Magazine

Showaround.com: vind een lokale gids voor je stedentrip (plus nog 7 van dit soort sites)

showaround-logoPapieren reisgidsen en apps als Google Trips ten spijt, een vreemde stad leer je nog altijd het beste kennen door je rond te laten leiden door een ‘local’, een lokale inwoner. Immers, mensen die er dagelijks wonen, leven en werken kunnen je er als geen ander letterlijk en figuurlijk de weg wijzen, en je attenderen op bijzondere plekken en attracties. Hoe je zo’n lokale gids makkelijk vindt? Wel, via Showaround.com, een webplatform en app waarop meer dan 53.000 locals, verspreid over 194 landen en 5.733 steden, hun diensten aanbieden. Meestal tegen een (vaak bescheiden) uurtarief, maar soms ook helemaal gratis.

 

Groot aanbod

 

De kracht van het in 2015 opgerichte Showround is het grote aanbod van locals dat de site in betrekkelijk korte tijd gegenereerd heeft. In toeristische topsteden als Barcelona en Parijs vind je al gauw een paar honderd beschikbare gidsen. In ons eigen Brussel bieden zich meer dan 100 gidsgrage bewoners aan. Om uit het grote aanbod een goede keuze uit te kunnen maken, moet je eerst een (gratis) account aanmaken of je aanmelden via Facebook (de site belooft niks op jouw wall te zullen plaatsen). Eenmaal ingelogd kan je doorklikken naar de profielpagina’s van de gidsen.

 

Vind jouw ideale gids

 

De meeste gidsen vertellen iets over zichzelf, welke plekken ze je kunnen laten zien, welke talen ze machtig zijn, welke hun favoriete activiteiten zijn (cultuur, winkelen, uitgaan, …) en welke gage ze vragen. Om wat sneller een gids te kunnen vinden die aan jouw wensen en behoeften voldoet, kan je het aanbod verfijnen op basis van jouw interesses, gesproken talen, favoriete activiteiten en budget.

 

showaround

 

Een andere mogelijkheid is om een zoekertje te plaatsen, waarin je aangeeft wanneer je waar naartoe gaat en wat voor rondleidingen je daar zou willen hebben. Bij een beetje grote stad zal je ongetwijfeld snel offertes binnenkrijgen van enthousiaste gidsen.

 

Site en app

 

Showaround is tevens beschikbaar als app voor de iPhone en binnenkort ook voor Android-devices.

 

Gelijkaardige initiatieven

 

Geheel uniek is Showaround niet, want er bestaan nog wat gelijkaardige sites, waaronder Tours By Locals en Shiroube, al is het aanbod op deze platformen een pak kleiner.

 

Daarnaast bestaan er nog wat afgeleide concepten waarbij locals eveneens de hoofdrol vervullen:

  • Couchsurfing: de grootste vraag- en aanbodsite op het gebied van hospitality. Er staat altijd wel ergens een bed voor je klaar;
  • WithLocals en Vayable: kant-en-klare (eet)arrangementen, verzorgd door locals;
  • EatWith: (goedkoop) eten bij mensen thuis;
  • Party with a Local: het nachtleven verkennen met een local.

Laatste reacties