Magazine

Trendolizer: het meest gedeelde (Vlaamse) nieuws op Facebook

Welke berichten en video's uit nieuwsmedia worden het meest gedeeld op Facebook? In vaktermen: welke veroorzaken de meeste social buzz? Het antwoord op die vraag levert je Trandolizer. Dit Vlaamse initiatief, sinds enkele dagen live, probeert "automatisch nieuwe trends, memes en breaking news te ontdekken en publiceren". 'Automatisch' houdt in dat er geen menselijke redacteuren aan te pas komen. Trandolizer is zeker niet de eerste sociale nieuwsaggregator, maar wél de eerste die dat ook met Vlaamse media doet.

 

Vlaamse buzz

 

Onze aandacht gaat natuurlijk vooral naar die Vlaamse versie uit. Via vlaamsemedia.trendolizer.com  kom je er eenvoudig achter wat mede-Vlamingen momenteel bezighoudt en ontdek je pijlsnel de meest besproken nieuwtjes en filmpjes. Centraal op de pagina vind je steeds de berichten die qua buzz net komen bovendrijven, doorgaans vanop de geijkte nieuwssites (HLN, DS, GVA, deredactie.be enzovoort). Links op de spartaans vormgegeven site een kadertje met de meest gedeelde berichten van vandaag. Niet verrassend bevat dat veelal de berichten van wat meer sensationele en/of controversiële aard: nieuwsberichten die op Facebook de tongen losmaken. En evengoed bij de koffieautomaat.

 


Wat 'buzzt' er zoal op Facebook? Van Mariaverschijningen tot de Pfaffs.

 

Hobbyprojectje

 

Bedenker en maker van de tool is Maarten Schenk, een Vlaamse internetentrepreneur die al eerder de trends in Vlaame blogosfeer in kaart liet brengen. Het zijn tegenwoordig echter de sociale media die de maat geven en daar speelt Schenk met zijn Trendolizer dus handig op in. Hoe de site technisch precies in elkaar steekt geeft Schenk niet prijs, maar feit is dat dit uit de hand gelopen hobbyprojectje hem een tijdje zoet heeft gehouden.

 

Gelijkaardige sites

 

Vind je sites als Trendolizer een fijne manier om belangrijk en opmerkelijk nieuws bij te houden, kijk dan ook eens op NewsWhip. Ook dit is een site die, op basis van social media sharing, het trending nieuws verzamelt en rangschikt. Handig is de interactieve cloud met de meest trending trefwoorden. Wel Amerikaans geöriënteerd. In hetzelfde genre is Popshared.com eveneens een bookmarkje waard. Deze site toont dan weer de meest via Twitter gedeelde headlines, veelal geënt op 'geeky' onderwerpen als tech, gadgets en (social) marketing. Popshared.nl is de Nederlandse evenknie. Op een .be-versie wachten we nog met smart.

Laatste reacties