Magazine

Tijdlijn van tijdgenoten: de geschiedenis anders bekeken

lincolnWist je dat Napoleon, Beethoven, Mozart, Goethe en James Watt tijdgenoten waren? En dat ook Einstein, Hitler, Freud, Dalí, Marilyn Monroe, Moeder Teresa en Walt Disney ooit gelijktijdig op onze aardkloot rondliepen? Dit kwamen we snel aan de weet dankzij deze kaart. Een lijvig geval, waarin bijna 10.000 belangrijke personen uit de geschiedenis op een tijdlijn zijn gezet en wel zó, dat je in één oogopslag kan zien wie tijdgenoten waren. De initiator van het project maakte daartoe op inventieve wijze gebruik van onder meer Wikipedia-data. Geschiedenis eens anders bekeken!

 

Selectiecriteria

 

Je kan desgewenst een schifting maken op basis van vakgebied (kunst, politiek, wetenschap, sport, muziek, enzovoort) en/of land van herkomst. Zie de checkboxen ter rechterzijde. In onze standaardbrowser Google Chrome lukte dit echter niet, waardoor we moesten uitwijken naar Firefox.

 

 

Wikipedia

 

De ‘Map of Contemporaries’ is gebaseerd op de geboorte- en sterftedata als vermeld in Wikipedia. Dat is immers een vrije encyclopedie, waarvan de data door iedereen gebruikt en gereproduceerd mogen worden. De maker van dit project downloadde een Wikipedia-dump van rond de 25G.

 

Ranking

 

De volgorde waarin de personen op de tijdlijn worden weergegeven is gebaseerd op de Historical Popularity Index (HPI), een ranking van bekende personen op basis van hun importantie. Deze lijst, die alle tijden tot 2010 beslaat, wordt aangevoerd door Aristoteles, gevolgd door Plato, Jezus Christus, Socrates en Alexander de Grote. De eerste figuur uit de Moderne Tijd in de ranking is Adolf Hitler, op nummer 15.

 

hpi

 

De wereldwijde geschiedenis in één kaart of figuur omvatten is wel eens vaker geprobeerd. Wellicht heb je deze fascinerende Histomap uit 1931 al eens gezien.

 

ybogdanov.github.io/history-timeline/

Laatste reacties