Magazine

Fotor: veelzijdige foto-editor voor web, Windows en mobiel

Met al die (online) tools voor nabewerking kan je tegenwoordig zelfs van het meest dramatische kiekje nog een betoverend plaatje maken – zonder dure software aan te hoeven schaffen. En ook al heb je intussen legio keuze in gratis webapplicaties, af en toe komen we een nieuwe tegen die de moeite van het uitproberen meer dan waard is. Fotor bijvoorbeeld. Dat is op de eerste plaats een prima webgebaseerde foto-editor. Maar je kan er ook heel eenvoudig fotocollages en e-cards mee maken. Behalve webapplicatie is Fotor beschikbaar als app/software voor iPhone, Android, Mac en Windows (8).

 

Foto-editor

 

De online foto-editor van Fotor is misschien niet de meest geanvanceerde in zijn soort, maar voor de modale gebruiker is het arsenaal aan gereedschap meer dan voldoende. Pluspunt is de frisse, intuïtieve interface. Aan de rechterkant kan je foto’s inladen. Ter linkerzijde de gereedschappen: basistools (bijsnijden, roteren, kleur, belichting enz.), effecten (o.a. vintage, lomo en tilt-shift), allerlei soorten frames, clipart en de mogelijkheid om tekst in te voegen in de door jou gewenste typografie. Gebruik de ‘Compare’-functie in het midden van de interface om je bewerkte foto met het origineel te vergelijken.

 

 

Collages en e-cards

 

Fotor biedt twee handige extra’s: een collage- en een e-cardmaker. Mooie fotocollages creëer je in een handomdraai. Kies een template met het gewenste aantal foto’s, sleep je foto’s in de vakjes en bewerk de lay-out (rand, hoeken afronden, achtergrondkleur of -patroon) naar believen. Wil je iemand eens verrassen met een gepersonaliseerde e-card in plaats van de kant-en-klare kaartjes die je in overvloed vindt? Ook dan biedt Fotor uitkomst, dankzij de e-cardmaker. Selecteer een gelegenheid (verjaardag, feestdagen, liefde enzovoort), kies een template en bewerk die template door er je eigen foto, tekst en eventueel clipart in te zetten. De templates zien er fraai uit, dus het eindresultaat mag er ongetwijfeld wezen.

 

 

Windows 8

 

Al met al is Fotor een prima applicatie voor de beginnende en modale gebruiker. Je kan Fotor bovendien gratis downloaden als app voor op je smartphone en sinds kort ook als stukje software binnen Windows 8.

Laatste reacties