, pagina’s en groepen die je niet meer volgt, en reactievoorkeuren instellen.

 

 

In je mobiele app ga je naar het hoofdmenu en dan, onderaan, naar Instellingen en privacy. Vervolgens naar Privacysnelkoppelingen > Meer privacyinstellingen weergeven > Nieuwsoverzicht. Dan verschijnt onderstaand menu, ongeveer hetzelfde als de computerversie.

 

2. Je voorkeuren laten blijken

 

Je kan gerichte acties ondernemen om Facebook duidelijk(er) te maken wat voor jou wel of niet relevant is. Door berichten te verbergen of te rapporteren bijvoorbeeld. Aan advertenties kan je niet ontkomen, maar door ze te verbergen of te markeren als nuttig zorg je ervoor dat de inhoud van commerciële berichten meer op jouw behoeften worden afgestemd.

 

advertentievoorbeeld

 

3. De volgorde van de berichten bepalen

 

Het nieuwsoverzicht toont standaard zogeheten ’topverslagen’. Hierbij wordt de volgorde van de getoonde berichten mede bepaald door de ingeschatte relevantie voor jou. Wil je de berichten ‘ouderwets’ in chronologische volgorde zien, ga dan als volgt te werk.

 

In de computerversie van Facebook, in je internetbrowser, open je de startpagina en klik je links op Alles weergeven. In het menu dat nu verschijnt klik je op Overzichten. Bij All krijg je nu alle verslagen in chronologische volgorde te zien.

 

Gebruik je Facebook via een mobiele app, dan zit de ‘meest recent’-functie nog wat dieper verstopt. Voor alle mobiele apps (iPhone, iPad, Android, alsook voor Facebook Lite) geldt:

  1. Tik op de menuknop (de drie horizontale streepjes);
  2. Tik op Overzichten;
  3. Je krijgt nu een chronologisch overzicht van je verslagen.

 

Zie ook dit artikel.

4. Vind-ik-leuks van vrienden verbergen

 

Hoe meer mensen je ontvolgt, hoe meer je te zien krijgt van mensen die je wél volgt. Zo ook hun vind-ik-leuks van berichten, websites, artikelen en video’s bijvoorbeeld. Zie je ook dat liever niet, dan kun je een speciale browserextensie (plugin) installeren, Friends Feed, die deze inhoud uit je nieuwsoverzicht filtert. Het betreft trouwens niet alleen vind-ik-leuks, maar ook reacties van vrienden op berichten.

 

Friends Feed biedt zowel een versie voor Google Chrome als eentje voor Safari op de Mac. Wil je eerst met eigen ogen zien welke content zoal wordt gefilterd? Ga dan naar de instellingen van de extensie (in Chrome: menu-icoon rechts bovenaan -> Instellingen -> Extensies; in Safari: tandwielicoon -> Voorkeuren -> Extensies) en kies de optie ‘Just fade’. De gefilterde berichten zullen nu nog zichtbaar zijn, maar ‘uitgegrijsd’. Het blijken waarschijnlijk veel meer berichten dan je zou denken!

 

friends-feed

 

Eén kanttekening: de extensie filtert ook berichten waarin vrienden zijn getagd door niet-vrienden. Vind je dit soort berichten wél relevant, laat dan de optie ‘Just fade’ aanstaan, of gebruik de extensie níet.

 

Friends Feed werkt niet in de mobiele app van Facebook. Daarop blijf je de vind-ik-leuks van vrienden dus gewoon zien. Of je het leuk vindt of niet.

 

Coverfoto: Alex Washburn/Wired

Laatste reacties