Magazine

5 miljoen Belgen op Facebook

Ging vorige week nog het nieuws rond over een grote Facebook-leegloop in de VS, in Belgenland blijft het sociale netwerk nog steeds flink groeien. Deze maand is zelfs de kaap van 5 miljoen Belgische Facebook-gebruikers genomen, zo constateert socialmediawatcher Bruno Peeters. Op zijn blog B.V.L.G. publiceert hij maandelijks over de omvang van social media in België, zich daarbij baserend op publiek beschikbare cijfers. Facebook is in ons land onbetwist de grootste sociaalnetwerksite. Toch neemt de groei van Facebook stilaan af. De sterkste groeier is het zakelijke netwerk LinkedIn.

 

Facebook in België

 

Facebook telt volgens B.V.L.G. momenteel 5.013.860 gebruikers die in België wonen. Dat is een stijging van 1 procent ten opzichte van vorige maand. Jaar op jaar is het aantal Belgische Facebook-accounts met 8 procent toegenomen. Ons land staat op de 37ste plaats op de wereldranglijst van landen met het meeste Facebook-accounts.

 

Belgian Social Media Monitor

 

Sinds het najaar van 2011 lijkt de groei van Facebook in België wat af te nemen. Het zakelijke sociale netwerk LinkedIn blijkt veel sneller uit te dijen: het platform groeide op een jaar tijd met 32 procent tot 1.533.539 profielen. In onderstaande grafiek (klik voor een vergroting) kan je de groei van de diverse in ons land actieve socials networks waarnemen. Daarin zijn ook enkele blogplatformen opgenomen, evenals de registratie van .be-domeinnamen (dns.be). Het plaatje maakt tevens duidelijk dat de rol van Netlog en Skyrock, 's lands grootste profielensites vóór het Facebook-tijdperk, definitief is uitgespeeld. Twitter en Google Plus ontbreken in het overzicht. Hier zijn geen Belgische cijfers van beschikbaar.

 


 

Bron: B.V.L.G.

 

"10 miljoen gebruikers minder in de VS"

 

Terwijl Facebook het in ons land dus nog steeds prima doet, zou haar populariteit in belangrijke landen als de VS en het Verenigd Koninkrijk danig zijn afgenomen. In de VS zou het sociale netwerk van Mark Zuckerberg op een jaar tijd 10 miljoen gebruikers verloren hebben, zo berichtte The Guardian vorige week. Daar werden overigens meteen kanttekeningen bij geplaatst, niet in de laatste plaats door Facebook zelf.

 

Path

 

Feit is wél dat alternatieve netwerken het steeds beter doen, al dan niet ten koste van Facebook. Zo tekent Path, een sociaal netwerk dat speciaal voor smartphones werd ontwikkeld en werd opgericht door ex-Facebookwerknemer Dave Morin, wekelijks 1 miljoen nieuwe leden op. Path heeft al 9 miljoen leden en beperkt het aantal vrienden tot 150.

Laatste reacties