Magazine

Nieuwsapp Squid: blijf op de hoogte van wat jou interesseert

Nieuwsredacties maken tijdens deze coronacrisis overuren. Aan jou om al dat nieuws, op al die verschillende websites, bij te houden. Squid kan je daarbij helpen. Deze mobiele app filtert en selecteert het nieuws naar jouw persoonlijke voorkeuren. Het is dus óók een handige app voor als je juist (even) géén coronanieuws wilt lezen.

 

Van Zweedse makelij

 

Squid werd al in 2014 in Zweden gelanceerd en groeide daar snel uit tot een populaire nieuwsapp. Sinds enkele jaren richt de app zich ook op de Nederlandstalige landen, met een Nederlandstalige interface en met nieuwsbronnen uit Vlaanderen en Nederland.

 

Persoonlijke voorkeuren

 

De werking van de app doet ons een beetje denken aan die van RSS-feeds, die jaren geleden een handige manier waren om veel nieuwssites tegelijk te volgen.

 

Squid werkt echter simpeler: je hoeft slechts voorkeuren op te geven van welk soort nieuws jij wilt volgen, variërend van het algemene breaking news tot specifieke onderwerpen als technologie, gaming, wetenschap, sport, mode, fotografie, boeken, milieu enzovoort. Ook selecteren op regionaal nieuws is mogelijk.

 

Op basis van jouw palet aan voorkeuren krijg je vervolgens een actueel overzicht van nieuws voorgeschoteld, afkomstig van gerenommeerde nieuwssites als VRT NWS, HLN, Het Nieuwsblad, Knack, Metro, GVA en De Morgen. Maar ook van kleinere nieuwsbronnen en desgewenst van buitenlandse.

 

Het nieuws wordt netjes gepresenteerd met behulp van foto’s. Als je een nieuwsartikel hebt aangetikt, word je binnen de app naar de betreffende website geleid.

 

 

Nieuwsbronnen blokkeren

 

Een nadeel van Squid is dat je, in tegenstelling tot met RSS-feeds destijds, geen nieuwsbronnen in de app kan toevoegen. Je bent dus afhankelijk van de (goede) selectie van nieuwsbronnen die de makers van Squid hebben gekozen.

 

Wel kan je nieuwsbronnen blokkeren. Dat doe je door een nieuwsartikel van de betreffende site aan te tikken en vervolgens onderaan de webpagina op het blokkeer-icoontje te tikken.

 

Meer nieuws-apps

 

Juist om de eenvoud vinden wij Squid zo’n prettige nieuwsapp. Maar er zijn er natuurlijk nog meer.

 

Zoals Flipboard (ook in webversie), dat meer mogelijkheden biedt tot personaliseren. Zo kan je er als het ware je eigen tijdschrift rond jouw interessegebieden mee samenstellen.

 

Verder zijn er nog Feedly (gekend van de vroegere RSS-lezer), Pocket en Google Nieuws. En de meeste grote nieuwssites in ons land hebben elk ook hun eigen app.

 

Last but not least kan je ook al bijna 20 jaar terecht op onze nieuwssite, waar doorlopend alle nieuwskoppen binnenstromen.

 

Download Squid gratis voor iOS en Android.

Laatste reacties