Magazine

8 dingen die je beter niet op Facebook deelt

fb-dislikeDe onstuitbare groei van Facebook kent haar keerzijden. Fake-berichten bevuilen dagelijks de Facebook-nieuwsfeed. De sociale mediagigant zit er mee in zijn maag, en heeft aangekondigd dat het er alles aan gaat doen om het aantal valse berichten te verminderen. Een misschien nog wel groter probleem is het grote aantal nepaccounts die worden aangemaakt. Dat maakt dat je extra goed moet opletten wat je wel en niet op je tijdlijn plaatst, Nog afgezien van de privacy-issues waar gebruikers eigenlijk al gedurende het hele bestaan van Facebook mee kampen. Een achttal zaken die je daarom maar beter voorgoed van je tijdlijn weert.

 

1. Paspoort, rijbewijs of studentenkaart

 

Ja het gebeurt echt, mensen die net hun rijbewijs hebben gehaald, en het felbegeerde papiertje vol trots op hun tijdlijn laten prijken. Niet doen natuurlijk: een foto van je rijbewijs kan makkelijk leiden tot identiteitsfraude. Idem voor je paspoort of studentenkaart. Houd je identiteitsgegevens privé en geef fraudeurs geen kans.

 

2. Vakantieplannen

 

Natuurlijk ben je razend enthousiast. Je gaat een verre reis maken, naar Peru, en dat wil je je vrienden laten weten. Maar denk wel even na of je in detail treedt wat betreft de data. De precieze data vermelden is immers criminelen uitnodigen in deze periode je woning te bezoeken. Al helemaal als je in andere berichten of informatie al hebt verteld waar je precies woont. Voor het bezoek aan bijvoorbeeld theater of bioscoop geldt in principe hetzelfde. Kondig het niet van tevoren aan met tijdstip en al.

 

3. Bankgegevens

 

Hoewel het vermelden van het nummer van je bankrekening niet erg slim is, hoeft het nog niet direct kwaad te kunnen. Maar koppel je het aan naam, adres en of andere gegevens, dan loop je een groot risico dat criminelen je bankrekening gaan plunderen. Ook als je iets aan iemand verkoopt, en deze het geld wil storten op jouw rekening, bespreek dit dan niet op de tijdlijn van Facebook. En laat er geen bankgegevens achter.

 

4. Prijzen

 

Je kan maar beter voorkomen wat een mevrouw uit Australië overkwam. Ze had zojuist 825 dollar gewonnen met het gokken tijdens een paardenrace. Dat moest uiteraard direct aan de vrienden op de grote blauwe profielenreus worden verteld. Snel een selfie gemaakt, met het bewijs dat ze had gewonnen. Niet slim. Op dat bewijs stond ook de barcode, die zo gemakkelijk te scannen was. En zo werd het gewonnen bedrag door een van haar ‘vrienden’ op Facebook geïnd. Win je een prijs, wees voorzichtig met het bewijs!

 

winning-ticket

 

5. Huisadres

 

Nou is het ook weer niet de bedoeling dat je paranoïde wordt wanneer je op Facebook zit. Maar ook met het vermelden van je huisadres moet je oppassen. Vooral als dit in combinatie is met andere berichten over vakantie, bankrekening, enzovoort.

 

6. Klagen over je baas

 

Op de werkplek houd je meestal wijselijk je mond, maar doe dat ook op de sociale media, als je het over je baas hebt. Openlijk klagen over je werkgever, kan je duur komen te staan. Misschien leest je baas het zelf, of collega’s die dat doorvertellen. Je zal niet de eerste zijn die dankzij een negatief bericht op Facebook door zijn baas wordt ontslagen.

 

i-hate-my-boss

 

7. Statusupdates copy-pasten

 

In het kopiëren en plakken van andermans berichten op je tijdlijn lijkt op zich niet zoveel gevaar te schuilen. Maar wist je dat achter al die ‘grappige’ berichten vaak grote marketingbedrijven zitten?. Die zo ongemerkt turven wat jouw interesses zijn? Achter sommige berichten zitten zelfs serieuze criminelen die via dit soort berichten ‘malware’- en ‘phishing’-software versturen. Dus toch maar uitkijken met het klakkeloos kopiëren en plakken.

 

8. Intieme foto’s van jezelf

 

Hopelijk ten overvloede: wees terughoudend met het plaatsen van gewaagde selfies. Zelfs met de strengste privacyinstellingen zouden ze nog onder ongewenste ogen kunnen geraken (van ouders en collega’s bijvoorbeeld), namelijk als je Facebook-account gehackt wordt.

 

Bron: Indy100

Laatste reacties