Magazine

Deze nieuwe functies zijn op komst in WhatsApp

Bij WhatsApp zijn ze druk bezig met het testen van allerlei nieuwe, interessante functies. Dat weten we dankzij WABetaInfo, een website die testversies van WhatsApp onderzoekt op nieuwe functies. Wat te denken van de ‘laatst gezien’-functie afschermen voor specifieke personen, of het opnemen van spraakberichten pauzeren? Deze en andere functies zijn wellicht binnenkort mogelijk in WhatsApp. We zetten ze allemaal voor je op een rijtje.

  

‘Laatst gezien’ voor bepaalde contacten uitzetten

 

Onder een kleine groep Android-gebruikers wordt een privacy-functie getest waarmee gebruikers kunnen bepalen welke contacten hun ‘Laatst gezien’-status niet te zien krijgen. Onder de optie ‘Mijn contacten, behalve…’ kunnen de testers aangeven welke contacten niet mogen zien wanneer ze voor het laatst online zijn geweest. Gebruikers die deze optie kiezen, kunnen zelf ook niet zien wanneer de uitgezonderde contacten voor het laatst online zijn geweest.

 

Naast de ‘Laatst gezien’-functie kan je straks ook beheren wie je profielfoto en WhatsApp-status niet te zien krijgen.

 

Oude berichten verwijderen

 

WhatsApp werkt ook volgens WABetainfo ook aan een nieuwe optie waarmee je oudere berichten voor alle ontvangers kan wissen. Zo’n verwijderknop heeft de app al langer, maar deze werkt alleen bij recent verzonden appjes, namelijk niet ouder dan 68 minuten. De nieuwe optie heeft een veel langere tijdslimiet en misschien zelfs helemaal geen limiet.

 

Momenteel is het enkel via een omweg mogelijk om oude WhatsApp-berichten voor alle ontvangers te verwijderen.

 

Opnemen van spraakberichten pauzeren

 

Nog zo’n functie die het leven een stuk makkelijker zal maken: straks is het wellicht mogelijk om tijdens het opnemen van een spraakbericht te pauzeren. Ideaal voor als je tijdens het inspreken van een bericht gestoord wordt of even iets anders moet doen. Volgens WABetainfo is de functie momenteel in ontwikkeling .

 

Community

 

WABetainfo ontdekte ook dat WhatsApp aan een community-functie werkt, waarbij meerdere groepschats onder een overkoepelende chatgroep uitgesplitst kunnen worden. Deze functie maakt het voor beheerders van chatgroepen makkelijker om afsplitsingen te maken. Zulke afsplitsingen zijn dan ook weer chatgroepen, maar hoeven niet helemaal opnieuw aangemaakt te worden. De beheerder kan makkelijk een deel van de bestaande chatgroep direct meenemen naar het nieuwe groepje. Ook zouden gebruikers kunnen zien welke groepen er allemaal bij een bepaalde community horen.

 

Emoji en stickers als groepsafbeelding

 

Vanaf de komende versie van WhatsApp kan je voortaan zelf een groepsafbeelding maken met emoji en stickers. De functie was eerder nog in ontwikkeling, maar ze is nu beschikbaar met de laatste bètaversie.

 

Betalen met WhatsApp

 

In de verdere toekomst wordt het bij ons wellicht ook mogelijk rechtstreeks vanuit WhatsApp betalingen te doen. In India en Brazilië bestaat die mogelijkheid al en volgens WABetainfo zijn binnenkort de Verenigde Staten aan de beurt.

 

Wanneer?

 

Het is nog de vraag wanneer de genoemde functies worden uitgebracht, en welke vorm deze zullen krijgen. Op dit moment test WhatsApp de opties nog, maar er is altijd een kans dat tijdens die testperiode wordt besloten de functionaliteit aan te passen of wellicht zelfs te schrappen.

Laatste reacties