Magazine

De 15 beste apps om slideshows te maken

Net terug van vakantie, met een virtuele doos vol zonnige kiekjes? En wellicht ook nog wat sfeervolle videobeelden? Dan is een slideshow een leuke manier om die met je vrienden te delen. Kies de beste beelden, zet ze in de gewenste volgorde, voeg overgangen en effecten toe, zet er een muziekje onder en voilà: je sfeerimpressie is klaar! Er bestaan diverse tools om zo’n flitsende videopresentatie in elkaar te steken: zowel webapplicaties, apps voor je mobieltje als software voor op je pc. We zetten enkele van de beste voor je op een rij. De meeste zijn gratis, maar soms moet je wel een watermerk dulden.

  

Adobe (webapp)

 

Adobe, bekend van het fotobewerkingsprogramma Photoshop, biedt ook een handige online slideshow-maker. Combineer foto’s en videoclips met muziek en creëer binnen enkele minuten een fraai ogende diavoorstelling. Gratis, geen account vereist en ook geen ervaring nodig: dankzij de overzichtelijke interface heb je het programma meteen onder de knie.

 

 

Animoto (webapp)

 

Animoto is een gratis en gebruiksvriendelijke videomaker waarmee je online video’s kunt maken en delen. Omdat het cloudgebaseerd en browsertoegankelijk is, werkt het met vrijwel elk apparaat. Animoto is vooral populair in het onderwijs: voor zowel docenten als studenten is Animoto ideaal om leerstof over te brengen. Een kwestie van een storyboard template kiezen, foto’s en videoclips uploaden, de slideshow personaliseren en vervolgens te produceren en delen.

 

 

Clideo (webapp)

 

Met Clideo vervaardig je razendsnel een professioneel ogende slideshow op basis van een webapplicatie. Je hoeft niks te downloaden, je hoeft je niet aan te melden en de app wijst zich grotendeels vanzelf. Je kan kortom meteen aan de slag. Upload foto’s vanop je Google Drive, Google Photos, Dropbox of gewoon vanop je pc.

 

 

Vimeo Video Editor (webapp)

 

Je hoeft geen prof te zijn om professionele video’s te maken. Dat bewijst wel de video-editor van video-sharingsite Vimeo. Deze biedt alle basic videobewerkingsopties, gratis en voor niks. Je moet wel inloggen via Facebook, Gmail of Apple. Na bevestiging via e-mail kan je de videoapp gebruiken in je webbrowser.

 

 

InVideo (webapp)

 

Maak eenvoudig slideshow-video’s om jezelf of je product in de picture te zetten. Combineer eenvoudig je foto’s en video’s, en voeg tekst en muziek toe. Kies uit meer dan 5000 sjablonen voor diavoorstellingen en stockmedia via een eenvoudige interface met drag & drop. InVideo is gratis, maar in de gratis versie moet je wel wat beperkingen dulden, evenals de aanwezigheid van een watermerk.

 

 

Icecream (desktop: Windows)

 

Als je regelmatig diavoorstellingen maakt, is het handig om een goed programma op je pc te hebben staan. Met de Icecream Slideshow Maker draai je zo’n diashow snel en vakkundig ineen, inclusief fraaie overgangen (er zijn 26 verschillende effecten beschikbaar), eigen muziek, en tekst. Het programma is gratis te downloaden en werkt onder alle gangbare Windows-versies. Er is een Pro-versie voor als je net wat meer mogelijkheden wenst, maar met de gratis versie kan je waarschijnlijk al prima uit de voeten.

 

 

SlidePlus (mobiele app: iOS en Android)

 

SlidePlus, een mobiele app voor iOS en Android, is een eenvoudig te gebruiken editor voor diavoorstellingen, die je het meeste werk al uit handen neemt. Je hoeft slechts te kiezen uit de meer dan 100 thema’s voor elke gelegenheid. Thema’s zijn ontworpen met vooraf geselecteerde muziek, speciale effecten en ingebouwde overgangen. Daarna voeg je foto’s toe, eventueel rechtstreeks van Facebook of Instagram, en SlidePlus doet de rest. De app snijdt zelfs automatisch portretfoto’s bij om in te zoomen op gezichten. Desgewenst kan je je eigen muziek toevoegen. Diavoorstellingen zijn wel beperkt tot 25 foto’s.

 

 

Google Photos (webapp, mobiele app: iOS en Android)

 

Als je een eenvoudige diavoorstelling wilt maken met foto’s die zijn opgeslagen op je Android– of iOS-apparaat, gebruik dan Google Photos. De applicatie maakt in een handomdraai films met foto’s, video’s en muziek. Er zijn geen extra toeters en bellen, dus je kan geen animaties of andere speciale effecten toevoegen.

 

 

Canva (webapp, desktop app: Windows, Mac, mobiele app: iOS en Android)

 

Canva is een ontwerptool waarmee je binnen enkele minuten verbluffende diavoorstellingen kunt maken. Open de editor, kies een sjabloon voor een diavoorstelling en voeg vervolgens je foto’s en video’s toe. Selecteer daarna een soundtrack en download je video in MP4-video met hoge resolutie. Zo simpel is het. Canva is een webapplicatie die ook in je webbrowser op mobiel te gebruiken is. Daarnaast is er een mobiele app voor iOS  en Android. Werk je graag op je computer? Dan kan je ook een versie downloaden voor Windows of Mac.

 

 

Movavi (desktop: Windows en Mac)

 

Als je enkel een pure slideshowmaker op je pc wil, dan is Movavi Slideshow Maker een goeie optie. Hiermee maak je heel eenvoudig diavoorstellingen die je kan exporteren naar gangbare videoformaten als MP4, AVI, MPG en MOV, en desgewenst direct kan uploaden naar YouTube. De gratis applicatie heeft nog wat extra’s in huis, zoals automatische kwaliteitsverbetering, verticale videocorrectie, audiobewerkingstools en de mogelijkheid om een voice-over toe te voegen. Movavi is niet gratis, maar biedt wel een free trial van zeven dagen.

 

 

PicPlayPost Movie Video Editor (mobiele app: iOS en Android)

 

PicPlayPost Movie Video Editor is geavanceerde slideshow-app voor iOS en Android waarmee je diavoorstellingen van wel 30 minuten kan maken. Nadat je je foto’s hebt geselecteerd, voeg je tekst en stickers toe, pas je een dia-overgang toe en kies je achtergrondmuziek. Gebruik vervolgens de videobewerkingstools om de diavoorstellingvideo naar eigen believen bij te snijden en om de lay-out te wijzigen. Je kan ook een eigen watermerk toevoegen. Opnemen kan in HD-kwaliteit: 1080p and 4K. PicPlayPost is er wel voor de meer ervaren gebruiker — het kan wat moeite kosten om alle functies uit te vlooien en onder de knie te krijgen.

 

 

SlideShow Maker + With Music (mobiele app: iOS)

 

Deze populaire slideshow-app heeft verrassend veel functies. De meeste daarvan zijn gratis, inclusief fancy overgangen. Voor extra overgangen moet je betalen. De thema’s zien er overigens minder fancy uit. De app heeft een ingebouwde editor zodat je je foto’s nog even van een finishing touch kan voorzien. Van je diavoorstelling wordt een HD-video gemaakt die je direct kan delen via Facebook, Instagram en WhatsApp. Nadeel van zo’n gratis app is natuurlijk het watermerk dat in de video getoond wordt. Als je er een dikke euro voor over hebt, kan je dat laten verwijderen. Als je regelmatig slideshows maakt, lijkt ons dat wel de moeite. Download gratis voor iOS.

 

 

MoShow (mobiele app: iOS en Android)

 

MoShow is een slideshow-maker, foto-editor en video-editor in één. MoShow bevat alle tools die je nodig hebt om met minimale inspanning een diavoorstelling te maken — ideaal voor beginners. Kies je foto’s, selecteer een stijl en bekijk een voorbeeld van de resultaten. De app bevat meer dan 90 stijlen. Het heeft ook een uitgebreide verzameling effecten, dia-overgangen, tekstoverlays en filmische glitch-effecten. Nadeel: in de gratis versie (iOS, Android) mag de video maar maximaal 30 seconden duren.

 

 

Smilebox (webapp)

 

Smilebox is een gratis webapplicatie, waarmee je in een handomdraai een flitsende videopresentatie in elkaar steekt. Je kan er ook fotocollages, e-cards en uitnodigingen mee maken. Je moet wel even een account aanmaken.

 

 

Quik (mobiele app: iOS en Android)

 

Quik is een prima gratis app voor het maken van slideshows met foto’s en video’s, uitgegeven door actioncamerafabrikant GoPro en beschikbaar voor iOS en Android. Oorspronkelijk heette die app Replay en je moest ervoor betalen. Dat hadden filmmakers er graag voor over: de app genoot hoge waarderingen, waardoor GoPro in 2016 besloot deze te kopen en voor iedereen gratis beschikbaar te maken. De applicatie werd herdoopt in Quik, en verder ontwikkeld. Het handige aan Quik is dat je van tevoren kan bepalen hoeveel je tijd je in het maken van een video wilt stoppen. Met de optie ‘Easy’ hoef je maar wat clips en foto’s bij elkaar te gooien, en de app voegt automatisch overgangen en effecten toe, op de maat van een zelfgekozen muziekje. Ideaal voor als je snel wat leuks met je vrienden wilt delen.

 

 

Scoompa Slideshow Maker (mobiele app: Android)

 

Deze slideshow-app is één van de beste voor Android. Met vele overgangen, stijlen, lettertypen en stickers. Gratis en zonder verplichting tot het tonen van hun logo. Alleen voor een advertentievrije app moet je een kleine bijdrage betalen. Download in de Google Play Store.

 

Laatste reacties