Magazine

Ongemerkt screenshots maken van Instagram Stories maken is voorbij

Update: sinds juni 2018 worden geen notificaties meer gestuurd wanneer je een schermafbeelding van een verhaal. Volgens Instagram betrof deze functionaliteit een test, die na enkele maanden werd stopgezet. De inhoud van onderstaand artikel is heden, in 2020, dus  niet meer opportuun. 


Als je een schermafbeelding maakt van een bericht op Instagram Stories (Verhalen), dan krijgt die persoon voortaan een melding. De maatregel werd enkele weken geleden al aangekondigd en wordt momenteel uitgerold. Belgische gebruikers melden vandaag dat ze een waarschuwing krijgen. Eenmaal gewaarschuwd, kan je dus niet langer ongemerkt screenshots maken van een foto, Boomerang of video in een verhaal.

 

Notificaties van screenshots in Instagram zijn niet nieuw: voor persoonlijke chatberichten, of ‘direct messages’, die via het platform verstuurd kunnen worden, worden sinds november 2016 al meldingen gemaakt wanneer iemand een schermafbeelding maakt van een foto of video. Voortaan gebeurt dat dus ook met beelden in stories die met iedereen gedeeld worden.

 

De waarschuwing verschijnt pas de eerst volgende keer dat je een screenshot van een story hebt gemaakt. Pas vanaf daarna kan je niet ongemerkt screenshots maken. Sommige gebruikers melden dat de waarschuwing pas in beeld komt bij het maken van de tweede screenshot van dezelfde story. En naar onze ervaring verschijnt ze pas als je de laatste versie van Instagram hebt geïnstalleerd, versie 31.0. Er is dus mogelijk nog wat (beperkte) speelruimte voor de heimelijke screenshotmakers onder ons.

 

 

Als iemand een screenshot van jouw verhaal heeft gemaakt, kan je dat als volgt terugzien in de viewerslijst:

 

 

Privacy

 

Niet iedereen zal blij zijn met deze maatregel, maar het lijkt erop dat Instagram de privacy van zijn gebruikers zo beter wil beschermen. Bij concurrent Snapchat zijn screenshotnotificaties al veel langer in zwang.

 

Hoe je tóch ongemerkt screenshots kan maken

 

Lifehacker meldt dat er twee manieren zijn waarop je tóch schermafbeeldingen van verhalen kan maken, zonder dat de maker ervan in kennis wordt gesteld:

 

  • Je smartphone in de vliegtuigmodus zetten. Open de story, sluit die, zet je telefoon in de vliegtuigstand, opent de story opnieuw, maakt de screenshot, sluit de story weer en zet de internetverbinding weer aan.
  • Stories bekijken via de desktopversie van Instagram. Open de Instagram-website in een webbrowser, bijvoorbeeld op je laptop, open de story en maak een printscreen.

Geniepig hoor!

Laatste reacties