Magazine

De 12 beste apps om slideshows te maken

Net terug van vakantie, met een virtuele doos vol zonnige kiekjes? En wellicht ook nog wat sfeervolle videobeelden? Dan is een slideshow een leuke manier om die met je vrienden te delen. Kies de beste beelden, zet ze in de gewenste volgorde, voeg overgangen en effecten toe, zet er een muziekje onder en voilà: je sfeerimpressie is klaar! Er bestaan diverse (gratis) tools om zo’n flitsende videopresentatie in elkaar te steken: zowel webapplicaties, apps voor je mobieltje als software voor op je pc. We zetten enkele van de beste voor je op een rij.

  

SlidePlus (mobiele app: iOS en Android)

 

SlidePlus, een mobiele app voor iOS en Android, is een eenvoudig te gebruiken editor voor diavoorstellingen, die je het meeste werk al uit handen neemt. Je hoeft slechts te kiezen uit de meer dan 100 thema’s voor elke gelegenheid. Thema’s zijn ontworpen met vooraf geselecteerde muziek, speciale effecten en ingebouwde overgangen. Daarna voeg je foto’s toe, eventueel rechtstreeks van Facebook of Instagram, en SlidePlus doet de rest. De app snijdt zelfs automatisch portretfoto’s bij om in te zoomen op gezichten. Desgewenst kan je je eigen muziek toevoegen.

 

 

Magisto (mobiele app: iOS en Android)

 

Magisto, gratis verkrijgbaar voor iOS en Android, is een superhandige tool die het bewerken van video’s bijna helemaal van je overneemt. Na het opladen van jouw materiaal (dat kunnen meerdere video’s en ook foto’s zijn) analyseert Magisto de inhoud om te bepalen welke delen het meest interessant zijn. Het enige wat jij nog hoeft te doen is een muziek- en videostijl kiezen. Lees er meer over in dit artikel.

 

 

Adobe Spark Video (webapp, mobiele app: iOS)

 

Onder de naam Spark biedt Adobe een aantal apps voor wat zij ‘virtual storytelling’ noemen. De mobiele apps bestonden al langer, maar onder andere namen. Adobe Spark is een webapplicatie, die je dus in je webbrowser kan gebruiken, en een mobiele app voor iOS, Adobe Spark Post genaamd. Je kan desgewenst zowel de webapp als de mobiele apps door elkaar gebruiken: Spark zorgt dat deze automatisch gesynchroniseerd worden. Spark biedt je alle tools, lay-outs en thema’s om een fraaie dynamische presentatie te maken. Voor individueel gebruik zijn de applicaties gratis, maar je moet wel een Adobe-account aanmaken.

 

 

SlideShow Maker + With Music (mobiele app: iOS)

 

Deze populaire slideshow-app heeft verrassend veel functies. De meeste daarvan zijn gratis, inclusief fancy overgangen. Voor extra overgangen moet je betalen. De thema’s zien er overigens minder fancy uit. De app heeft een ingebouwde editor zodat je je foto’s nog even van een finishing touch kan voorzien. Van je diavoorstelling wordt een HD-video gemaakt die je direct kan delen via Facebook, Instagram en WhatsApp. Nadeel van zo’n gratis app is natuurlijk het watermerk dat in de video getoond wordt. Als je er een dikke euro voor over hebt, kan je dat laten verwijderen. Als je regelmatig slideshows maakt, lijkt ons dat wel de moeite. Download gratis voor iOS.

 

 

Icecream (desktop: Windows)

 

Als je regelmatig diavoorstellingen maakt, is het handig om een goed programma op je pc te hebben staan. Met de Icecream Slideshow Maker draai je zo’n diashow snel en vakkundig ineen, inclusief toffe overgangen (er zijn 26 verschillende effecten beschikbaar), eigen muziek, en tekst. Het programma is gratis te downloaden en werkt onder alle gangbare Windows-versies. Er is een Pro-versie voor als je net wat meer mogelijkheden wenst, maar met de gratis versie kan je waarschijnlijk al prima uit de voeten.

 

 

MoShow (mobiele app: iOS en Android)

 

MoShow is een slideshow-maker, foto-editor en video-editor in één. MoShow bevat alle tools die je nodig hebt om met minimale inspanning een diavoorstelling te maken — ideaal voor beginners. Kies je foto’s, selecteer een stijl en bekijk een voorbeeld van de resultaten. De app bevat meer dan 90 stijlen. Het heeft ook een uitgebreide verzameling effecten, dia-overgangen, tekstoverlays en filmische glitch-effecten. Nadeel: in de gratis versie (iOS, Android) mag de video maar maximaal 30 seconden duren.

 

 

Bannersnack (webapp)

 

Geen zin om iets te downloaden of om überhaupt veel tijd te steken in het maken van een diapresentatie? Dan is de webapplicatie van Bannersnack een uitkomst. Deze kan je gewoon gebruiken in je webbrowser, zowel op een desktop-apparaat als mobiel. Log in via Facebook of maak een account aan, upload je foto’s, pas een thema toe en klaar is je slideshow, die je direct kan delen via sociale media of embedden op je website of blog.

 

 

Smilebox (webapp)

 

Smilebox is een gratis webapplicatie, waarmee je in een handomdraai een flitsende videopresentatie in elkaar steekt. Je kan er ook fotocollages, e-cards en uitnodigingen mee maken. Je moet wel even een account aanmaken.

 

 

Quik (mobiele app: iOS en Android)

 

Quik is een prima gratis app voor het maken van slideshows met foto’s en video’s, uitgegeven door actioncamerafabrikant GoPro en beschikbaar voor iOS en Android. Oorspronkelijk heette die app Replay en je moest ervoor betalen. Dat hadden filmmakers er graag voor over: de app genoot hoge waarderingen, waardoor GoPro in 2016 besloot deze te kopen en voor iedereen gratis beschikbaar te maken. De applicatie werd herdoopt in Quik, en verder ontwikkeld. Het handige aan Quik is dat je van tevoren kan bepalen hoeveel je tijd je in het maken van een video wilt stoppen. Met de optie ‘Easy’ hoef je maar wat clips en foto’s bij elkaar te gooien, en de app voegt automatisch overgangen en effecten toe, op de maat van een zelfgekozen muziekje. Ideaal voor als je snel wat leuks met je vrienden wilt delen.

 

 

PicPlayPost Movie Video Editor (mobiele app: iOS en Android)

 

PicPlayPost Movie Video Editor is geavanceerde slideshow-app voor iOS en Android waarmee je diavoorstellingen van wel 30 minuten kan maken. Nadat je je foto’s hebt geselecteerd, voeg je tekst en stickers toe, pas je een dia-overgang toe en kies je achtergrondmuziek. Gebruik vervolgens de videobewerkingstools om de diavoorstellingvideo naar eigen believen bij te snijden en om de lay-out te wijzigen. Je kan ook een eigen watermerk toevoegen. Opnemen kan in HD-kwaliteit: 1080p and 4K. PicPlayPost is er wel voor de meer ervaren gebruiker — het kan wat moeite kosten om alle functies uit te vlooien en onder de knie te krijgen.

 

 

Animoto Video Maker (mobiele app: iOS)

 

Animoto neemt je werk uit handen: de applicatie kiest zelf voor de visuele overgangen tussen de foto’s en de snelheid van de video gebaseerd op een analyse van de foto’s en muziek. Het programma biedt vele mogelijkheden, maar voor vele daarvan heb je een abonnement nodig: € 9,99 per maand.

 

 

Movavi (desktop: Windows, Mac)

 

Als je enkel een pure slideshowmaker op je pc wil, dan is Movavi een goeie optie. Hiermee maak je heel eenvoudig diavoorstellingen die je kan exporteren naar gangbare videoformaten als MP4, AVI, MPG en MOV, en desgewenst direct kan uploaden naar YouTube. De gratis applicatie heeft nog wat extra’s in huis, zoals automatische kwaliteitsverbetering, verticale videocorrectie, audiobewerkingstools en de mogelijkheid om een voice-over toe te voegen.

 

 

Scoompa Slideshow Maker (mobiele app: Android)

 

Deze slideshow-app is één van de beste voor Android. Met vele overgangen, stijlen, lettertypen en stickers. Gratis en zonder verplichting tot het tonen van hun logo. Alleen voor een advertentievrije app moet je een kleine bijdrage betalen. Download in de Google Play Store.

 

Laatste reacties