info[]surfplaza.be
Gezond en fit
voor een betere lifestyle
Je bevindt je hier: startpagina > gezond en fit > de 10 beste gratis fitness-apps
De 10 beste gratis fitness-apps
maandag 7 juli 2014, 12:45 uur
fitness-apps
Fitnessapps zoals activiteiten- en calorietrackers kunnen je enorm helpen bij het bereiken van je fitnessdoelen. Je kunt er trainingen in plannen, volgen ťn evalueren. Hoe cool is het als een grafiek je progressie toont? Evenzo zijn er apps waarmee je simpelweg kunt bijhouden hoeveel stappen je op een dag zet of hoeveel calorieŽn je op een dag binnenkrijgt. Men spreekt tegenwoordig zelfs van lifelogging-apps, waarmee je je complete dagelijks leven via een app kan 'loggen' en daar door middel van grafieken en dergelijke lering uit kunt trekken. Inmiddels bestaan er honderden fitnessapps, echter lang niet allemaal even functioneel en handig in gebruik. Wij zetten de in onze ogen beste tien voor je op een rijtje.

1. RunKeeper

RunKeeper stelt je in staat je loopactiviteiten bij te houden, maar je kan ook de snelheid, afstand en tijd bijhouden van je wandel- of fietstocht. Mits je de activiteit en je lichaamsgewicht correct hebt ingesteld, maakt RunKeeper ook een accurate schatting van het aantal verbrande calorieŽn tijdens een activiteit. Vergeet wel niet van tijd tot tijd het opgegeven gewicht aan te passen als je onderweg een paar kilo bent verloren.

RunKeeper maakt gebruik van de GPS-technologie van je smarthpone en brengt zo de afgelegde route in kaart, die je kunt opslaan als favoriet – lukt het je dit traject een volgende keer sneller af te leggen? De app stelt je verder in staat een trainingsschema te volgen en je voortgang te monitoren.

RunKeeper beschikt verder over features als audiobegeleiding en socialmedia-integratie, zodat je foto's die je onderweg hebt gemaakt of trainingsgegevens direct met je vrienden kunt delen.

Een razend populaire app die al circa 30 miljoen keer is gedownload. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

screenshot

2. Cyclemeter

Cyclemeter biedt wielrenners een prima alternatief voor RunKeeper, maar kan ook je activiteiten te voet bijhouden. Naast voor de hand liggende gegevens als tempo, afstand, tijd en verbrande calorieŽn, voorziet Cyclemeter je een schat aan gegevens, waarvan je zelf kunt bepalen welke je wilt zien. Alle gegevens die de app onderweg verzamelt worden vertaald naar grafieken en tabellen. Bij de grafieken van hun snelheid, hoogteverschillen, hartslag, cadans (omwentelingen) en getrapte wattages zullen wielrenners vingers en duimen aflikken. Dit is het soort functionaliteit dat normaliter alleen een dure fietscomputer biedt. Deze app stelt wielrenners, mountainbikers, maar ook hardlopers en skiŽrs in staat doelgerichter te trainen.

Download Cyclemeter hier voor iOS.

screenshot

3. Endomondo Sports Tracker

Endomondo Sports Tracker is een simpele en leuke app om je sportactiviteiten bij te houden. Eenvoudig in gebruik, laat de app de functies die negen van de tien personen toch niet gebruiken achterwege. Endomondo Sports Tracker houdt de snelheid, afstand, duur en verbrande calorieŽn bij voor praktisch elke outdooractiviteit. Indoortrainingen op bijvoorbeeld de loopband of hometrainer kun je handmatig invoeren. Een trainingsdagboek stelt je in staat je vooruitgang te meten. Je kunt ook van tevoren trainingsdoelen opgeven en jezelf ťn anderen (via social media) uitdagen. Er is ook een premiumversie, maar wij doen het wel met de basale functies van deze basicversie.

Download Endomondo Sportstracker hier voor Android en hier voor iOS.

screenshot

4. Calorie Counter (MyFitnessPal)

Calorie Counter & Diet Tracker, zoals deze app van MyFitnessPal heet, kijkt ůůk naar de 'andere' kant van calorieŽn en houdt niet alleen bij hoeveel je er verbrandt, maar ook hoeveel je er consumeert.

Calorie Counter beschikt over een enorme database met meer dan drie miljoen voedingsproducten. Door op te geven wat en hoeveel je gegeten hebt, krijg je zicht op het aantal calorieŽn dat je hebt binnengekregen. De app laat je zien hoeveel calorieŽn je nog 'over' hebt op een dag. Een cirkeldiagram presenteert de verdeling van de geconsumeerde calorieŽn over de macronutriŽnten (koolhydraten, eiwitten en vetten). Op www.myfitnesspal.com vind je gedetailleerde rapporten.
Ideaal voor mensen die op een verantwoorde manier willen afvallen.

Het mes dat CalorieŽnTeller heet snijdt aan twee kanten, want de app bevat ook meer dan 350 trainingen en beschikt over de mogelijkheid je eigen trainingen in te stellen. Klein nadeel: het aantal verbrande calorieŽn moet je wel handmatig invoeren, maar daar zijn dan weer zat andere apps voor, waarvan je er enkele kunt synchroniseren met CalorieŽnTeller.

Download de app hier voor Android en hier voor iOS.

screenshot

5. Foodzy

Foodzy, een app van Nederlandse makelij, is als het ware je eet- en drinkdagboek. Je kan er nauwgezet mee bijhouden wat je op een dag naar binnen werkt. In je persoonlijke dashboard zie je in ťťn oogopslag hoeveel calorieŽn je vandaag al hebt geconsumeerd, maar bijvoorbeeld ook hoeveel je er hebt verbrand, en hoeveel zuivel, groenten en fruit je hebt genuttigd. Zo krijg je inzicht in je eetgewoonten en kun je die waar nodig bijstellen.

Foodzy is vergelijkbaar met de calorieŽnteller van MyFitnessPal, maar met het voordeel dat de taal en voedseldatabase zijn afgestemd op het land van jouw keuze. Foodzy vindt dus ook producten die specifiek in Belgische en/of Nederlandse supermarkten verkrijgbaar zijn. De app kent bovendien een spelelement: je kunt aan vrienden laten zien wat je eet en er zijn badges te verdienen. MyFitnessPal is dan weer uitgebreider en geavanceerder en kent meer mogelijkheden tot personalisatie. Het is maar net wat je prefereert.

Download de app hier voor Android en hier voor iOS.

screenshot

6. Dagelijkse Trainingen GRATIS

Dagelijkse Trainingen GRATIS van Daily Workout Apps schotelt je elke dag een training naar keus voor. Je kunt je hele lichaam trainen in ťťn workout of je kunt kiezen voor een specifieke spiergroep. Je stelt de duur van je training in en de app presenteert je een aantal oefeningen, die je met niets meer dan je lichaamsgewicht of een setje dumbbells kunt uitvoeren. Je hoeft dus niet naar de sportschool. De trainingen zijn interactief; in het instructiefilmpje op het beeldscherm traint een instructrice real-time met je mee, terwijl de tijd wegtikt. Ook fijn om te weten: ondanks dat de app gratis is, word je niet lastiggevallen met irritante advertenties.

Deze leuke app is hier te downloaden voor Android en hier voor iOS. Dagelijkse Trainingen GRATIS heeft ook een eigen Facebook-pagina.

screenshot

7. iMapMyFitness

iMapMyFitness is onderdeel van een hele reeks activiteitentrackers, waarmee je je hardlooprondje, fietstocht, wandeling en zelfs het uitlaatrondje van je hond kunt tracken. iMapMyFitness is de algemene app uit de reeks en stelt je in staat de snelheid, afstand, duur het aantal verbrande calorieŽn ťn de route van meer dan zeshonderd verschillende activiteiten bij te houden. Ook schotelt de app je het hoogteprofiel van je route voor, wat in combinatie met je snelheid een interessante grafiek oplevert. De basisfuncties van iMapMyFitness zijn gratis, maar de geavanceerdere mogelijkheden zitten achter een betaalslot – niet dat je die echt nodig hebt.

Hier te downloaden voor Android en hier voor iOS.

screenshot

8. Lose It!

Lose It! helpt je jouw persoonlijke doelen op het gebied van gewichtsverlies te bereiken door een vinger aan de pols van zowel je calorie-inname als je verbrande calorieŽn te houden. Zo kun je per dag een calorieŽnquotum instellen en door bij te houden wat je eet en hoeveel je beweegt dat doel bereiken. Op basis van onder andere je huidige gewicht en je streefgewicht presenteert Lose It! je een persoonlijk afvalplan. Behalve gewicht, kun je je doelen ook definiŽren in termen van vetpercentage, aantal uren slaap, verbrande calorieŽn, duur van een activiteit enzovoorts. Lose It! beschikt over integratiemogelijkheden met diverse fitness-apps ťn social media, zodat je een beroep kunt doen op familie en vrienden voor wat extra motivatie. Je kunt ook diverse individuele challenges of groepschallenges aangaan om jezelf en/of anderen uit te dagen. Allemaal kleine steuntjes in de rug die jou helpen bij het bereiken van je gezondheidsdoelen.

Download Lose It! hier voor Android en hier voor iOS.

screenshot

9. Pear Training-Intelligence

Pear Training-Intelligence hebben hardlopers, wandelaars, krachtsporters en afvallers hun eigen virtuele persoonlijke trainer, die je live coacht en motiveert. Pear bevat een groeiend aantal van honderden trainingen voor zowel beginnende als gevorderde sporters, en helpt je stap voor stap op weg naar je doel – of dat nu een halfuur aan ťťn stuk hardlopen is of een marathon rennen. Je virtuele coach geeft je real-time audiofeedback en vertelt je bijvoorbeeld of je een versnelling hoger moet schakelen of het juist wat rustiger aan moet doen. Tussendoor legt hij je het doel van een specifieke training uit en geeft hij je waardevolle trainingstips. Wat Pear Training-Intelligence doet, is je niet overstelpen met een schat aan informatie, maar je op basis van die informatie op een intelligente manier adviseren, instrueren ťn motiveren, net als een echte personal coach!

Download hier je eigen personal coach voor Android en hier voor iOS.

screenshot

10. Argus

Tot slot Argus, dat functies van andere apps met elkaar in ťťn app combineert. Argus is zogezegd een lifelogging app die alles voor je bijhoudt op het gebied van gezondheid, daarbij gebruikmakend van sensoren die zijn ingebouwd in de iPhone (Argus is dan ook iPhone-only). De app telt stappen, ziet het verschil tussen rennen en wandelen, meet je hartslag (door een vinger op de camera te leggen of door via Bluetooth een hartslagmeter aan je telefoon te koppelen), berekent je calorieverbruik en logt je activiteiten. Desgewenst kan je jouw informatie vorderingen met vrienden delen.

Argus is niet de fitness-app die alle andere overbodig maakt. Niet alle functies zijn namelijk even uitgebreid als in de apps die daarin gespecialiseerd zijn. Maar als je een wildgroei aan fitness-apps op je telefoon wilt voorkomen, dan is Argus een prima optie.

Hier kun je de app gratis downloaden voor iOS 7.0+.

screenshot

Deze tien zijn zeker niet de enige calorieŽntellers en activiteitentrackers, maar wel op dit moment de populairste en hoogst beoordeelde. Check regelmatig de gezondheids- en fitness-sectie van Google Play Store en iTunes om op de hoogte te blijven van de nieuwste apps.