Magazine

De 8 beste apps om tekst aan je foto’s toe te voegen

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Toch kunnen er legio redenen zijn waarom je tekst aan je foto wilt toevoegen. Met wat tekst maak je van een doodgewone foto in een paar klikken een persoonlijke wenskaart of een heus kunstwerkje. Vooral op social media als Instagram (Stories in het bijzonder) zie je die creatieve uitspattingen veelvuldig voorbij komen. Ze zijn eenvoudiger te creëren dan je denkt. Wij selecteerden acht mobiele apps waarmee je je foto’s in een handomdraai kan aankleden met tekst en stickers.

 

Word Swag

 

Word Swag is duidelijk een app met swag. Je kan eenvoudig tekst of een masker met uitgesneden tekst over je foto plaatsen. De tekststijl, kleur en zaken als de doorzichtigheid en helderheid van de achtergrond controleer je eenvoudig met drie knoppen. Word Swag biedt de typografische kunstenaar ook losse achtergrondjes voor zijn tekstcreaties. Naast tekst kan je ook badges aan je foto’s toevoegen, en als je om creativiteit verlegen zit kan je zelfs kiezen uit een reeks citaten.

 

Word Swag is beschikbaar voor iOS en Android.

 

Typorama

 

Typorama is een elegante app met geavanceerde tools, waaronder schaduw- en kleurverloop, en een geschiedenisoptie waarmee je terug kan gaan naar eerdere versies. Je kan zowel eigen originele tekst op afbeeldingen schrijven als willekeurig citaat toevoegen. Hoewel Typorama gratis is met in-app aankopen, voegt de Pro-versie van $ 9,99 meer tekststijlen toe, ontgrendelt ze alle achtergronden en overlays en verdwijnt het watermerk met “made with Typorama”, dat je desgewenst door je eigen merklogo vervangt.

 

Typorama is beschikbaar voor iOS en Android.

 

Phonto

 

Met Phonto voeg je heel eenvoudig onder andere decoratieve tekst en tekstballonnen aan je foto toe. Daarnaast kun je ook nog stickers zoals hartjes en sterren invoegen in alle mogelijke kleuren. Met de pijltjestoetsen of eenvoudig je vingertoppen kun je de ingevoegde elementen verplaatsen, kantelen en vergroten of juist verkleinen. Verder kun je letters en vormen uitsnijden, en zo je eigen stencil art maken. Thema’s instellen en veranderen is enkel mogelijk met een in-appaankoop.

 

Phonto is beschikbaar voor iOS en Android.

 Mojo – Stories Editor

 

Mojo – Stories Editor is een gratis app die geanimeerde sjablonen biedt voor Instagam Stories. Maar je kan ook zelf sjablonen in elkaar boksen, op basis van een hele rits tekst-, titel- en kleureffecten, en lettertypes. Alleen al met die laatste kan je je verhalen een veel meer eigen look geven, aangezien de standaard lettertypen in Instagram intussen wat afgezaagd zijn.

 

Het leuke aan de Mojo-sjablonen is dat deze dynamisch zijn: er zit een beweging in. Zo tover je een statische afbeelding moeiteloos om in een korte video.

 

Mojo is beschikbaar voor iOS en Android.

 

PicLab

 

PicLab is in feite een fotobewerker met uitgebreide typografische mogelijkheden. Vanzelfsprekend kun je zaken als de positie, grootte, kleur en doorzichtigheid van de tekst aanpassen. Ook kun je meerdere lettertypen tegelijkertijd gebruiken en een schaduweffect op je tekst toepassen. Door op het pennetje te klikken kun je met je vingertoppen ook doedels toevoegen. Doordat PicLab in feite een foto-editor is, heb je ook ruime bewerkingsmogelijkheden voor je afbeelding.

 

PicLab is beschikbaar voor iOS en Android.

 

PicLab HD is de voor de iPad geoptimaliseerde versie van PicLab. Het verschil? De (hogere) resolutie. En de prijs, want in tegenstelling tot z’n oudere, maar kleinere broertje is PicLab HD niet gratis (€ 1,99). Maar de app biedt je wel veel waar voor je geld, want zoals we al zeiden is het een feite een foto-editor, propvol fraaie lettertypes, decoratieve elementen, lichteffecten, fotofilters én de mogelijkheid in verschillende lagen te werken. Als je daar nog niet genoeg aan hebt, kun je met diverse in-appaankopen nog meer mogelijkheden ontgrendelen.

 

PicLab HD is exclusief beschikbaar voor iOS.

 

Hype Type

 

Instagram Stories biedt op zichzelf al heel wat mogelijkheden voor het toevoegen van tekst. Één mogelijkheid ontbreekt echter: geanimeerde tekst. Maar daarvoor kan je dan weer de app Hype Type gebruiken. Maak of selecteer een foto, video of Boomerang, typ een tekst en kies een lettertype (voor het volledige gamma moet je betalen). Vervolgens kan je allerlei bewegende effecten op die tekst loslaten, desgewenst met kleur. Tot slot kan je er ook nog een muziekje onder zetten en het geheel bijsnijden tot een kleiner formaat. Dankzij de vernuftige intuïtieve interface heb je Hype Type snel onder de knie. De gratis versie bevat wel een watermerk.

 

Tip: gebruik een eerder opgeslagen Hype Type-verhaal om er nog een tweede laag geanimeerde tekst overheen te zetten. En nog een derde en… Zo wordt je Story gegarandeerd een hype!

 

Hype Type is beschikbaar voor iOS.

 

Typic

 

Typic Free is, zoals de naam al suggereert, gratis, maar de app is ook beschikbaar in twee betaalde varianten: Typic Plus en Typic Kids, speciaal voor kinderen. Wij testten de gratis versie, waarbij je de advertenties onder aan je scherm op de koop toe moet nemen.

 

Typic laat je in drie eenvoudige stappen van je standaardfoto een kunstig werkje maken. Allereerst kun je een filter toepassen op je foto. Daarna kun je je tekstje schrijven, het lettertype en de -grootte aanpassen, en eventueel een schaduweffect toevoegen. In de laatste stap kun je de kleur en transparantie van je schrijfsel en de intensiteit van de schaduw aanpassen.

 

Typic is beschikbaar voor iOS.

 

Font Candy

 

Met Font Candy kun je net zo gemakkelijk tekst aan je foto toevoegen als een masker met uitgesneden tekst. Natuurlijk kun je zelf de kleur en transparantie van je tekst en masker instellen, en naar believen zaken als lettergrootte, spatiëring en uitlijning aanpassen. Als je wilt, kun je ook nog de kleuren van je achtergrondafbeelding onder handen nemen.

 

Font Candy is beschikbaar voor iOS.

Laatste reacties