Magazine

Inca-stad Machu Picchu toegevoegd aan Google Street View

Google Street View beperkt zich al lang niet meer tot straten. Met de webdienst kan je immers ook virtueel afreizen naar bijzondere, moeilijk bereikbare plekken in de wereld, zoals Groenland, Jordanië, de Galápagoseilanden, de Arabische woestijn, en zelfs de oceanen. Nieuwste aanwinst in de collectie is de eeuwenoude Inca-stad Machu Picchu in Peru, één van de zeven wereldwonderen. In samenwerking met het Peruaanse Ministerie van Cultuur is deze nederzetting nu voor eeuwig digitaal vastgelegd. Maar goed ook, want als enorme toeristische trekpleister raakt de historische stad steeds verder beschadigd.

 

Dankzij deze gigafoto kon je al een behoorlijke digitale glimp van Machu Picchu opvangen. Google Street View gaat echter nog wat stapjes verder. Je kan de nederzetting van veraf bekijken, maar er ook direct doorheen wandelen of zelf eens van dichtbij bekijken met wat voor precisie alle stenen op elkaar gestapeld zijn. Een adembenemende belevenis, zelfs vanachter je computer. Ook de omringende sites, zoals Machu Picchu Town en de treinroute van Cusco naar Machu Picchu kan je virtueel aandoen.

 


 

Machu Picchu werd in the vijftiende eeuw gebouwd en diende als woonplaats voor Inca-keizer Pachacuti. Tot aan de Spaanse verovering van het gebied in 1532 was de stad bewoond. Over de functie van de moeilijk toegankelijke stad zijn wetenschappers het niet eens. Vaak wordt aangenomen dat Machu Picchu een buitenverblijf was voor koningen en andere hooggeplaatsten. Volgens sommigen zou de stad een fort zijn geweest ter verdediging van het Inca-rijk.

 

In 1983 werd Machu Picchu opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De plaats is veruit de populairste attractie van Peru. Per jaar trekt ze rond de 400.000 bezoekers. De UNESCO vreest dat dit grote aantal bezoekers de stad verder zal beschadigen. Sinds de jaren ’90 zijn winkels, hotels en dergelijke gebouwd en worden er veel nieuwe gebouwen neergezet langs het oude Incapad waarlangs het magische Machu Picchu te bereiken is.

 

www.google.com/maps/streetview/#machu-picchu

Laatste reacties