Magazine

De 10 beste apps om tekst aan je foto’s toe te voegen

Een foto zegt meer dan 1000 woorden. Toch kunnen er legio redenen zijn waarom je tekst aan je foto wilt toevoegen. Met wat tekst maak je van een doodgewone foto in een paar klikken een persoonlijke wenskaart of een heus kunstwerkje. Vooral op social media als Instagram zie je die creatieve uitspattingen nogal eens voorbij komen. Ze zijn eenvoudiger te creëren dan je denkt. Wij selecteerden tien apps voor Android en iOS – sommige gratis, andere betaald – waarmee je je foto’s in een handomdraai kunt aankleden met tekst en stickers.

 

Word Swag

 

Word Swag van maker Orange is duidelijk een app met swag. Je kunt eenvoudig tekst of een masker met uitgesneden tekst over je foto plaatsen. De tekststijl, kleur en zaken als de doorzichtigheid en helderheid van de achtergrond controleer je eenvoudig met drie knoppen. Word Swag biedt de typografische kunstenaar ook losse achtergrondjes voor zijn tekstcreaties. Naast tekst kun je ook badges aan je foto's toevoegen, en als je om creativiteit verlegen zit kun je zelfs kiezen uit een reeks citaten.

 

Word Swag is beschikbaar voor iOS.

 

Phonto

 

Met Phonto, een afkorting van Phontograph, voeg je heel eenvoudig onder andere decoratieve tekst en tekstballonnen aan je foto toe. Daarnaast kun je ook nog stickers zoals hartjes en sterren invoegen in alle mogelijke kleuren. Met de pijltjestoetsen of eenvoudig je vingertoppen kun je de ingevoegde elementen verplaatsen, kantelen en vergroten of juist verkleinen. Verder kun je letters en vormen uitsnijden, en zo je eigen stencil art maken. Thema's instellen en veranderen is enkel mogelijk met een in-appaankoop.

 

Phonto is beschikbaar voor iOS en Android.

 

Typic

 

Typic Free is, zoals de naam al suggereert, gratis, maar de app is ook beschikbaar in twee betaalde varianten: Typic Plus en Typic Kids, speciaal voor kinderen. Wij testten de gratis versie, waarbij je de advertenties onder aan je scherm op de koop toe moet nemen.

 

Typic laat je in drie eenvoudige stappen van je standaardfoto een kunstig werkje maken. Allereerst kun je een filter toepassen op je foto. Daarna kun je je tekstje schrijven, het lettertype en de -grootte aanpassen, en eventueel een schaduweffect toevoegen. In de laatste stap kun je de kleur en transparantie van je schrijfsel en de intensiteit van de schaduw aanpassen.

 

Typic is beschikbaar voor iOS.


Over

 

Over is even gemakkelijk als veelzijdig in gebruik. Maak een foto of kies er een uit je galerij, en voeg tekst of een doedel aan je foto toe in de door jou gewenste kleur. Als je dat hebt gedaan, verschijnt er rechts in beeld een navigatiewiel, dat je tal van bewerkingsmogelijkheden presenteert, waaronder de grootte, transparantie, uitlijning en spatiëring van je tekst. De echte creatieveling kan ook vrij tekenen op de foto. Als je op enig moment je tekst of tekening wilt bewerken, kun je met de gele pijl rechts in beeld het navigatiewiel weer tevoorschijn toveren.

 

Over is beschikbaar voor iOS en Android en kost ongeveer 4 euro.

 

Voor iOS bestaat inmiddels ook een gratis variant, Overgram geheten. Deze is wat minder uitgebreid dan Over maar voldoet wellicht al ruimschoots aan jouw behoeften. Jammer genoeg zit er wel een watermerk in de afbeeldingen, dat je weliswaar met een in-appaankoop kunt afkopen.

 

Font Candy

 

Met Font Candy kun je net zo gemakkelijk tekst aan je foto toevoegen als een masker met uitgesneden tekst. Natuurlijk kun je zelf de kleur en transparantie van je tekst en masker instellen, en naar believen zaken als lettergrootte, spatiëring en uitlijning aanpassen. Als je wilt, kun je ook nog de kleuren van je achtergrondafbeelding onder handen nemen.

 

Font Candy is beschikbaar voor iOS.

 

Bubbleframe

 

BubbleFrame van FreshProduce maakt op basis van diverse sjablonen cirkelvormige uitsneden – 'bubbles' – van je foto's en plakt die op een achtergrond. Vervolgens kun je onder meer de kleur en de doorzichtigheid van zowel de foto als van de achtergrond instellen. Je kunt zelf de stijl van de cirkel bepalen en er schaduw en tekst aan toevoegen. Wat betreft tekst heb je praktisch dezelfde mogelijkheden als een grafisch ontwerpprogramma als Adobe Illustrator. Je kunt de tekst het kader van de cirkel laten volgen, en positioneren en roteren totdat hij op de juiste plek staat.

 

Bubbleframe is beschikbaar voor iOS.

 

PicLab

 

PicLab is in feite een fotobewerker met uitgebreide typografische mogelijkheden. Vanzelfsprekend kun je zaken als de positie, grootte, kleur en doorzichtigheid van de tekst aanpassen. Ook kun je meerdere lettertypen tegelijkertijd gebruiken en een schaduweffect op je tekst toepassen. Door op het pennetje te klikken kun je met je vingertoppen ook doedels toevoegen. Doordat PicLab in feite een foto-editor is, heb je ook ruime bewerkingsmogelijkheden voor je afbeelding.

 

PicLab is beschikbaar voor iOS, Android en Windows Phone.

 

PicLab HD is de voor de iPad geoptimaliseerde versie van PicLab. Het verschil? De (hogere) resolutie. En de prijs, want in tegenstelling tot z'n oudere, maar kleinere broertje is PicLab HD niet gratis (€ 1,99). Maar de app biedt je wel veel waar voor je geld, want zoals we al zeiden is het een feite een foto-editor, propvol fraaie lettertypes, decoratieve elementen, lichteffecten, fotofilters én de mogelijkheid in verschillende lagen te werken. Als je daar nog niet genoeg aan hebt, kun je met diverse in-appaankopen nog meer mogelijkheden ontgrendelen. PicLab HD is exclusief beschikbaar voor iOS.

 

WordFoto

 

WordFoto van bitCycle maakt van je foto een écht typografisch kunstwerkje door niet 'zomaar' wat tekst aan je foto's toe te voegen, maar ze uit te vullen met tekst. Je kunt kiezen uit diverse vooraf ingestelde stijlen of zelf je instellingen bepalen. Je kunt tot vijf woorden intypen in evenveel verschillende lettertypen en kleuren, en ook zaken als het contrast en de helderheid van je afbeelding aanpassen. Je afbeelding blurren en schaduweffecten toepassen is eveneens mogelijk. De resultaten zijn verbluffend, zeker afgezet tegen het gemak waarmee ze tot stand komen.

 

WordFoto is beschikbaar voor iOS.

 

Stickr

 

Met Stickr, van de makers van Phoster (Bucket Labs), kun je zoals de naam al verraadt stickers op je foto's plakken. Je hebt keuze uit zo'n driehonderd basisontwerpen in verschillende categorieën. Aan elk ontwerp kun je je eigen draai geven door tekst toe te voegen, de kleur te veranderen, filters toe te passen enzovoort. Klaar? Dan kun je de sticker, of stickers, op je foto plakken zoals in een plakboek. Om je stickercollectie uit te breiden moet je in-appaankopen doen.

 

Stickr is beschikbaar voor iOS.Laatste reacties