Magazine

De 3 beste radioapps

Video Killed the Radio Star zongen The Buggles in 1979. Maar radio is helemaal niet dood. Het internet gaf het medium een nieuwe impuls en een nieuw elan. En dankzij apps heeft radio ook zijn weg gevonden naar mobiele apparaten. Met een beetje app kan je overal en altijd naar de favoriete radiostation luisteren als ware het een transistorradio. Maar welke applicaties zijn daar nou het meest geschikt voor? Uit het grote aanbod van radioapps selecteerden wij de drie beste – naar onze bescheiden mening toch. Radio Belgium, TuneIn Radio 12.0 en Radium verbinden je gratis en in no time met de digitale ether.

 

1. Radio Belgium (iOS)

 

Radio Belgium werd ontwikkeld door de toen 16-jarige student en iOS-developer Simon Schellaert. Hij miste een goeie radio-app voor iOS en besloot die zelf te ontwikkelen. En met succes, want het gratis Radio Belgium wordt gezien als één van de betere radio-apps voor de iPhone en iPad.

 

De app laat je naar meer dan honderd radiozenders luisteren en toont per zender welk nummer op dat moment wordt gespeeld. Je kan nummers aan je Ontdekkingen toevoegen en je ontdekking gelijk aanschaffen op iTunes of terugluisteren op YouTube. De getoonde albumcover is ook rechtstreeks afkomstig uit iTunes. Je kan de zenders opnieuw rangschikken, zodat je jouw favoriete zenders altijd binnen handbereik hebt.

 

De iPhone heeft geen FM-ontvanger, dus voor het ontvangen van de zenders ben je aangewezen op Wi-Fi of je mobiel internet, waarbij dat laatste je behoorlijk wat data kan kosten. Om MB’s te besparen, kan je de kwaliteit van je verbinding omlaag schroeven.

 

De app is gratis, maar dan moet je wel de advertenties op de koop toenemen. Door een in-appaankoop van 89 eurocent kan je deze advertenties afkopen en ongestoord genieten van je favoriete radiostations.

 


 

2. TuneIn Radio 12.0 (iOS, Android)

 

Update 4-3-2020: gebruikers melden dat je, als je niet goed oplet, meteen aan een betaalde versie vastzit.

 

TuneIn Radio 12.0 laat je naar meer dan 100.000 radiostations luisteren en nog eens 4 miljoen podcasts. Daaronder behoorlijk wat Nederlandstalige (lees: Vlaamse en Nederlandse) radiostations, inclusief een groot aantal regionale.

 

In een woud van 100 duizend radiostations is het lastig je weg te vinden. Dat realiseerde men zich bij TuneIn ook, en sinds een recente update is de radioapp radicaal veranderd. Tegenwoordig is TuneIn eerder een sociaal netwerk, waarbij je radiostations of podcastaanbieders kan volgen. Ook kan je andere luisteraars volgen of toevoegen aan je vriendenlijst.

 

TuneIn is beschikbaar op alle gangbare smartphones en tablets, alsook ‘gewoon’ op je desktop-computer (zoals we hier al eens bespraken). Op deze pagina vind je alle downloads.

 

 

3. Radium (iOS)

 

Dankzij Radium kan je toch radio luisteren op je FM-ontvangerloze iPhone en iPad. Je kan naar een keur aan radiostations luisteren met de app, waaronder Studio Brussel en Q-music.

 

Waar de app vooral in uitblinkt, zijn z’n looks. Radium beschikt namelijk over een oogstrelend design. De app neemt zelfs de kleuren van de getoonde albumcover over in z’n menu, zodat je in de juiste sfeer geraakt. Radium laat je bovendien je muziek razend eenvoudig streamen naar een Airplay-speaker. De app is tegenwoordig ook nog es helemaal gratis.

 
Laatste reacties