Magazine

De 10 beste gratis video-editors

Dit artikel werd geactualiseerd op vrijdag 3 mei 2019.

 

Je kan nog zo’n bedreven filmmaker zijn, zonder nabewerking laat het eindresultaat te wensen over. Maar professionele videobewerkingssoftware is vaak prijzig. Geen probleem. Er is verrassend veel gratis software voor videobewerking op de markt, waarmee je je filmpjes in een professioneel jasje kunt steken. Daarnaast webapplicaties, die je in je webbrowser kan gebruiken, en mobiele apps. We hebben 7 video-editingtools voor je getest. Sommige zijn handig voor het monteren van een leuk vakantiefilmpje, terwijl andere de serieuze amateurfilmmaker kunnen bekoren.

 

1. FilmoraGo (mobiele app)

 

Filmora is gekend om haar krachtige videobewerkingssoftware voor professionals. Het bedrijf biedt echter ook een gratis app voor op de mobiele telefoon: FilmoraGo. Die is natuurlijk niet zo uitgebreid als de software, maar ze biedt toch heel wat mogelijkheden en vernuft. Video’s bijknippen, (onder)titels toevoegen, vertragen, filters, overlays, muziekje erbij, … Het kan allemaal. Ook kan je thema’s toevoegen, zoals het Charlie Chaplin theme, voor visuele effecten en muziek. FilmoraGo is één van de beste video-apps voor iOS en Android. De applicatie is gratis, maar dan komt wel het logo in beeld. Voor € 2,29 heb je een logovrije versie. Daarnaast kan je extra thema’s en overlays kopen.

 

 

2. Magisto (webapp en mobiele app)

 

Liever niks downloaden, maar in je webbrowser knutselen met video’s? Dat kan met Magisto, een webapplicatie die tevens beschikbaar is als mobiele app voor iOS en Android. Magisto is een superhandige tool die het bewerken van video’s bijna helemaal van je overneemt. Na het opladen van jouw materiaal (dat kunnen meerdere video’s en ook foto’s zijn) analyseert Magisto de inhoud om te bepalen welke delen het meest interessant zijn. Het enige wat jij nog hoeft te doen is een muziek- en videostijl kiezen. Lees er meer over in dit artikel.

 

 

3. Quik (mobiele app, alleen iOS)

 

Quik is een uitstekende gratis app voor het maken van slideshows met foto’s en video’s, uitgegeven door GoPro. Oorspronkelijk heette die app Replay en je moest ervoor betalen. Dat hadden filmmakers er graag voor over: de app genoot hoge waarderingen, waardoor GoPro in 2016 besloot deze te kopen en voor iedereen gratis beschikbaar te maken. De applicatie werd hernoemd naar Quik, en verder ontwikkeld. Het handige aan Quik is dat je van tevoren kan bepalen hoeveel je tijd je in het maken van een video wilt stoppen. Met de optie ‘Easy’ hoef je maar wat clips en foto’s bij elkaar te gooien, en de app voegt automatisch overgangen en effecten toe, op de maat van een zelfgekozen muziekje. Ideaal voor als je snel wat leuks met je vrienden wilt delen. ‘Easy+’ doet hetzelfde, maar laat ook wat creativeit aan jou over wat betreft de muziek, overgangen en titels bijvoorbeeld. In de modus ‘Advanced’ heb je mogelijkheid om alles grotendeels zelf te regelen. Dit alles op een heel gebruiksvriendelijke manier. GoPro heeft ook nog een andere gratis videobewerkingsapp in huis, Splice (zie verderop).

 

 

4. OpenShot (desktop-app: Windows, Mac)

 

Voor het echte edit-werk verkies je een programma dat je op je desktop-computer kan gebruiken. Je telefoon is immers beperkter van capaciteit en vooral veel kleiner van beeldschermformaat. OpenShot is een gratis video-editor waarin waarschijnlijk alles zit wat je nodig hebt: filmpjes bewerken, inkorten, snijden, effecten, overgangen en ondertitels toevoegen, en exporteren naar dvd of uploaden naar bijvoorbeeld YouTube of Vimeo. Daarnaast heb je de beschikking over tientallen video- en audio-effecten, lagen, 3D-animatie en meer. OpenShot ondersteunt vele bestandsformaten. Het programma was aanvankelijk alleen bestemd voor een select gezelschap, namelijk gebruikers van het besturingssysteem Linux. Maar sinds versie 2.0 zijn er ook uitgaves voor Windows en macOS. Onlangs werd versie 2.4.1 gelanceerd en die is volgens de makers met name op Windows een stuk stabieler geworden.

 

 

5. Adobe Premiere Clip (mobiele app)

 

De makers van Photoshop hebben ook een prima app voor videobewerking: Premiere Clip, een gratis spin-off van hun professionele pakket Premiere Pro CC. Dankzij Adobe’s Creative Cloud kan je video’s bewerkt met Premiere Clip makkelijk verder bewerken met Pro CC. Maar ook met enkel de app kan je al aardig uit de voeten. Het is een lichte app (91 MB; Apples iMovie is bijvoorbeeld 600 MB), die misschien ook wel wat minder uitgebreid is dan de directe concurrenten.

 

 

Groot pluspunt zijn evenwel de fraaie ‘Looks’ die je op je film kan toepassen. Die zijn vergelijkbaar met filters als bij Instagram, maar dan subtieler. En voor wie weinig tijd heeft of gewoon lui is: de optie ‘Automatic’ genereert volautomatisch een video voor je, geëdit op de beats van je soundtrack. Jij bepaalt daarbij het tempo, de muziek en de volgorde van de clips.

 

 

6. Splice (mobiele app, alleen iOS)

 

Splice is de tweede video-app van GoPro en enkel beschikbaar voor iPhone en iPad. Meer dan Quik, dat vooral handig is voor slideshows, is Splice een echte editor, waarmee je volgens de makers professionele videofilms kan creëren: “Imagine the performance of a desktop editor, optimized for your mobile device.” Splice is een eenvoudig te gebruiken alles-in-één-oplossing, die qua mogelijkheden overeenkomt met iMovie, de videobewerker van Apple, die standaard op de iPhone wordt meegeleverd. Mocht je daar niet geheel tevreden over zijn, dan is Splice dus een te overwegen alternatief.

 

 

7. MPEG Streamclip (desktop-app: Windows, Mac)

 

MPEG Streamclip neemt niet eens een halve MB schrijfruimte in beslag, maar dit piepkleine programmaatje biedt desalniettemin verrassend veel mogelijkheden. Je kunt video’s in diverse bestandsformaten openen, afspelen, bewerken en converteren naar andere formaten. MOV, AVI en MPEG-4 zijn enkele van de bestandstypen die worden ondersteund. Ook kun je YouTube-filmpjes downloaden door eenvoudigweg de URL in te geven. Andere mogelijkheden zijn filmpjes inkorten, erin knippen, fragmenten samenvoegen en opslaan in het bestandsformaat van je keuze. Het eindresultaat steekt sommige professionele programma’s naar de kroon.

 

 

8. Lightworks (desktop-app: Windows, Mac, Linux)

 

Lightworks is de meest professionele gratis videosoftware die je kunt krijgen. Hollywood-kaskrakers als ‘Mission Impossible’ met Tom Cruise zijn er zelfs mee geëdit. Alleen beperkt de gratis versie de kwaliteit van het eindresultaat tot 720 pixels. Lightworks biedt professionele functionaliteiten, maar zoals wel vaker gaat dat ten koste van het gebruiksgemak, waarmee het zeker geen programma is voor beginners. Als je de tijd en moeite hebt genomen de gebruikershandleiding van A tot Z, en het programma eenmaal in de vingers hebt, heb je een ongekende controle over elke clip. Wie heeft dan nog spectaculaire special effects nodig? Bewaar die maar voor de leuke vakantiefilmpjes.

 

 

9. Free Video Editor (desktop-app: Windows)

 

Free Video Editor, voorheen bekend als Free Video Dub en niet te verwarren met de gelijknamige editor van VSDC, is een eenvoudig programmaatje waarmee je ongewenste fragmenten uit je filmpje kunt knippen, zonder dat het opnieuw wordt gecodeerd en er kwaliteit verloren gaat. Je kunt dus zo vaak en veel in je filmpje knippen als je wilt, wat met name handig is bij langere filmpjes die veel werk behoeven. Het programma is erg gebruikersvriendelijk en je hebt alle knoppen onder handbereik. Meer trucjes dan knippen kent het programma niet. Selecteer het gewenste begin- en eindpunt in een fragment en klik op de ‘X’ om het bij te snijden. Veel lastiger is het niet.

 

 

10. WeVideo (webapp, free trial)

 

WeVideo is een gratis webapplicatie voor het maken en bewerken van films. Handig, maar enkel met een snelle internetverbinding, want je zult je videobestanden eerst moeten uploaden alvorens ermee aan de slag te kunnen. Als gebruiker krijg je bovendien niet meer dan 5 GB gratis cloudopslag en kun je maandelijks slechts 5 minuten aan filmpjes delen op social media. Daarnaast is de kwaliteit van de filmpjes die je deelt beperkt tot 480 pixels – geen haarscherpe HD-filmpjes dus. Al met al behoorlijke beperkingen voor de wat ambitieuzere filmmaker. Het feitelijke uploaden en editen van video’s is niettemin razend simpel. Je kunt je fragmenten roteren, draaien en schalen, achtergrondmuziek toevoegen een negental effecten toepassen. Verder heb je de beschikking over een aantal thema’s, die je van begin tot eind op je filmpje kunt toepassen. Net als in Windows Movie Maker kun je met het Ken Burns-effect een dynamische weergave van je foto’s maken. Het eindresultaat kun je in de cloud opslaan en delen op diverse social media, met inachtneming van de eerdergenoemde beperkingen.

 




Laatste reacties