Magazine

De donkere modus van Facebook: werk hij al bij jou?

Maak jij graag gebruik van de donkere modus op apps en websites? Bijvoorbeeld omdat je dat, met name in de avonduren, prettiger voor je ogen vindt? Dan zal je wel opgevallen zijn dat Facebook het lange tijd zonder zo’n ‘dark mode’ moest stellen. Van de Facebook-website is weliswaar al een tijdje een donkere versie beschikbaar, maar die van de Facebook-app laat laat nog altijd zich wachten. Hoewel: Facebook zegt dat de donkere modus voor de mobiele app (iOS en Android) momenteel verder wordt uitgerold. En misschien is deze op jouw telefoon inmiddels al beschikbaar. In dit artikel leggen we uit hoe je daar achter komt.

  

Waarom een donkere modus?

 

Steeds meer apps en websites bieden een donkere modus, of ‘dark mode’. Een donkere modus zorgt voor minder (fel) wit op het scherm van telefoons en tablets. De achtergrond van menu’s en apps wordt zwart gemaakt en de letters komen in het wit in beeld. Daardoor straalt het beeldscherm minder licht uit, wat prettig kan zijn in een donkere omgeving. En mogelijk levert het gebruik van donkere beeldschermen in de avonduren een kleine bijdrage aan een betere slaap.

 

Ook zou het er op telefoons met een OLED-scherm voor zorgen dat de accu langer meegaat op een volle lading, omdat pixels bij een zwarte weergave helemaal uitgeschakeld worden.

 

Donkere modus instellen

 

De donkere modus van websites en apps (mits zij die beschikbaar stellen) moet je centraal activeren in de instellingen van je telefoon.

 

Op een iPhone ga je naar Instellingen > Beeldscherm en helderheid > Weergave. Vervolgens kan je een donkere weergave instellen van zonsondergang tot zonsopgang, of volgens een aangepast tijdschema.

 

Als je dat eenmaal hebt gedaan, zal je merken dat apps als WhatsApp en Instagram (beide ook van Facebook) automatisch ‘op zwart gaan’ als het buiten donker wordt, of op de door jou bepaalde tijden. Ook je webbrowser gaat in donkere modus, maar de meeste websites blijven nog altijd licht (sorry, die van ons vooralsnog ook).

 

Facebook-website

 

WhatsApp en Insta bieden dus een donkere modus, maar hoe zit dat nou met Facebook zelf? Om te beginnen met de Facebook-website.

 

Die site werd eerder dit jaar volledig vernieuwd en direct van een donkere modus voorzien. Nu is de vernieuwde webstek officieel nog niet volledig uitgerold, dus mogelijk kan jij nog niet van die optie gebruikmaken.

 

Wordt jouw Facebook-account in een webbrowser in de vernieuwde lay-out weergegeven (dus zonder de bekende blauwe balken, maar met overwegend wit en grijs)? Dan kan je de donker modus inschakelen door in Facebook naar het hoofdmenu te gaan en dan naar Weergavevoorkeuren. Je gebruikt hiervoor dus niet de centrale instellingen van je mobiele apparaat of pc.

 

 

Verschijnt Facebook nog in de oude lay-out, met het blauw dus, dan zitten er nog geen weergavevoorkeuren in je menu en zal je nog even geduld moeten hebben.

 

Op de meeste pc’s lijkt de nieuwe Facebook-site inmiddels beschikbaar, maar in de webbrowser op onze mobiele telefoon bijvoorbeeld nog niet.

 

Facebook-app

 

Afgelopen zomer bevestigde Facebook dat het ook begonnen is met de uitrol van dark mode voor de mobiele app. Zo’n wereldwijde uitrol duurt meestal maanden en tot voor kort leek Europa nog niet aan de beurt te zijn.

 

Maar daar is nu verandering in gekomen: de functie wordt momenteel ook voor gebruikers in onze contreien vrijgegeven. Bij ons werkt ‘ie al!

 

Om erachter te komen of dat ook bij jou het geval is, open je je Facebook-app en ga je naar het hoofdmenu (tik op de drie streepjes). Scroll een stukje naar beneden. Is de functie beschikbaar, dan zie je onder Je tijd op Facebook de optie Donkere modus staan. Is dat niet het geval, dan zal je nog even moeten wachten.

 

Facebook biedt je drie mogelijkheden om de donkere modus in te stellen: je kan haar aan- en uitzetten, of ervoor kiezen dat ze je systeeminstelling voor donkere modi volgt (de optie Systeem). Die laatste is de standaard instelling. Daarmee wijkt de Facebook-app af van die van Instagram en WhatsApp, die je niet in de app aan- of uit kan zetten maar dus enkel je systeeminstelling volgen.

 

 

Toch niet zo donker

 

Er is nog iets afwijkends aan de donkere modus van Facebook. De weergave is namelijk niet zozeer zwart, zoals bij de meeste apps in donkere modus het geval is, maar donkergrijs.

 

OLED-schermen profiteren daardoor niet extra van stroombesparing, zoals bij apps met diepzwarte weergave wel het geval is. Maar het is alleszins vriendelijker voor je ogen.

 

Het worden hoe dan ook donkere weken voor kerst, óók op je Facebook!

Laatste reacties