Magazine

Is Grooveshark legaal in België?

Update: deze dienst is opgeheven.

 

Door de opmars van streaming muziek is het illegaal up- en downloaden van muziek sterk afgenomen. Een opluchting voor platenindustrie, die via de reclames en betaalabonnementen van diensten als Spotify en Simfy toch weer wat kan verdienen. Van harte gaat dat echter nog niet. Platenmaatschappijen staan lang niet allemaal te jubelen om Spotity en co, zoals vorig jaar al bleek. De grootste problemen zijn er echter met Grooveshark. Bij dit buitenbeentje onder de muziekstreamers kan je onbeperkt gratis naar muziek luisteren, zonder reclamespots. Leuk voor de gebruiker, maar voor de vier grote muziekmaatschappijen een doorn in het oog. In Amerika lopen er processen. In Duitsland is Grooveshark sinds enkele weken niet meer toegankelijk, omdat het bedrijf weigert royalty’s uit te keren. En in België? Daar heeft Grooveshark onlangs keurig een akkoord gesloten met Sabam. Is Grooveshark in België dus legaal? Kan je er in ons land met een gerust naar luisteren? Een nadere inspectie.

 

Akkoord met Sabam

 

Het in Florida gevestigde Grooveshark had sinds 2009 een overeenkomst met EMI, een van de grote vier labels, maar die maatschappij heeft vorige maand klacht ingediend omdat Grooveshark nog geen dollar aan rechten betaald zou hebben. Auteursrechtenvereniging Sabam heeft echter geen problemen met de streamingdienst. De Standaard bericht vandaag over een akkoord tussen Sabam en Grooveshark, dat ervoor zorgt dat Belgische auteurs en componisten vergoed worden telkens wanneer hun liedjes via Grooveshark worden afgespeeld. De krant informeerde bij enkele specialisten of dit betekent dat Grooveshark in ons land legaal is. Het antwoord? Slechts gedeeltelijk. Zolang Grooveshark geen overeenkomsten heeft de met platenlabels (en dat lijkt er ook niet van te komen) is de dienst niet volledig legaal. Zo kan je via Grooveshark muziek van Metallica (Warner) en Madonna (Universal) beluisteren, terwijl het bedrijf daarvoor geen akkoord heeft en niet betaalt. Het is echter niet verboden om de dienst te gebruiken, zolang je er zelf geen muzieknummers naar oplaadt. Volgens de advocaat die De Standaard aanhaalt, is het Grooveshark dat de inbreuk pleegt, niet de gebruiker.

 

Kortom: luisteren naar Grooveshark is legaal, uploaden naar Grooveshark is illegaal.

 

YouTube voor muziek

 

Grooveshark is in verschillende opzichten anders dan Spotify en consorten. De in 2006 opgerichte dienst is eigenlijk een soort YouTube voor muziek. Terwijl Spotify de muziek rechtstreeks van de platenmaatschappijen krijgt aangeleverd, wordt die van Grooveshark geüpload door de gebruikers. Grooveshark beweert dat het illegale uploads meteen verwijdert als de rechthebbenden daarom vragen, precies zoals YouTube dat doet. Loze kreten, oordeelt echter de muziekindustrie, die Grooveshark er zelfs van beschuldigt dat ze zelf illegaal materiaal op hun platform zetten. ’t Is dus maar sterk de vraag hoe lang het mooie liedje nog duurt.

 

Ontdek Grooveshark

 

Op dit moment kan je in elk geval nog eindeloos struinen in het enorme aanbod van Grooveshark en dankzij de Sabam-deal dus ook met een gerust hart muziek van eigen bodem afspelen. Onbeperkt en zonder commercials. Je hoeft bovendien geen software te downloaden en geeneens een account aan te maken. Je kan eenvoudigweg liedjes zoeken en afzonderlijk afspelen of een playlist maken. Ook kan je nieuwe deuntjes ontdekken via de radiostations.

 

 

Naar schatting herbergt Grooveshark zo’n 22 miljoen tracks. Daarmee laat ze zelfs grootheid Spotify behoorlijk ver achter zich. Omdat het grootste deel van de muziek door andere gebruikers is geplaatst, is de geluidskwaliteit echter nogal wisselend. En de toekomst onzeker.

 

Gratis, eindeloos veel muziek en semi-legaal. Voor Grooveshark geldt: geniet ervan, zolang het kan!

Reacties

Laatste reacties