Magazine

Verdwijnende berichten in WhatsApp: dit moet je erover weten

WhatsApp is ons meest gebruikte digitale communicatiemiddel en zeker in coronatijden staat de groene babbelapp vaak roodgloeiend van de memes, kattenfilmjes, grappen, grollen en eindeloze conversaties over de dingen des levens. Geen wonder dat de applicatie vaak een flinke hap uit de opslagruimte van mobiele apparaten neemt. Alle data die je binnenkrijgt, inclusief de kattenfilmpjes, wordt immers op je toestel bewaard. Om ruimte vrij te maken moet je gesprekken of delen daarvan regelmatig wissen. Maar WhatsApp komt nu met nieuwe oplossingen, waaronder automatisch verdwijnende berichten. “De meeste berichten die we verzenden hoeven niet eeuwig te worden bewaard,” stelt de dienst, onderdeel van Facebook, in de aankondiging van de nieuwe functionaliteiten.

  

Verdwijnende berichten: wat is het?

 

Verdwijnende berichten (officieel: berichten met vervaldatum) is een nieuwe WhatsApp-functionaliteit die vanaf vandaag wereldwijd wordt uitgerold. Ze houdt in dat berichten – inclusief afbeeldingen, GIFs, video’s en spraakopnames – na zeven dagen automatisch uit een chat verwijderd worden. Dat geldt ook voor ongelezen berichten.

 

Behalve dat op die manier je opslagruimte automatisch gekuist wordt, passen verdwijnende berichten ook in het streven van WhatsApp om de communicatie via de app meer als die in de echte wereld te laten aanvoelen. In real life geldt immers dat alles wat je zegt ook weer verdwijnt.

 

De makers van WhatsApp kozen daarbij wel bewust voor een tijdsspanne van zeven dagen: “Dat zorgt voor meer gemoedsrust omdat gesprekken niet permanent zijn, terwijl het ook praktisch blijft omdat je niet vergeet waarover je aan het chatten was.” De mogelijkheid om zelf een tijdsspanne in te stellen blijft vooralsnog uit, maar in de toekomst kan dat misschien wel. Volgens WhatsApp is de periode van zeven dagen een eerste stap.

 

Hoe stel je functie in?

 

Standaard staat verdwijnende berichten uit voor alle chats. Je moet de functie dus zelf activeren en dat kan alleen per chat – niet in één keer voor alle chats tegelijk dus.

 

Je doet dat als volgt:

  1. Open een WhatsApp-gesprek waarvoor je verdwijnende berichten wilt instellen;
  2. Tik op de naam van de contactpersoon;
  3. Tik op Verdwijnende Berichten > Volgende;
  4. Zet de schakelaar aan.

 

In groepschats kunnen alleen beheerders verdwijnende berichten aan- of uitzetten.

 

Hieronder zie je het instellingenscherm van de nieuwe functionaliteit, een afbeelding die werd vrijgegeven voor WhatsApp.

 

 

Verdwijnen de berichten echt helemaal?

 

Als berichten eenmaal verdwenen zijn, kan je ze inderdaad niet meer terughalen. Ze verdwijnen dus niet eerst in een of andere prullenbak, maar meteen permanent.

 

Toch zijn de berichten na zeven dagen nog niet per se helemáál verdwenen, getuige een aantal uitzonderingssituaties:

 

  • Als je WhatsApp niet opent in deze periode van zeven dagen, verdwijnt het bericht weliswaar uit de chat, maar de voorvertoning van het bericht kan nog steeds in meldingen weergegeven worden totdat WhatsApp wordt geopend.
  • Als je een bericht beantwoordt met aanhaling, kan de geciteerde tekst langer dan zeven dagen in de chat blijven (totdat ook dat bericht, met de aanhaling, is verdwenen).
  • Als een bericht met vervaldatum wordt doorgestuurd naar een chat waarin berichten met vervaldatum is uitgeschakeld, zal het bericht niet verdwijnen in de doorgestuurde chat.
  • Als je een back-up maakt voordat het bericht verdwijnt, wordt het bericht met vervaldatum toegevoegd aan de back-up. Berichten met vervaldatum worden verwijderd van zodra je de back-up herstelt.
  • Als je gesprekspartner een schermafbeelding maakt van jullie chat, zijn de daarin uitgewisselde berichten alsnog vereeuwigd.

 

Je bent er dus nooit 100% zeker van dat een bericht volledig in het niets zal oplossen. Vertrouwen en voorzichtigheid blijven bij digitale communicatie dan ook geboden.

 

Wanneer is de nieuwe functie beschikbaar?

 

WhatsApp is officieel vandaag, 5 november 2020, aan de uitrol van verdwijnende berichten begonnen. Aan het einde van de maand moet de nieuwe functionaliteit voor alle ruim twee miljard gebruikers van de chatdienst beschikbaar zijn.

 

Je moet dus waarschijnlijk nog eventjes geduld vooraleer verdwijnende berichten voor jou beschikbaar is. Dat gebeurt automatisch aan de server-zijde van WhatsApp, wat betekent dat je geen update hoeft te installeren.

 

Welke nieuwe functionaliteit is er nog?

 

Eerder deze week kondigde WhatsApp al een andere nieuwe functie aan, die je eveneens een hoop opslagruimte kan besparen. Het betreft een uitbreiding van de sectie Data- en opslaggebruik die je onder Instellingen vindt .

 

Binnenkort zal daar de optie Beheer Opslag verschijnen. Daarin zie je meteen zie je meteen hoeveel ruimte WhatsApp op je toestel inneemt en wat de grootste bestanden zijn. Vervolgens kan je de grootste byte-verslinders in één keer wegkieperen door een filter in te stellen, bijvoorbeeld alle bestanden groter dan 5MB.

 

Handig, maar met de komst van deze nieuwe functionaliteit zal het huidige Opslag in gebruik verdwijnen. Daarmee kan je per chat zien hoeveel data er gebruikt worden en je kan ook per categorie (foto’s, GIFs enzovoort) zaken verwijderen. Straks verwijder je dus alleen nog maar op basis van bestandsgrootte, zoals in onderstaand voorbeeldfilmpje te zien is.

 

 

Het is niet duidelijk wanneer de functie Opslag in gebruik geactiveerd wordt. Mogelijk wordt deze samen met de verdwijnende berichten uitgerold.

Laatste reacties