Magazine

De 25 beste reis-apps

Op reis naar verre oorden is leuk en spannend, maar de voorbereidingen kunnen soms een hoop moeite kosten. De goedkoopste vlucht vinden, het beste hotel boeken, het kan allemaal veel tijd in beslag nemen. Daarnaast kan je, eenmaal ter plaatse, ook wel wat hulp gebruiken bij het omrekenen van de valuta, het uitvogelen van het plaatselijke openbaar vervoer of het vinden van het leukste café. Gelukkig zijn er tegenwoordig vele applicaties beschikbaar die je vakantie een stuk aangenamer en leuker kunnen maken. Nooit meer sjouwen met zware reisgidsen en brochures, maar alle informatie altijd bij de hand op je smartphone! Er bestaan inmiddels al zoveel apps, dat een kwaliteitsselectie bijna noodzaak is. Daarom zetten we de 25 – naar onze ervaring en mening – beste apps op een rij voor een gesmeerde en onvergetelijke reis. De meeste apps zijn gratis, tenzij anders vermeld.

  

TripAdvisor

 

Wie kunnen je nou beter van advies bedienen dan andere reizigers? Je vindt er onpartijdige beoordelingen van accommodaties, hotels, restaurants en bezienswaardigheden. Op dit moment zijn er meer dan 75 miljoen beoordelingen van ervaren reizigers beschikbaar via TripAdvisor. Bovendien kan je met deze applicatie recensies en belangrijke items voor honderden steden offline op je telefoon opslaan. Zelfs voor het bekijken van de bijbehorende plattegrond is geen internetverbinding meer vereist. Ideaal dus voor op vakantie.
www.tripadvisor.com (web, iOS en Android)

 

 

Kayak

 

Kayak is één van de meest complete en overzichtelijke reisboekapplicaties. Met Kayak kan je namelijk je hotel, vliegticket en huurauto boeken met behulp van één enkele app. Die zet duidelijk de verschillende prijzen op een rijtje en stuurt je een notificatie wanneer prijzen veranderen, waardoor je nooit meer te veel betaalt. Daarnaast biedt Kayak vluchtinformatie over je gereserveerde vlucht en infonummers voor luchthavens en vliegtuigmaatschappijen. Ter plaatse helpt de applicatie je met het omrekenen van valuta of het vinden van de beste deal op je volgende reisbestemming.
www.kayak.com (web, iOS)

 

 

Lonely Planet

 

Een tripje voor de boeg? Download dan de gids voor je bestemming en krijg een schat aan informatie over waar je heen moet en wat je moet doen. Begin met de sectie Must See om de beste plekken te ontdekken. Kijk dan bij Tickets & Tours voor bijzondere belevenissen en skip-the-line-gemak. De sectie Tools biedt je verder vervoersadvies, details die je moet weten en sleutelzinnen om u te helpen de weg te vinden. Ben je op zoek naar iets specifieks, zoals parken, tuinen of markten, scrolt dan omlaag naar Curated Collections.
www.lonelyplanet.com/guides (iOS, Android)

 

 

Hostelworld

 

Wil je goedkoop reizen en andere reizigers ontmoeten? Dan is een hostel de perfecte vorm van accommodatie. Hostelworld helpt je om eenvoudig hostels over de hele wereld te bekijken en te boeken. Naast hostels kan je met Hostelworld ook een bed & breakfast of een appartement boeken. Om de keuze voor een hostel makkelijker te maken, bevat de applicatie uitgebreide informatie, recente foto’s en vele beoordelingen van gebruikers.
www.hostelworld.com (web, iOS, Android)

 

 

PackPoint

 

Ik ga op reis en neem mee… Het is geen sinecure om je valies te maken. Heb je écht aan alles gedacht? Gelukkig helpt PackPoint je een handje. Deze gratis app stelt op basis van de lengte van je reis, de bestemming, de weersverwachtingen en activiteiten die je gaat doen een lijst samen van dingen die je zeker moet meenemen.
www.packpnt.com (iOS, Android)

 

 

Packing Pro

 

Het inpakken van je bagage kan soms een hele klus zijn. Je wilt zo weinig mogelijk gewicht meenemen, maar tegelijkertijd natuurlijk niks vergeten. Met behulp van de applicatie Packing Pro wordt inpakken voor je reis voortaan een eitje. De app helpt je bij het maken en beheren van een overzichtelijke inpaklijst. Daarnaast kan je meerdere personen en tassen toevoegen of je inpaklijst verdelen in handige categorieën.
www.quinnscape.com/PackingPro.asp (iOS: € 3,49)

 

 

Skyscanner

 

Skyscanner helpt je om snel en gemakkelijk de goedkoopste vlucht te vinden. Omdat Skyscanner niet alleen de prijzen van verschillende vliegmaatschappijen, maar ook van diverse onafhankelijke reisaanbieders met elkaar vergelijkt, kan je al snel tientallen euro’s besparen. De app is zeer gebruiksvriendelijk. Je kan gemakkelijk selecteren op verschillende luchthavens, vliegmaatschappijen, tussenstops, vliegduur en vertrekdata.
www.skyscanner.com (web, iOS, Android)

 

 

Seatguru

 

Tijdens een lange vliegreis wil je natuurlijk zo comfortabel mogelijk zitten. Vooral als je lange benen hebt of vaak naar het toilet moet, kan het de moeite waard zijn je plaats in het vliegtuig hierop te selecteren. SeatGuru kan je hierbij helpen. De applicatie bevat plattegronden van honderden typen vliegtuigen. Vul je wensen in en de app zoekt de beste en meest comfortabele stoel voor je uit.
www.seatguru.com (web, iOS, Android)

 

 

CityMapper

 

Navigeren door een nieuwe stad kan moeilijk zijn als je niet weet hoe je de lokale transportsystemen moet gebruiken. Met Citymapper verplaats je je in een mum van tijd als een local, verken en geniet je van je nieuwe omgeving. Kies je stad en kies vervolgens een locatie of je favoriete vervoersmiddel. Citymapper geeft je volledige, duidelijke instructies over hoe je probleemloos je bestemming kan bereiken, of je nu loopt, een Uber neemt, met de trein reist enzovoort.
citymapper.com (iOS, Android)

 

 

XE Currency

 

Wat was ook alweer de waarde van de Amerikaanse dollar, Armeense dram, Poolse zloty of Zweedse kroon? Iedereen die op reis gaat buiten de Europese Unie krijgt te maken met het omrekenen van vreemde valuta. XE Currency is een handig tooltje dat vreemde valuta razendsnel voor je omrekent. Je selecteert één muntsoort die je als standaard wilt gebruiken. De app maakt vervolgens een lijst van de waarde van de door jou aangevinkte valuta. Zo zie je in één oogopslag de waardeverhoudingen tussen de verschillende muntsoorten. Ook biedt de app de mogelijkheid om de koersveranderingen in de gaten te houden.
www.xe.com (web, iOS, Android)

 

 

Showaround

 

Papieren reisgidsen en apps als Google Trips ten spijt, een vreemde stad leer je nog altijd het beste kennen door je rond te laten leiden door een ‘local’, een lokale inwoner. Hoe je zo’n lokale gids makkelijk vindt? Wel, via Showaround, een webplatform en app waarop meer dan 66.635 locals, verspreid over 194 landen en 5.733 steden, hun diensten aanbieden. Meestal tegen een (vaak bescheiden) uurtarief, maar soms ook helemaal gratis. Meer over Showaround lees je hier.
www.showaround.com (web, iOS, Android)

 

 

Journi

 

Met Journi maak je je reisavonturen onvergetelijk. En niet alleen voor jezelf, ook voor anderen. De app fungeert als een digitaal dagboek, waarin je verhalen en foto’s kan maken en delen in een fraaie lay-out. Desgewenst kan je die door anderen laten volgen en kun jij ook andermans reisverhalen volgen. Een beetje à la Instagram dus. De in 2016 gelanceerde app heeft sindsdien vele positieve recensies ontvangen, dus probeer hem zeker eens uit bij je volgende tripje.
www.journiapp.com (iOS, Android)

 

 

Flush

 

Als de nood tergend hoog is, daar in die grote onbekende stad, dan bestaat er gelukkig zoiets als gps, én Flush. Dankzij deze app vind je in no-time het dichtstbijzijnde toilet. Inmiddels zijn er wereldwijd al zeker 190.000 openbare latrines opgenomen in deze wc-base.
www.jrustonapps.com/apps/flush-toilet-finder (iOS, Android)

 

 

Google Maps

 

Google Maps is natuurlijk onmisbaar als je (ver) op pad gaat. Waar je ook zit, Google Maps wijst je de weg. Krijg de beste route met automatische omleiding op basis van live verkeersupdates en wegafsluitingen. Zoek informatie over bedrijven, bijvoorbeeld of een restaurant open is. Als je ergens bent met een slechte internetverbinding, download dan van tevoren een kaart van een gebied en gebruik deze om te navigeren.
www.google.be/maps/ (web, iOS, Android)

 

 

Google Translate

 

Een bestelling doen op het terras, verkeersborden lezen of een menukaart ontcijferen, op vakantie kan het ineens een stuk lastiger worden. In de meeste landen kan je je tegenwoordig aardig redden in het Engels. Stuit je tóch tegen een taalbarrière, dan heb je met Google Translate altijd een digitaal reiswoordenboek bij de hand. De applicatie kan woorden en uitdrukkingen uit meer dan 60 verschillende talen voor je vertalen. Daarnaast kan je met Google Translate tekst inspreken en de vertaling beluisteren.
translate.google.be (Android, web)

 

 

EHBO

 

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Je hoopt dat het niet nodig is, maar het is toch belangrijk om ook op vakantie voorbereid te zijn op minder leuke situaties. EHBO is een applicatie die je helpt als je snel medische hulp nodig hebt of twijfelt of je een dokter moet raadplegen. De applicatie is uitgegeven door het Nederlandse Rode Kruis en geeft kort en duidelijk aan welke stappen je moet ondernemen. Van brandwond tot verkeersongeluk, van bijensteek tot verzwikte enkel, met behulp van de EHBO applicatie weet jij altijd wat je te doen staat.
www.rodekruis.nl/ehbo/gratis-ehbo-app/ (iOS, Android, Windows)

 

 

AroundMe

 

Op vakantie kan het soms een hele klus zijn om de dichtstbijzijnde bank, bioscoop of supermarkt te vinden. AroundMe bepaalt razendsnel je locatie en laat zien welke faciliteiten zich bij jou in de buurt bevinden. Omdat AroundMe de gegevens en plattegronden van verschillende applicaties met elkaar combineert, biedt de app een zeer grote database aan gegevens.
www.aroundmeapp.com (iOS, Android)

 

 

Yelp

 

Yelp is een overzichtelijke app boordevol met diverse faciliteiten voorzien van ervaringen van andere gebruikers. Zowel bars, restaurants en bezienswaardigheden als supermarkten, huisartsen, schoonheidsspecialisten en benzinestations staan vermeld in deze applicatie. Yelp geeft je de kans om te zien welke plekken in de buurt van jouw reisbestemming de moeite waard zijn om te bezoeken. Bovendien is Yelp ook een sociaal medium, waarmee je makkelijk in contact kan komen met andere reizigers.
www.yelp.com (web, iOS, Android)

 

 

FourSquare

 

Wie kan je nou meer vertellen over een reisbestemming dan mensen die er wonen of al zijn geweest? Foursquare is meer dan een reisgids alleen, want het functioneert ook als een soort sociale stadsgids. Op basis van beoordelingen van andere gebruikers kan je zo de leukste plekjes ontdekken in een nieuwe stad. Met behulp van FourSquare vind je gemakkelijk de beste restaurants, musea of andere bezienswaardigheden. Natuurlijk kan je na je bezoek zelf ook een beoordeling achterlaten om andere reizigers van dienst te zijn.
foursquare.com (web, iOS, Android)

 

 

Instagram

 

Instagram biedt een eenvoudig platform om speciale momenten vast te leggen en te delen met bekenden. Je kan niet alleen vrienden volgen, maar ook bekende sporters, acteurs of politici. Omdat Instagram wordt gebruik door meer dan 300 miljoen mensen wereldwijd, is de applicatie ook zeer geschikt om op vakantie te gebruiken. Door lokale bewoners of andere reizigers te volgen, ontdek je misschien wel exclusieve plekjes of attracties op jouw reisbestemming. Met behulp van Instagram deel je daarnaast al je geweldige vakantiefoto’s snel en makkelijk met het thuisfront.
instagram.com (web, iOS, Android)

 

 

Uber

 

Uber is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot één van de meest gebruikte smartphone-applicaties op het gebied van vervoer. Deze persoonlijke taxidienst is intussen beschikbaar in meer dan 100 steden in bijna 50 landen over de hele wereld. Met name in Noord-Amerika wordt deze app alom gebruikt, maar ook in de Benelux en de rest van Europa wint hij aan populariteit. Je reserveert met behulp van Uber snel en makkelijk een taxi en ook de betaling loopt volledig via de app.
www.uber.com (iOS, Android)

 

 

Foodspotting

 

Bij een geslaagde vakantie hoort het proeven en genieten van heerlijke en lokale gerechten. Het valt echter niet altijd mee een goed restaurant te vinden. Vooral op zeer toeristische locaties moet je opletten voor zogenaamde tourist traps, waar ongeïnspireerde gerechten voor te hoge prijzen worden geserveerd. Foodspotting helpt je bij het zoeken van het lekkerste eten op jouw reisbestemming. Foodspotting is uniek doordat de app zich baseert op de beoordeling van losse gerechten in plaats van restaurants. Naast een beoordeling van verschillende gerechten laat de applicatie ook foto’s van maaltijden zien gemaakt door andere Foodspotting-gebruikers.
www.foodspotting.com (web, iOS, Android)

 

 

Tipulator

 

Bij een vakantie hoort natuurlijk lekker eten en drinken. Maar hoeveel fooi moet je nou eigenlijk neerleggen na een geslaagde maaltijd? Tipulator is een gebruiksvriendelijke app die zó uitrekent hoeveel je moet bijleggen. Vul het te betalen totaalbedrag in en het percentage fooi dat je in gedachten hebt. De app doet de rest. Ook wanneer je als groep apart wilt afrekenen, rekent de app snel uit wie wat moet betalen.
(Android)

 

Laatste reacties