Magazine

VRT NWS lanceert eigen chatbot voor coronavragen

Het coronavirus roept vele vragen op. En correcte antwoorden vinden, op basis van feitelijke informatie, is zo makkelijk nog niet. Via het internet, sociale media in het bijzonder, wordt veel ‘desinformatie’ verspreid. Dat vinden ze ook bij VRT NWS, dat daarom een chatbot heeft gelanceerd voor al je coronavragen. Die stuurt je grondig gecheckte informatie, én je kan zelf ook een factcheck aanvragen. De bot is gekoppeld Facebook Messenger.

 

Nepnieuws

 

Lookwater gorgelen of alcohol drinken zou je tegen besmetting beschermen; rode ogen zouden een symptoom zijn van besmetting; koud water en sneeuw kunnen het virus onschadelijk maken! Daar klopt allemaal niks van.

 

Nepnieuws, halve waarheden en hele onjuistheden verspreiden zich via het internet nog sneller dan het coronavirus zelf. Om nog maar te zwijgen van complottheorieën. Daarom kan je je voor corona-informatie het beste tot gerenommeerde nieuwsdiensten wenden, zoals die van onze eigenste VRT.

 

Betrouwbare antwoorden

 

Met een eigen chatbot, een geautomatiseerde chatpartner, wil VRT NWS het makkelijker maken om pasklare, betrouwbare antwoorden te krijgen op je prangende coronavragen. Zodoende hoef je ook niet steeds de hele website af te schuimen naar de voor jou relevante informatie.

 

De bot werd ontwikkeld in samenwerking met het Gentse start-upbedrijf Bothrs.

 

Facebook Messenger

 

Omdat Facebook Messenger nog altijd een van de meest gebruikte chatapps in ons land is, besloot men de chatbot via dat platform toegankelijk te maken. Je vindt de chatbot hier.

 

Een streepje uitleg in onderstaande video.

 

 

Testfase

 

Het project zit momenteel nog in de testfase, maar de bot is wel al volop bruikbaar.

 

“Het is de bedoeling om de chatbot aan de hand van opmerkingen van gebruikers nog verder te verfijnen in de komende weken,” aldus VRT NWS.

Laatste reacties