Magazine

Snapseed: geavanceerde foto-editor voor op je mobiel

Snapseed steekt Instagram naar de kroon als populairste fotobewerkingsapp in de App Store. De app van Nik Software, dat plug-ins maakt voor onder meer Photoshop, is sinds de overname door Google eind 2012 bovendien helemaal gratis. Snapseed koppelt vingervlug gebruiksgemak aan serieuze capaciteiten. Je kan je foto’s niet alleen stapsgewijs aanpassen en bewerken, maar er ook tal van effecten (filters) op toepassen, alvorens het resultaat op social media te delen. We maken zelf graag gebruik van het programma en doorlopen de belangrijkste functies met je.

 

Foto’s bewerken

 

Eerst zoomen we in op de belangrijkste basisfuncties voor fotobewerking.

 

 

Onder Tune Image in je startscherm kan je de helderheid, ambiance, het contrast, de verzadiging en kleurtemperatuur (of witbalans) van het plaatje onder handen nemen. Dat doe je door eenvoudigweg over het scherm te vegen. Door van boven naar beneden te vegen kan je het gewenste effect kiezen. Van links naar rechts vegen zorgt voor het verlagen respectievelijk verhogen van de intensiteit van het gekozen effect.

 

 

Via de auto-correctfunctie kan je Snapseed zelf het optimale contrast en de juiste kleur – maar niet de overige instellingen – voor een bepaalde foto laten bepalen en deze eventueel later nog handmatig aanpassen. Door linksonder op Compare te klikken, kan je het resultaat van elke bewerking vergelijken met het origineel. Je kan altijd één of meer stappen teruggaan in het proces. Geen idee wat je aan het doen bent? Dan kan je altijd nog rechtsboven in beeld hulp inschakelen.

 

 

Heb je je tablet of smartphone niet waterpas gehouden tijdens het fotograferen? Geen nood, met de functie Straighten & Rotate kantel je je foto met behulp van een raster eenvoudig tot 10° naar links of rechts. Met Rotate Left/Right draai je je foto in één klap 90°.

 

 

Met Snapseed kan je ook je foto’s croppen en zo ongewenste objecten of subjecten uit je foto verwijderen of de compositie verbeteren. Heeft je foto hierdoor wat rare verhoudingen gekregen? Met Ratio onderaan in beeld kan je kiezen uit een zevental standaard beeldverhoudingen, zoals 4:3 (traditioneel tv-formaat) en 16:9 (breedbeeld).

 

 

Nu is er nog één item in je startmenu onbenut gebleven: Details. Hiermee kan je bepaalde delen van je foto selecteren en de helderheid, het contrast of de verzadiging van het selectiegebied aanpassen. Of de foto in z’n geheel nog wat verscherpen, mocht je dat willen. Met behulp van het vergrootglas zie je op detailniveau wat er met je foto is gebeurd.

 

 

Wat opvalt, is de intuïtieve, vingervlugge wijze waarop de verschillende functies werken. De benodigde vingerbewegingen zijn misschien even wennen, maar eenmaal onder de knie, werkt het super.

 

 

Effecten en filters

 

Snapseed komt standaard met tal van effecten en filters. Zo verander je een kleurenfoto in een handomdraai in een fraaie zwartwitfoto. Kies één van de presets of pas handmatig de helderheid en het contrast aan. Om je foto ouder te doen lijken, kan je er ook nog wat ruis (grain) aan toevoegen.

 

Als je van een vintage look houdt voor je foto’s, biedt Snapseed heel wat vintage-sausjes om over je foto heen gieten, waarna je nog handmatig onder andere de helderheid en de intensiteit van het (vintage) effect kan aanpassen. Ook kan je de foto nog wat verouderen door er wat textuur aan toe te voegen. Wat sombere foto’s leven helemaal op als je er een dramatisch effect aan meegeeft.

 

 

Via de functie Tilt Shift stel je een lineair of elliptisch focuspunt in, waarmee je het populaire miniatuureffect kan bewerkstelligen. En Center Focus maakt het mogelijk om de scherpte of de helderheid van de foto naar de hoeken toe te laten afnemen. Of wat te denken van dit HDR-effect:

 

 

Een mooi kader om je foto is de kroon op je werk. Snapseed laat je kiezen uit maar liefst 23 stijlvolle lijstjes voor je kunstwerkje.

 

 

Klaar? Dan kan je de bewerkte foto opslaan op je filmrol en delen op social media, zoals Facebook en Twitter.

 

Eindoordeel

 

Snapseed is onze nummer één keus voor het bewerken van foto’s op je iPad of iPhone. De kracht van Snapseed is dat de functionaliteit van de app niet ten koste gaat van het gebruiksgemak. Snapseed is echt de gemakkelijkste manier voor ‘geavanceerde’ fotobewerking op een mobiel apparaat en dus niet voor niets zo populair.

 

Download Snapseed voor Android of iOS. De screenshots in dit artikel komen uit de iOS-versie voor iPhone.

Laatste reacties